StoryEditorOCM
VaterpoloMLADEN RAK I MARO SAVINOVIĆ

Dvojica Dubrovčana kreću na put dug 10.000 kilometara, čeka ih Interkontinentalni kup u Limi, glavnom gradu Perua

Piše Tonči Vlašić
2. ožujka 2022. - 11:39

Europa igra svoje kvalifikacije za Svjetsku ligu, Hrvatska je bila prva u kvalifikacijskoj skupini, izborila je četvrtfinale, koje treba proći želi li se naći na završnom turniru, među osam najboljih. Polovicu mjesta popunit će ostatak svijeta, koji igra Interkontinentalni kup, i to u Limi, glavnom gradu Perua, od 7. do 13. ožujka. Okupit će se tamo ne samo vaterpolisti, već i vaterpolistice, najbolji izvan Europe. U konkurenciji vaterpolista je sedam reprezentacija. Igrat će Australija, SAD, Kanade, Brazil, Japana, Kazahstana, Kolumbija i Argentine. U konkurenciji vaterpolistica je jedna reprezentacija više, sedam država ima predstavnike u muškom i ženskom turniru, a osma ženska reprezentacija je Kuba. Domaćin ne igra, on je samo tehnički organizator.

Tamo će i dvojica Dubrovčana, Mladen Rak i Maro Savinović. Nakon putovanja dugog 10.000 kilometara, tolika je zračna udaljenost između Dubrovnika i Lime, prvi će biti u dvije uloge, video analiza i te video VAR, a drugi je jedan od četvorice neutralnih sudaca, dakle, čekaju ga između ostalog najvažnije utakmice turnira, odlučujuće.

Rak je 2009. godine sudio finale brazilskog prvenstva. Put u Limu mu nije prvo službeno putovanje u Južnu Ameriku. Savinović je, sjećamo se, sudio završnicu Svjetske lige u Kini. Za njim je i nekoliko suđenja kad se odlučivalo o tome tko su klupske prvakinje Europe. Rak je u povijesti dubrovačkog sporta upisan kao prvi sudac bilo kojeg sporta na Olimpijskim igrama. Bilo je to 2008. godine u Pekingu, i to je na kraju sudio u turniru vaterpolistica utakmicu za broncu. Od kad je objesio zviždaljku o klin, postao vaterpolsko 'oko sokolovo', gotovo da nema natjecanja na kojem ne radi. Prošlo ljeto je video analizu radio na vaterpolskom turniru Olimpijskih igara u Tokiju. 

image
Mladen Rak iz sudački dana, pred početak finala Kupa Hrvatske za vaterpolistice odigranog u Zadru 2015. godine
Tonči Vlašić
03. svibanj 2024 23:13