StoryEditorOCM
VaterpoloNA DANAŠNJI DAN 1980. GODINE

Vaterpolo iz snova, dan kad su Jugaši u Kuparima skuhali kašu velikom Vašašu, Veselin Đuho: ‘Budavari, Csapo i Farago su izgledali kao mala djeca!‘

Piše Tonči Vlašić
7. prosinca 2021. - 10:29

Nema više legendarnog Đura Savinovića, napustio nas je početkom godine. Nema ni Milovana Tomića, Splićanina, koji je odigrao tek nekoliko utakmica za Juga, ali bio dio nezaboravne 'Noći za povijest' prije točno 41 godinu. I on je zauvijek zaklopio oči u godini koja se bliži kraju. Nema od aktera tog povijesnog uspjeha prije više od četiri desetljeća ni Nika Matušića, ni Dubravka Staničića, ni Trifka Banđura, ni Blaga Barbieria. Prije gotovo 12 godina oprostili smo se od Matušića, prošlo je više od 33 godine kad je iznenada otišao Dubravko Staničić. Banđur nas je napustio početkom 2011. godine, a Barbieri 1987. godine...

Savinović je bio s tri pogotka prvi strijelac Juga u trijumfu 8:2 izborenom 7. prosinca 1980. godine u dupke punim Kuparima protiv velikog Vasasa, Tomić je bio na vratima, njegova mreža se zadnji put zatresla sredinom druge četvrtine. Vasas, branitelj naslova, izjednačio je na 2:2. Ivica Dabrović je potom pogodio za 3:2. Nakon toga je igrala samo jedna momčad, fantastično, dinamično, borbeno, zbunjujuće, u jednom dahu stigla do 8:2 pogotkom Savinovića za konačno slavlje.

Momčad Trifka Banđura i Blaga Barbieria je porazom počela završni turnir. Izgubila je sa 6:4 od njemačkog Spandaua 04, kojeg je dan poslije 'ubio' Vasas, zanimljivo s 8:2, a koji je na startu odigrao 4:4 protiv Ethnikosa. Jugaše je pobjeda u 2. kolu protiv grčkog prvaka vratila u život. Tomić je branio čudnovato, Jug je vodio sa 6:2 u trećoj četvrtini. Božo Vuletić je te večeri postigao tri, a Đuro Savinović, Veselin Đuho i Boško Lozica po dva pogotka.

I onda, 7. prosinca 1980., Vasasu je igrao i remi, ali Jugaši su odigrali vaterpolo iz snova. Vasasov trener Péter Rusorán, olimpijski pobjednik iz Tokija 1964., rekao je da takvog Juga nije još vidio, a sumnja kako će opet. Savršenstvo, međutim, nije mogao, a da ne spomene suca, Talijana Di Stefana.

Budavari, Csapo i Farago su izgledali kao mala djeca – 'pjevao' je Veselin Đuho. Ostalo je zapisano te večeri: Jug je skuhao kašu Vašašu!

Prva nedjelja prosinca 1980. godine bit će označena zlatnim danom ionako blistave povijesti vaterpolskog kluba Jug. Milovan Tomić, Đuro Savinović, Dubravko Staničić, Božo i Luko Vuletić, Veselin Đuho, Boško Lozica, Niko Matušić, Goran Sukno, Ivica Dabrović i Antonio Milat pamtit će se kao majstori igre u bazenu koji su osvojili Europu. I to u kakvom trijumfu nad prošlogodišnjim osvajačem Kupa prvaka...

Jugaši su sa čak šest pogodaka prednosti otpuhali strašni Vasas, i to niti dva mjeseca nakon velikog slavlja Stradunom kad se u Gružu nakon 29 godina slavio novi naslov državnog prvaka.

Europu osvojili, a nisu se maknuli iz svog doma

Činjenica, te 1980. godine, u svojoj prvoj sezoni u jednom europskom kupu Jugaši su odigrali svih deset utakmica u svom plivalištu, prve četiri kvalifikacijske u Gružu, potom po tri polufinalnog i finalnog turnira u Kuparima. Jugaši su tako osvojili Europu, a da se nisu maknuli iz svog doma, a ostalo je još zapisano kako su iz prve stigli do prvog europskog trofeja!

Te nezaboravne večeri 7. prosinca 1980. Jugaši su bili u transu, a kad je Đuho pogodio za 5:2 na kraju treće četvrtine, tisuću gledatelja, koliko se natiskalo u Kuparima, počelo je slaviti. U posljednjoj četvrtini još tri puta se tresla mreža Vasasa. Đuro Savinović je iz ruku Ante Lambaše, Šibenčanina, tad predsjednika FINA-e preuzeo pobjednički pokal.

Tresli su se Kupari od slavlja, kao što je Jug s tih nezaboravnih 8:2 zatresao velikog suparnika. Ostalo je zapisano kako je Jug išamarao Vasasa, tukao ga nemilice u drugom poluvremenu, kojeg je dobio sa čistih 5:0!

image
Dvije od ukupno dvanaest stranica Dubrovački vjesnik je u broju od 12. prosinca 1980. godine posvetio trijumfu vaterpolista Juga u Europi, uspjehu ostvarenom na turniru u Kuparima, koji se igrao od 5. do 7. prosinca 1980. godine
Pjevalo se iz srca

Pjesma se, zapisao je Enver Krajišnik, tad sportski novinar Dubrovačkog vjesnika, u osvrtu na povijesni uspjeh, orila na sve strane do duboko u noć. Na svakom koraku čula se Jugova himna. Pjevalo se iz srca svih onih koji su priželjkivali ovaj podvig i onih koji su ga ostvarili!

25. travanj 2024 19:18