StoryEditorOCM
VaterpoloEUROPSKA LIGA PRVAKA

Legendarni Mađar, koliko je samo puta igrao u Gružu, sad prvi put kao trener kontra Juga: ‘Pobjeda u Dubrovniku je jedan od najvećih izazova za sve!‘

Piše Tonči Vlašić
21. prosinca 2021. - 21:33
Jedan od najboljih mađarskih igrača svih vremena, Daniel Varga, danas trener, vodi trening OSC-a u GružuTonči Vlašić

Naša posljednja utakmica u 2021. godini protiv Juga u Dubrovniku bit će nam trideset i peta utakmica od rujna, u ovoj sezoni. Pobjeda u Dubrovniku i dalje je jedan od najvećih izazova za sve nas - istaknuo je između ostalog 38-godišnji trener OSC-a Daniel Varga, legendarni mađarski reprezentativac, olimpijski pobjednik iz Pekinga 2008. i svjetski prvak iz Barcelone 2013. godine, koji je s reprezentacijom osvojio četrnaest medalja na velikim natjecanjima.

Koliko je samo puta igrao kontra Juga u kapici Vasasa, zatim riječkog Primorja EB čiji je član bio od 2010. do 2014. godine skupa s bratom Denesom, pa Szolnoka i na kraju Ferencvarosa u čijoj je kapici 2018. godine zaključio igračku karijeru. Jednom je bio prvak Hrvatske s riječkim sastavom s kojim je dva puta osvojio Kup Hrvatske, te dva puta Regionalnu ligu. Ukupno je u karijeri osvojio 20 klupskih trofeja.

OSC je doputovao poslijepodne u Dubrovnik, smjestio se na Babin Kuk, u Valamar Lacroma Dubrovnik hotel, a zatim bio na treningu u Gružu. Stigao je kompletan, sa 14 igrača, jednim igračem više nego ima mjesta u zapisniku europske utakmice.

image
Daniel Varga na treningu OSC-a u Gružu
Tonči Vlašić
image
Daniel Varga je kao igrač s Mađarskom bio olimpijski pobjednik 2008. i svjetski prvak 2013. godine
Tonči Vlašić

Sudar Juga i OSC-a za mnoge je derbi 6. kola ‘B’ skupine europske Lige prvaka. Proteklog vikenda OSC je u derbiju mađarskog prvenstva dobio Szolnoki u gostima s 9:8, te je lider, s bodom više od Ferencvarosa, koji ima dvije utakmice manje. Jug je pak u nedjelju doživio težak udarac u finalu Kupa Hrvatske u Zagrebu izgubivši od splitskog Jadrana bitku za trofej, te pruživši baš slabu igru.

SKUPINA ‘B‘

Poredak: 1. PRO Recco 15 bodova, 2. CN Marseille 12 bodova, 3. Jug AO 12 bodova, 4. OSC 7 bodova, 5. WASPO 98 Hannover 5 bodova, 6. Spandau 04 4 boda, 7. Crvena zvezda 3 boda, 8. Steaua bez boda.

 

Kad se pogleda poredak skupine 'B' europske Lige prvaka i činjenica da se igra u Gružu, to gura Juga u ulogu favorita. Momčad trenera Vjeka Kobešćaka dobila je četiri od pet utakmicauelitnom natjecanju, te ima pet bodova više od OSC-a, međutim, mađarski sastav je imao, ističe se, zahtjevnije zadatke, te derbi u Dubrovniku, zbog loše izvedbe Jugaša u finalu Kupa Hrvatske, dočekuje u daleko boljem raspoloženju.

OSC je momčad dobro pokrivena na svim pozicijama, s odličnim centrom Balaszom Haraijom, kvalitetnim šuterima kakav je Kristijan Manhercz, koji je “ukrao Božić” Hrvatskoj na Olimpijskim igrama u Tokiju. Postigao je u četvrtfinalu čak sedam pogodaka iz osam šuteva, te naše izbacio iz borbe za medalju. Manhercz i Harai su 2020. s Mađarskom osvojili naslov prvaka Europe, a broncu ovog ljeta u Tokiju.

6. KOLO

Raspored 6. kola, srijeda, 22. prosinca, Marseille: CN Marseille – Spandau 04, Hannover: WASPO 98 Hannover (Marko Macan) – PRO Recco (trener Sandro Sukno), Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – OSC Budimpešta, Bukurešt: Steaua – Crvena zvezda.

Utakmica Jug AO - OSC počinje u Gružu u srijedu, 22. prosinca, u 19 sati. 

SKUPINA ‘A‘

Rezultati 6. kola, utorak, 21. prosinca, Barcelona: CNA Barceloneta (trener Elvis Fatović) – Radnički Kragujevac 13:7, Budimpešta: Ferencvaros – Jadran Split (Nikša Dobud nije igrao) 14:8, Brescia: AN Brescia – Olympiacos (Marko Bijač i Andro Bušlje) 8:7, srijeda, 22. prosinca, Tbilisi: Dinamo – Novi Beograd.

Poredak: 1. AN Brescia 14 bodova, 2. Olympiacos 13 bodova, 3. Ferencvaros 10 bodova, 4. CNA Barceloneta 10 bodova, 5. Novi Beograd (utakmica manje) 7 bodova, 6. Jadran Split 6 bodova, 7. Radnički Kragujevac 4 boda, 8. Dinamo Tbilisi (utakmica manje) bez boda.

16. lipanj 2024 09:00