StoryEditorOCM
VaterpoloKPK JEDNAKO KORČULA

‘Rekao sam kako se ovdje djeca rađaju s vatrogasnom kacigom na glavi, u kupaćim gaćicama, u jednoj ruci s mačem u ruci (moreška), a u drugoj s loptom‘

Piše Tonči Vlašić
16. rujna 2023. - 13:55

Krenula je Premijer Regionalna vaterpolska liga, za koji dan, krajem mjeseca, u akciju će i regionalni drugoligaši, a i tu Dubrovačko-neretvanska županija ima svog predstavnika. Jugaši su Premijerligaši, branitelji naslova, a u drugom razredu su Kapekaši.

Složili su momčad, Marjan Kosović je još prošlo ljeto preuzeo kormilo od legendarnog Zorana Mustura. Učio je i od Emila Nikolića, još jednog trenerskog velikana.

Korčulani su početkom 80-ih godina u bivšoj državi zadnji put lovili prvoligaške bodove, tad se prvenstvo igralo većim dijelom ljeti, a kad se počelo igrati više zimi, tad je Korčula, jer nije imala uvjete, ostala bez najvećeg ranga. Međutim, 2012. je otvoren u gradu Marka Pola zimski bazen. Krenulo se od nule. Mlađi uzrasti su vrlo brzo počeli nizati uspjehe, a sve skupa je sad dovelo da je prva momčad od 2020. godine opet gdje i treba biti, među najboljima u Lijepoj našoj.

I Plivački dio kluba je sve bolji i bolji. Medalje se osvajaju i na prvenstvu za starije dobne kategorije, i u 25-metarskom, i u 50-metarskom bazenu. Tu vuče Mario Todorović, jedan od najboljih hrvatskih plivača u posljednje vrijeme.

Prijepodne, kad su turisti zauzeli grad, KPK je predstavio klub. Na skalinima su prvo bili vaterpolisti. Prvo se posložila prva momčad, na kraju najmlađi – mlađe nade, koje su prije neki dan osvojile Kup Hrvatske. Bile su tu i plivačice i plivači, naravno struka kluba, zatim uprava na čelu s Mariom Sardelićem.

image

Mario Sardelić, prvi čovjek Korčulanskog plivačkog kluba

Tonči Vlašić/
image

Mlađe nade KPK - pobjednici Kupa Hrvatske u vaterpolu

Tonči Vlašić/

Slikali su se i za klupske stranice, bio je tu i gospar Nenad Kosović, urednik markopolosporta, koji bilježi sve  sportske događaje ne samo na otoku Korčuli, već i na Pelješcu, Lastovu...

I opet, u tom ‘moru’ malih i velikih Kapekaša, čulo se: KPK jednako Korčula. Nisi Korčulanin ako nisi igrao ili plivao u KPK, a uz to još da nisi igrao Morešku, vitešku igru. 

- Nigdje osim u Dubrovniku nema toliko talentirane djece za vaterpolo kao u Korčuli. Predispozicije su im fantastične. Ali, za razliku od Dubrovnika i možda koje druge sredine, Korčulani su specifični. Ne bave se samo jednim sportom. Oni što igraju vaterpolo, treniraju i rukomet, vole i košarku. Zatim su zaokupljeni i viteškom igrom Moreškom. Većina njih svira i u glazbi. Plus, svi su u vatrogasnom društvu. Pitali su me kakva su to djeca na Korčuli? Rekao sam kako se ovdje djeca rađaju s vatrogasnom kacigom na glavi, u kupaćim gaćicama, u jednoj ruci s mačem u ruci (moreška), a u drugoj s loptom. Plešu, plivaju, pjevaju i rastežu vatrogasne cijevi. To su vam djeca Korčule. Imaju sjajne predispozicije da na kraju postanu dobri prvoligaški igrači, možda neki od njih i reprezentativci – istaknuo je jednom prilikom, dok je radio na Korčuli, Emil Nikolić.

image

Prva momčad KPK, čeka je nastup u domaćem prvenstvu (cilj je četvrtfinale doigravanja), te A2 Regionalna liga

Tonči Vlašić/

Cilj je ući u doigravanje za prvaka!

Dva tjedna nas dijeli do početka nove vaterpolske sezone. Još ne znamo raspored. Što se tiče sastava došli su Ivo Bego, Marin Borovčić Kurir, Luka Vukić, a 24. rujna priključit će nam se Hamza Mahmoud, juniorski vratar kanadske reprezentacije. Vratili su se Tin Fabris, Viktor Antunović, Marijan Duhović, Igor Krstulović i vratar Andrija Botica. Tu su još Petar Tedeschi, Tomislav Denoble, Davor Skokandić, Ante Radovanović, Vinko Radovanović, Vid Borovina, Marko Filippi, Jakov Cvjetković, Zvonimir Miloglav i Franko Fabris. Otišli su Ivo Begović, Srđan Antonijević, Brody Mcknight, Bryant Joudrie, Cooper Haddad, Luka Bjelopera i Josip Tolja - predstavio je momčad trener Marjan Kosović. 

- Cilj je ući u doigravanje za prvaka, među osam. Želja je boriti se za peto, šesto mjesto. Nismo uspjeli prošle sezone ući u doigravanje, ali smatram kako smo ove godine bolja i iskusnija momčad.

Kosoviću će u radu s prvom momčadi pomagati Damir Stipanović.

image

Plivački dio KPK s trenerom Mariom Todorovićem

Tonči Vlašić/

Iza nas je uspješna sezona!

Iza nas je uspješna sezona. Ana Franić i Laura Milina su osvojile po dvije medalje na Prvenstvu Hrvatske za starije dobne kategorije, plus smo imali nekoliko četvrtih mjesta. Ana je to uspjela unatoč tome što je imala blaži oblik mononukleoze. Zatim, na kadetskom prvenstvu osvojena je jedna medalja. Uspio je to Renzo Drušković. Sezonu smo zaključili 21. srpnja, a već smo 15. kolovoza započeli lagano pripreme za novu. Imamo i dobre mlađe kadete... - priča Mario Todorović. 

Počela je nova školska godina, a u isto vrijeme i plivači su iz mora preselili u vodu zimskog bazena. 

- Prva natjecanja su nam u listopadu. Idemo na Jadran Grand Prix, idemo zatim na mitinge koje organiziraju dva kluba, koja slave okrugle obljetnice, a to su ZPK i šibenski Mihovil. Državno u malom, 25-metarskom bazenu za dobne skupine seniori do mlađi juniori je u prosincu. Okrenuti smo tome.

image

Struka Korčulanskog plivačkog kluba

Tonči Vlašić/
image

Mlađi uzrasti KPK

Tonči Vlašić/
image

Mlađe nade KPK - pobjednici Kupa Hrvatske u vaterpolu

Tonči Vlašić/
image

Mlađe nade KPK - pobjednici Kupa Hrvatske u vaterpolu

Tonči Vlašić/
image

Pozdrav od malih i velikih Kapekaša

Tonči Vlašić/
04. svibanj 2024 19:58