StoryEditorOCM
Crna kronikaŠTO SE KRIJE IZA NESTANKA TONKA ZECA?

Uhićena Samoborka dvojici dubrovačkih poduzetnika prodala tuđi restoran nadomak Stradunu! ‘Radili smo sve prema zakonu, valjda će sve dobro završiti‘

Piše Ahmet Kalajdžić
16. svibnja 2022. - 07:30

- Radili smo sve prema zakonu, to je jedino što možemo reći. Istraga još traje ali smo uvjereni kako će ova priča po nas imati sretan završetak i da će nadležne institucije odraditi posao do kraja kako treba- rekli su nam naši sugrađani I.G. i M.D., potencijalni oštećenici u jednoj od trenutačno najvećih dubrovačkih nekretninskih priča vezanih za prostor unutar povijesne jezgre Grada gdje ugostiteljski objekt ima ulaze iz Zlatarićeve i ulice Garište.

Ništa više o iznenada nestalom našem sugrađaninu Tonku Zecu nismo mogli doznati od naših sugrađana- poduzetnika i prijatelja koji su, prema naputku DORH-a, preciznije dubrovačkog Općinskog državnog odvjetništva, zauzeli gard "silenzio stampa".

Međutim, iz razgovora s više njihovih prijatelja i starih znalaca doznali smo kako kako im je poznato da su poduzetnici samo željeli iskoristiti šansu da kupe objekt koji je već neko vrijeme prije toga bio korišten kao restoran koji na Trip Advisoru, tijekom poslovanja, nije pobrao baš najbolje ocjene gostiju. Ti znanci su nam rekli kako su poduzetnici zaključili da je izvrsna prigoda da kupe objekt i krenu s nekom za turistički Dubrovnik prepoznatljivijom pričom. Ugostitelj, inače prijatelj dvojice poduzetnika, s čuđenjem nas je pitao znamo li kako se najbolje zaštititi od sličnih situacija i mogućih prevaranata? Rekao nam je da je i on mogao prije par godina, preko posrednika, kupiti jedan objekt, također s južne strane Straduna, ali više prema predjelu Sv.Marija te da su i njemu predočene punomoći osobe koja je iselila iz Hrvatske:

image

Drugi ulaz i adresa na kojoj se vodi sporeni objekt jest Zlatarićeva uilica iz koje vodi drugi ulaz u restoran

Ahmet Kaslajdžić

- Ispada kako sam imao sreću što tad nisam imao novca pa sam izbjegao situaciju da i ja strepim za kupljenu skupu imovinu!? Čak sam odvjetnika angažirao i on je utvrdio da nekretnina pripada osobi u ime koje je, navodno, prodavana. Ne znam, ali čudi me da država nema neku središnju instituciju gdje se može provjeriti vjerodostojnost "punomoći", osobito onih koje su navodno ovjerili javni bilježnici čiji je žig i prije toga bio predmet zloporaba. Mislim da Grad i Županija, vjerojatno, nisu imali novca za nekretninu ponuđenu prema pravu prvokupa, inače bi i oni provjerili pa bi se prevara ranije otkrila? A što da su i oni "nasjeli na minu", platili te oštetili proračun? Tko bi tad nadoknadio štetu, bi li trpjeli programi socijalne skrbi?- zabrinuto nam je ispričao taj ugostitelj.

Zamjena identiteta

Dok neovisno jedna o drugoj, traju pravosudna i kriminalistička istraga, mnogi se Dubrovčani pitaju je li Tonko Zec, alias Tony Gerard još živ? Previše je slučajnosti i koincidencija u ovom slučaju da bi sve bilo baš "slučajno". Istodobno, gradom se šire glasine kako je Tonko viđen u mjestu Manfredonia, u talijanskoj regiji Puglia. Međutim, to je prebivalište njegova priličnmo tajanstvenog poslovnog partnera Michele Castigliega s kojim suvlasnik tvrtke Aldo Tre d.o.o. za turizam u trgovinu. Drugi su, pak, tvrdili da je Gerard viđen u Begiji, ačli je i to vjerojatno riječ o zamjeni identiteta.

Istodobno, osumnjičenoj poduzetnici M.Š. iz Samobora, osumnjičenoj za prevaru tešku oko 400 tisuća eura, sudac Istražnog centra Županijskog suda u Dubrovniku, po isteku prvih 30 dana istražnog zatvora, zbog interesa istrage a zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela te utjecaja na svjedoke, u petak 6. svibnja produžio trajanje te mjere za još 30 dana. Samoborka se osnovano sumnjiči za krivotvorenje ovjere punomoći i potpisa našeg sugrađanina Tonka Zeca (56) koji se, pod imenom Tony Gerard od 22. veljače ove godine vodi u Nacionalnoj evidenciji nestalih osoba. Već smo objavili da se M.Š. tereti kako je između 15.prosinca prošle i 14. siječnja ove godine, na neutvrđenom mjestu izradila dvije posebne punomoći koje je ovlašćuju da u ime Gerarda i za njega kao vlasnika zaključi kupoprodajni ugovor bez ograničenja te ugovor o doživotnom uzdržavanju. U drugom je ugovoru navedeno kako je Gerard, odnosno Tonko Zec, primatelj uzdržavanja te da joj "trenutkom svoje smrti daje u vlasništvo sve dubrovačke nekretnine i sav gotov novac koji se nađe kod njega ili na bilo kojem računu". Taj je ugovor navodno potpisan 2. veljače a samo dvadesetak dana nakon toga Tonko Zec je netragom nestao

Istina je kako je Zec (Gerard) zadnjih godina rjeđe dolazio u rodni grad, ali svi koji ga znaju tvrde da ga se "nije tek tako moglo privoljeti na davanje punomoći kakvu je M.Š. predočila sugrađanima I.G. i M.D. koji su joj povjerovali te je s njima 12. siječnja ove godine sklopila kupoprodajni predugovor a potom u veljači i ugovor, kad su joj isplatili, svaki po 200 tisuća eura.

image

Tonko Zec

Osumnjičena je nakon postavljenog joj branitelja po službenoj dužnosti, odvjetnika Nikole Jakšića, izabrala njegova kolegu Dragana Pištala za branitelja koji nam je rekao da je njegova klijentica pred sucem istrage iznijela obranu, čime je neizravno potvrdio podatak koji smo već objavili- da je M.Š. ustvrdila kako je "sve radila u dogovoru s Tonyem Gerardom koji ju je opunomoćio za prodaju poslovnog prostora od 40,48 kvadrata u prizemlju zgrade 1548 i 1550, zemljišni uložak 929, KO Dubrovnik":

-Po iznošenju svoje obrane, sudac istrage je donio rješenje o provedbi istrage. Njezinu procesnu poziciju posebno opterećuje obrana iz istražnog zatvora. Dosadašnji tijek istražnog postupka je izuzetno dinamičan i zadovoljni smo brzinom provođenja istražnih radnji koji su u ovom predmetu opsežni. Provedeni su personalni dokazi saslušanjem brojnih svjedoka te je u tijeku grafološko vještačenje koje obavljaju stručnjaci- grafolozi zagrebačkog Centra za kriminalistička vještačenja "Ivan Vučetić". Ono što je za ovu obranu izuzetno važno jest da se potpuno i objektivno utvrde sve činjenice i okolnosti događaja. To je primarni cilj moje klijentice, ali i osoba koje su pošteno platile cijenu nekretnine i koji nikako ne smiju biti zakinuti.

Optužnica ili "ad acta"?

 

Dok traje pravosudna istraga, policija istodobno vodi kriminalističku istragu za nestalom osobom. U pravosudnim smo krugovim doznali kako bi novo produženje trebalo biti dostatno da duzbrovačko Općinsko državno odvjetrništvo donese odluku, odnolsno "da će stanje predmeta biti u toj fazi da se može donijeti odgovarajuća državnoodvjetnička odluka" o poduizanju optužnice ili će "cijeli predmet biti zatvoren", odnosno stavljen "ad acta".

09. lipanj 2024 16:05