StoryEditorOCM
Crna kronikaTreći dan suđenja za tragediju u HE Plat

Nije bilo ugovora o radovima, ni troškovnika, ni nadzora, dokumentaciju zaboravili dati i odvjetništvu. Ali na obračun i naplatu nisu zaboravili

Piše Ahmet Kalajdžić
25. siječnja 2024. - 12:04

Trećeg dana siječanjskog nastavka sudske kaznene rasprave za tragediju u  Hidroelektrani Dubrovnik u podzemlju Plata prvi je svjedočio vlasnik splitske tvrtke "Luping" Ivan Poljarac koja je kao kooperant tvrtke "Deltron" izvodila radove u strojarnici.

 

Zaboravio dokumente

 

Odgovarajući odvjetnici Košta svjedok je objasnio da je dubrovačkom Županijskom odvjetništvu zaboravio dostaviti dokumentaciju o objavljenom poslu za kojeg nije bilo troškovnika niti ugovora, nego je na kraju načinjen samo obračun. Posao im je plaćen prema obračunu, a kontrolu materijala je trebao raditi "Deltron" za kojeg su većinom radili više poslove unutarnjeg uređenja kojima je naručitelj bio HEP. On je u pogonu bio samo jednom i u pratnji Ivice Sikavice, a sjeća se da se teško snalazio unutar pogona. On je osobno kupio potrebni građevinski materijal, ali tijekom radova nije vodio građevinsku knjigu. Nakon ove tragedije i dalje su radili za Deltron ali više ne u pogonima HEP-a.

Odvjetniku Jošku Čehu je odgovorio kako mu je rečeno da je otvor u zidu načinjen zbog unošenja klima uređaja, ali ne i kako je taj otvor nastao, a Sikavica mu nije objasnio kad i kako će se zatvoriti taj otvor.

Branitelju optuženoga Nuića, odvjetniku Janjku Grliću svjedok Ponjarac je objasnio kako ga je Sikavica doveo do otvora i pokazao da ga treba ozidati malterom ali ne čvrsto kako bi ga mogao srušiti eventualni prodor vode te da su cigle trebali vratiti u taj otvor, a spominjana je i mogućnost nedovoljno broja cigli za ugradnju.

Optuženom Ivici Nuiću, koji je tijekom prva dva dana nastavka ovog suđenja bio odsutan, svjedok je rekao kako mu je naloge kako obavljati poslove davao Sikavica.

 

Uloga Nuića i konzorcija

Slijedeći je svjedočio Petar Jelinčić, inače direktor splitske tvrtke "Sintaksa" koji je izjavio kako nikad nije bio na gradilištu na kojem je požar izbio nakon više od godine od završetka radova. On je zamjeniku dubrovačkoga Županijskog državnog odvjetnika Vlatku Cibiliću rekao kako su izabrali "Deltron" za partnera i s njima u tu svrhu održali sastanak te dogovorili točna zaduženja, ali nisu razgovarali o zajedničkom voditelju. Kasnije su dogovorili da "Sintaksa" vodi konzorcij, što uključuje i voditelja radova, a za "Sintaksu" je to bio Nuić. "Sintaksa" je obavljala elektroradove te administrativne i poslove polaganje bankovnih jamstava, a "Deltron" je "Sintaksi" za to plaćao oko 1 posto vrijednosti radova. Za te troškove nisu izdavani posebni računi, ali zapisnik o privremenim i završenim situacijama "Deltron" nije slao "Sintaksi". Svjedok nije znao je li te privremene situacije Nuić primao od "Deltrona", ali vjerojatno jest jer su zajedno radili. Nuića je "Sintaksa" postavila za voditelja i on je trebao koordinirati sve aktivnosti i izvođače.

Cibilić ga je suočio s iskazom Sikavice koji je naveo da je početkom 2017. održan sastanak "Sintakse" i "Deltrona" i da je tad dogovoreno da će Nuića imenovati za voditelja ispred konzorcija te da će stoga Deltron plaćati Sintaksi 3 posto svake situacije jer su sklopili ugovor o konzorciju. U tom se kontekstu Jelinčić nije mogao decidirano sjetiti je li nazočio tom sastanku, ali je dozvolio tu, kao i mogućnost da je naknada iznosila 3 posto. Konzorcij je izvijestio investitora da je Nuić voditelj i ovlašten za kontakte, a Nuić je nazočio i pri uvođenju u posao, kao i Gabriela Mikjel s kojom je Nuić izravno nadalje komunicirao.

Odvjetnici Košta je pojasnio da su imali obvezu elektrotehničkih radova, na što ga je ona pokušala isprovocirati:- Jeste li vi lovac na glave; ništa ne radite, a uzimate naknadu!?

-Netočno je da smo prošle godine uprihodili 6 milijuna eura i to većinom od HEP-a, jer je točan prihod 8 milijuna eura i većinom od inozemnih tvrtki, ali smo s HEP-om u stalnoj poslovnoj suradnji- uzvratio je Jelinčić i pojasnio detalje osnutka tvrtke "Elektrogen" gdje on nije bio direktor, ali se u taj projekt trebao uključiti dio stručnjaka "Končara" te Nuić, ali je svjedok ubrzo svoj udjel prepustio bez financijske koristi.

Rasprava je prekinuta i određena je polusatna pauza. 

27. travanj 2024 00:11