StoryEditorOCM
Crna kronikaPRIJETE MU TRI GODINE ZATVORA

Turski baklava majstor i bivši podstanar Vićanovih na optužbe za šverc migranata : ‘Ja sam samo slastičar, a ne krijumčar ljudima‘

Piše Vladimir Urukalo/SD
30. studenog 2021. - 12:11

Dvadesetdevetogodišnji turski slastičar Huseyin C. C. koji je već nekoliko godina nastanjen u Dubrovniku, našao se u ozbiljnim problemima nakon uhićenja i podignute optužnice splitskog Općinskog državnog odvjetništva koja ga tereti za krijumčarenje četvero njegovih sunarodnjaka.

Uhićen je 15. rujna ove godine u popodnevnim satima, a optužnica Općinskog državnog odvjetništva ga tereti da se dovezao do mjesta Jabuka, dva kilometra od Trilja, osobnim vozilom VW Polo u vlasništvu rent-a-car agencije iz Zagreba. Tamo je ukrcao četiri turska državljanina koje je trebao prevesti do Šibenika za određeni novčani iznos, a oni bi se dalje mogli nesmetano kretati prema unutrašnjosti RH i prema drugim članicama EU-a.

image
Migranti
Elvis Barukcic /AFP

Okrivljeni Huseyin je u svojoj obrani naveo kako se ne smatra krivim, te da živi u Dubrovniku gdje ima privremeno boravište pošto ima registriranu tvrtku koja se bavi slastičarstvom. Ponudio je prilično neuvjerljivu priču kazavši da su Turci koje je prevozio broj njegove tvrtke pronašli preko interneta te su ga nazvali.

– Početkom rujna 2021. godine na mobitel me je nazvao netko, meni nepoznat sunarodnjak i rekao mi da se on i još tri osobe nalaze u Hrvatskoj, te od mene tražio da im pomognem jer oni ne govore hrvatski jezik. Zato sam odlučio krenuti na put kako bih prevezao te ljude, nisam znao da su bez dokumenata i da nemaju dozvole boravka u Republici Hrvatskoj. Do tada nisam znao tko su oni, a kad sam s njima pričao rekli su mi da neće biti problema za novce. Bili su uz rub ceste i tražili su da ih odvedem do najbliže naseljenog mjesta kako bi nešto pojeli. Mislio sam da se radi o turistima i shvaćam da sam pogriješio, ali samo sam htio pomoći mojim sunarodnjacima – kazao je, dodavši kako ga policija nije zaustavila u blizini granice s BiH.

image
Skrovište migranata
Tom Dubravec/Cropix

Jedan od policajaca PGP Trilj je pojasnio kako je tog 15. rujna postupao u mjestu Tijarica kod zaseoka Sablić te je sa svojim kolegom oko 13.30 sati zaustavio Polo kako bi utvrdili identitet vozača. Huseyin ih je, kazao je policajac, pitao kako može doći do BiH, a on i kolega su mu pokazali put i nazvali voditelja smjene na GP Kamensko obavijestivši ga da dolazi Polo.

No, nakon dvadesetak minuta dobivaju dojavu da se Huseyin nije pojavio na granici iako je trebao tamo biti za pet minuta. Zato su posumnjali da se radi o krijumčarenju ljudi te su organizirali ophodnju i angažirali ostale kolege iz PGP Trilj. Kolege su im javili da se vozilo uputilo prema Veliću gdje je i zaustavljeno. Tada su u vozilu vidjeli još četiri turska državljanina koji nisu imale nikakve dokumente niti ikakvu dozvolu za boravak u RH. Nakon provedene kriminalističke obrade, oni su odmah deportirani iz Hrvatske.

Naravno, u priču uhićenog Turčina nije povjerovao Željan Branica, zamjenik općinskog državnog odvjetnika u Split.

– Neosnovani su navodi da je okrivljenik tek pomagao svojim sunarodnjacima kritične prigode bez novčane naknade i kako od toga nije imao nikakvu imovinsku korist niti je namjeravao bilo što zaraditi. Naime, potpuno je neživotno i nelogično da bi se neka osoba bez ikakve koristi uputila iz jednoga grada u drugi, koji su međusobno udaljeni više od dvjesto kilometara, a da mu za to nije bila obećana neka protuusluga, odnosno novčana naknada. Da je znao da se radi o migrantima, vidljivo je i iz toga što se te prigode zaputio do granice između RH i BiH, što znači da mu je bilo poznato da će prevoziti osobe koje su ušle u Hrvatsku bez dokumenata – naveo je u optužnici Branica, ističući i zašto ne vjeruje u to da je Huseyin mislio da ga zovu turisti.

image
Turčin je osumnjičen za krijumčarenje ljudi
Darko Tomas/Cropix

– Turisti mogu koristiti bilo koje sredstvo javnog prijevoza za kretanje i boravak, a ne moraju zvati svog sunarodnjaka kojeg nikad u životu prije toga nisu ni čuli ni vidjeli kako bi dolazio po njih na granicu s BiH. Da se radilo o brižno smišljenom planu vidljivo je i iz toga što je za prijevoz migranata odabrana upravo osoba koja ima privremeno boravište u Hrvatskoj i koja je koristila vozilo rent-a-cara, a ne svoje i to baš zato da bi izbjegao trajno oduzimanje – navedeno je u optužnici protiv turskog slastičara.

Za ovo kazneno djelo propisana je kazna do tri godine zatvora.

18. travanj 2024 22:57