StoryEditorOCM
VaterpoloVRAĆA SE U GRUŽ EUROPSKA LIGA PRVAKA

Bit će otvoren jedan ulaz na tribine, Jugaši s njemačkim brojem jedan zaključili prošlu, a sutra s njim otvaraju novu sezonu

Piše Tonči Vlašić
26. listopada 2021. - 14:41
U izostanku jakih utakmica Jugaši su se za europsku Ligu prvaka uigravali prvo u Gružu s Vouliagmenijem, a zatim s Barcelonetom (na slici)Tonči Vlašić

Gužva je u Gružu. Nakon dugo, dugo. Ponovno se oblači europsko ruho. Nikad više vremena nije proteklo između dvije Jugove europske utakmice u njemu, a proteklo je jer se sezona 2019./20. nije završila, prekinula se zbog korone, nije se odigrala do kraja, kruna se 2020. nije dijelila, ostala je (još godinu dana) na glavi Ferencvarosa, a prošla sezona, 2020./21., kompletna se igrala iza zatvorenih vrata, u tri grada (Ostia, Budimpešta i Beograd).

Jugov šef struke Vjeko Kobešćak je jutros odradio trening. Maro Balić je u prvom dijelu treninga radio s vratarima. Đani Pecotić s mlađima u drugom dijelu bazena. Trenirat će i večeras, i to nakon što trening odradi njemački WASPO 98 Hannover, suparnik na startu nove sezone, koja se igra, hvala Bogu, ponovno u koliko toliko normalnim uvjetima. Sa svakim u skupini doma i vanka, i s gledateljima. Naravno, za Gruž vrijede, kao i svugdje, ista pravila. Na tribine se može s potvrdom o cijepljenju, PCR testom ne starijim od 72 sata ili brzim antigenskim testom ne starijim od 48 sati.

Samo će jedan ulaz na tribine biti otvoren, i to ulaz 'Sjeveroistok', a u prostoriji do njega će se prodavati ulaznice. Prodaja kreće uru prije početka utakmice. Dakle, od 18 sati. Utakmica kreće u 19 sati.

Prošlu sezonu su Jugaši odradili u Italiji, tri puta su putovali u 'zatvor' u Ostiji, tamo su odigrali deset kola u skupini, a kako su bili uspješni, bili među četiri najbolja, igrali su i na završnom turniru u Beogradu gdje je krunu uzeo PRO Recco, a dvojica Dubrovčana su imala prste u tome. Marko Bijač i Nikša Dobud. Obojica više ne stanuju na sjeveru Italije, u domu najuspješnijeg europskog kluba svih vremena, već je Bijač u Olympiacosa gdje se nakon sezone u PRO Reccu i sezone u zagrebačkoj Mladosti vratio Andro Bušlje. Dobud je na splitskom Zvončacu, a večeras je u Barceloni gost Elvisa Fatovića i njegove Barcelonete, koju predvodi, a tko drugi nego Felipe Perrone, igrač koji je s Jugom u dvije sezone odigrao svih devet finala, te dobio prvih osam. I kad se spomene vaterpolski Messi u Gružu, nema tko ne priželjkuje u Gružu opet te dane ponosa i slave. 

Utakmice 1. kola skupine 'A' igraju se večeras, dan poslije kreće skupina 'B'. Jugaši su, zanimljivo, prošlu sezonu zaključili utakmicom s WASPO 98 Hannoverom. Dobili su ga u Beogradu sa 16:11 te bili peti na kraju Final 8. Sad im je njemački broj jedan, koji je prije neki dan osvojio i domaći Kup, nakon što je prethodno ove godine uzeo preostala dva domaća trofeja, Superkup i prvenstvo, prvi suparnik u skupini 'B' nove sezone europske Lige prvaka.

1. KOLO

Skupina 'A', utorak, 26. listopada, Barcelona: Zodiac CNA Barceloneta (trener Elvis Fatović) – Jadran Split (Nikša Dobud), Beograd: Novi Beograd – Radnički Kragujevac, Brescia: AN Brescia – Ferencvaros, Pirej: Olympiacos (Marko Bijač i Andro Bušlje) – Dinamo Tbilisi.

Skupina 'B', srijeda, 27. listopada, Marseille: CN Marseille – PRO Recco (trener Sandro Sukno), Beograd: Crvena zvezda – Spandau 04, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje – WASPO 98 Hannover (Marko Macan), Budimpešta: OSC – Steaua Bukurešt.

WASPO 98 Hannover će biti bez Petra Muslima, koji odrađuje kaznu iz prošle sezone. Kobešćak je 'vrtio' snimku finala njemačkog kupa u kojem je sutrašnji suparnik dobio Spandau 04 usred Berlina s 18:14.

Moramo dosta plivat. Ne smijemo biti statični – istaknuo je između dva dijela jutrošnjeg treninga. Ivan Nagaev je ime koje je podcrtao jugov trener, naravno, zaokružio je i ime Darka Brguljana, i ne samo njih dvojice. Dodao kako WASPO 98 Hannover ima tri centra te još dvojicu igrača, koja to mogu dobro odigrati, potom dobre bekove među kojima je jugovo dijete, Marko Macan. Dosta je tu poznatih imena u sastavu Karstena Seehafera (Aleksandar Radović, Ante Ćorušić, Julian Real...).

25. travanj 2024 13:21