StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Tko sad tu može biti baš, baš zadovoljan, a tko nezadovoljan? Talijani pišu kako je noć u Beogradu i dalje slatka za Sandra Sukna i ekipu

Piše Tonči Vlašić
3. travnja 2024. - 00:05

Noć u Beogradu i dalje je slatka za PRO Recco! Piše talijanski velikan na svojim stranicama. U glavnom gradu Srbije je potpisao, nanizao tri trijumfa, svaki put se sa završnog turnira protekle tri godine vraćao od tamo s krunom europskog prvaka na glavi. Zadnja dva puta je to uspio s našim ‘malim‘ na kormilu, a Sandro Sukno, koji je na klupu PRO Recca sjeo u ljeto 2021., osvojio je od tad sva natjecanja u kojima je nastupio!

Ove godine je uzeo po treći put u nizu europski Superkup, uskoro će u bitku za treći u nizu trijumf u Kupu Italije, nakon toga i za treći u nizu naslov prvaka Italije, i na kraju bi trebao na Maltu, na Final 4 europske Lige prvaka. Hoće li se početkom lipnja moći pohvaliti kako je u sve tri sezone uzeo sve, te kako ima 12 od 12? Plus, kako je PRO Recco uspio što nitko do sad nije - četiri puta za redom osvojiti naslov prvaka Europe?

PRO Recco i Novi Beograd su u prva dva kola u četvrtfinalnoj skupini dobili splitski Jadran i Marseille, i sad je na redu bio njihov prvi međusobni ogled. Kakvo je bilo to prvo poluvrijeme u Beogradu? Nakon druge četvrtine, pa i na kraju treće, nema toga tko ne bi rekao kako je PRO Recco taj koji će se moći pohvaliti sa stopostotnim učinkom u prva tri kola. Sandrova ekipa je drugu četvrtinu dobila sa 6:1, te na poluvremenu vodila sa 7:2, početkom treće s 8:2, na kraju treće s 9:5, a četiri i pol minute do kraja s 10:7. Ipak, Novi Beograd je imao napad za pobjedu, ali udarac Marka Radulovića nije na kraju završio u mreži. 

Tko će uzeti još jedan bod, ukupno dva, odlučili su peterci. PRO Recco je tu bio bez greške, Novi Beograd nije jer je Marco Del Lungo zaustavio udarac Đorđu Vučiniću u petoj seriji nakon čega je Francesco Di Fulvio potpisao konačnih 15:14.

PRO Recco sjajan u prvom poluvremenu, ali kad ne iskoristiš tri peterca. Da, Novi Beograd čupa kosu kad zna kako je realizirao samo 4 od 16 situacija s igračem više, a PRO Recco 4 od 8, ali od pet peteraca, koliko ih je izborio u četiri četvrtine, pogodio je samo dva. 

- Suočili smo se s odličnom momčadi, bježali smo rezultatom na početku, ali Novi Beograd ima ‘ludu’ individualnu kvalitetu i uspjeli su se vratiti u igru ​​– rekao je Sukno.

image

Sandro Sukno

Tonči Vlašić/

PRO Recco je bez poraza ove sezone. Sve pobjede, ali ovo je prva pobjeda koja ne vrijedi sva tri, već dva boda. Vjerujemo kako mu je sad ‘kazin’ u glavi nakon utakmice u Beogradu. S jedne strane stoji - prvi je nakon gostovanja kod najvećeg konkurenta, a s druge strane imao je plus šest na početku treće četvrtine, plus tri nepunih pet minuta do kraja...

Prvi peterac nije iskoristio Gergo Zalanki u prvoj četvrtini kad je PRO Recco vodio s 1:0, drugi Andrea Fondelli u četvrtoj četvrtini kad je mogao odvesti prvaka Europe do 10:6 (već u idućem napadu domaćina kazna - 7:9). I onda treći promašaj nepune četiri minute do kraja četvrte. Giacomo Canella je imao priliku za 11:8. Naravno, kažnjen je za to – 9:10 Vučinić s igračem više, pa 107 sekundi prije kraja 10:10 kad je iz daljine potegao muški Dimitrios Skoumpakis. 

I nakon toga imao je PRO Recco igrača više. Opet ništa. Srećom, za taj promašaj nije kažnjen...

- Dobro je. Teška utakmica. Na kraju smo malo pali fizički, ali se spremamo za Kup Italije. To nam je najvažnije u ovom trenutku - dodao je za Dubrovački vjesnik Sandro. 

I kad već ide Suknu, ne ide u četvrtfinalnoj skupini Lorenu Fatoviću sa splitskim Jadranom. Treća utakmica – treći poraz. Ovaj je najbolniji jer je izgubio usred Poljuda od Marseillea 12:14, koji je također bio bez boda u prva dva kola. Tako je hrvatski, a ne francuski prvak ostao na polovici natjecanja u skupini bez boda.

Sve je u sportu moguće, pa nadoknaditi i šest pogodaka zaostatka protiv PRO Recca u nepunih 14 minuta, kao što je to uspio Novi Beograd, ali kad bi Zvončac na kraju bio među sudionicima završnog turnira, Final 4 na Malti (prva dva iz skupine idu u završnicu), to bi bilo tko zna koliko puta veće čudo od preokreta sad u derbiju 3. kola u Beogradu. Što više, čak i francuski Marseille će teško doplivati do Malte iako se nada sad probudila. Živi. Vjerojatno Marseille priželjkuje da Jadran ne izgubi iduće kolo od Novog Beograda kod kuće, pa onda on u Beograd iznenadi prvaka Srbije i aktualnog doprvaka Europe, i onda na kraju dobije još jednom Jadrana, a dočeka da PRO Recco kod kuće ne dozvoli Novom Beogradu ni jedan bod.

U Splitu je Fatović svojim jedinim pogotkom u 3. kolu potpisao početno vodstvo, Jadran je potom imao i 2:0, zatim krajem druge četvrtine 6:5, a nakon 7:9 uspio je izjednačiti na 9:9. Međutim, poslije novog bijela Marseillea na plus dva (9:11), više nije uspio izaći iz minusa. Hrvatski prvak nije imao rješenje za Andriju Prlainovića. Utrpao im je srpski veteran, majstor, pet pogodaka. Jerko Marinić Kragić s tri pogotka bio je prvi strijelac domaćina.

Splitski Jadran je i iduće kolo domaćin. Dočekuje Novi Beograd. Francuski prvak će ugostiti PRO Recco. Jadran bez boda, Novi Beograd ima 7, Marseille 3, a PRO Recco 8. Mogu li Jadran i CN Marseille učiniti zanimljivim zadnja dva kola u skupini ‘A’?

01. svibanj 2024 07:53