StoryEditorOCM
RukometSVJETSKO PRVENSTVO

Zato je prva utakmice biti ili ne biti, i zato su o njoj naši isključivo razmišljali tijekom priprema, Metkovac Zvonimir Srna: ‘Jedva čekamo da to sve počne!‘

Piše Tonči Vlašić
13. siječnja 2023. - 15:31

Spremamo se za tu utakmicu cijele pripreme, jer smo svjesni da su nam oni glavni protivnik u grupi. Sve znamo o njima, ali i oni o nama. Jedva čekamo da to sve počne. Inzistirat ćemo na obrani i nadam se da ćemo sve dogovoreno ispoštovati. Izbornik ima dosta varijanti, vidi nas na različitim pozicijama u obrani – riječi su Zvonimira Srne. Metkovac, koji će 24. siječnja proslaviti 25. rođendan, ističe se, ‘kupio’ je ulaznicu za Svjetsko prvenstvo u prvom redu obrambenim pristupom. Inače, ukupno tri Metkovca su u sastavu koji je izbornik Hrvoje Horvat poveo na SP- Osim Srne, lijevog vanjskog PPD Zagreb, tu je 35-godišnji vratar Mate Šunjić (Ivry), te 26-godišnje lijevo krilo Marin Jelinić (Nexe).

Utakmica za koju se Hrvatska sprema cijele pripreme je utakmice protiv Egipta s kojojm otvaramo svoj nastup na 15. Svjetskom prvenstvu u Švedskoj i Poljskoj. Egipat je prvak Afrike i četvrti s Olimpijskih igara u Tokiju.

image

Izbornik Hrvoje Horvat i Zvonimir Srna

Vlado Kos/Cropix

Hrvatska je šest puta dosad igrala s Egiptom od čega tri puta na SP-ima, te dobila sva tri ogleda (Portugal 2003. 29:23, Španjolska 2013. 24:20, te Francuska 2017. 21:19). Egipat je polufinau Tokija prošle godine zaustavila Francuska, kasniji olimpijski pobjednik, a u ogledu za broncu su poraženi od Španjolske. Prije dvije godine su bili domaćini SP-a, a izgubili su u četvrtfinalu od Danske, koja je otišla do kraja, i to slabijim izvođenjem sedmeraca.

NAŠA SKUPINA

Naše u 2. kolu, u nedjelju, 15. siječnja, čeka od 20.30 sati ogled protiv SAD-a, te u utorak, 17. siječnja, također od 20.30 sati, Maroko.

Tri prvoplasirane reprezentacije će u drugi krug. Igra se u Jönköpingu. Naša skupina se u drugom krugu križa s tri najbolja iz skupine u kojoj su Danska, Tunis, Bahrein i Belgija.

U drugom krugu samo prva dva mjesta iz četiri skupine po šest vode u četvrtfinale. Prolaz među osam, ukoliko tamo bude Francuska, osigurat će nastup u olimpijskom Parizu 2024. Ukoliko ne, trebat će bit među sedam najboljih.

Budući se prenose međusobni rezultati u drugi krug, izuzeno je važno otići tamo sa sva četiri boda. Prostala dva suparnika u skupini, SAD i Maroko, slabiji su od Egipta. Zato  je prva utakmice biti ili ne biti, super važna, i zato su o njoj naši isključivo razmišljali tijekom priprema.

Utakmicu izravno od 20.30 sati prenosi RTL televizija.

16. travanj 2024 04:12