StoryEditorOCM
RukometHALO PORTUGAL! |

PETRA DIČAK, DIPLOMIRANI DESNI VANJSKI Dubrovkinja rukometnu karijeru nastavlja na otoku Cristiana Ronalda!

Piše Tonči Vlašić
7. rujna 2020. - 16:41
Diplomirala je prije korone, te s diplomom Kemijskog odsjeka Prirodoslovnog matematičkog fakulteta u Zagrebu krenula u subotu put Portugala gdje će nastaviti rukometnu karijeru. Dubrovkinja Petra Dičak je nova članica Madeira Andebola iz Funchala, koji je osvojio domaće prvenstvo rekordnih 15 puta od 1994. godine, zatim bio 18 puta osvajač domaćeg kupa te 20 puta pobjednik portugalskog Superkupa, a koji je redovni sudionik europskih kupova.

- Proteklih šest godina, koliko je prošlo od kad sam iz Dubrovnika otišla u Zagreb, sve sam stizala, i rukomet, i fakultet, a sad ću, barem jednu godinu, 'voziti' samo rukomet - istaknula je Dičak, koja igra na poziciji desnog vanjskog. U Gospinom polju je napravila prve rukometne korake. Ženski rukometni kluba Dubrovnik, bila je najbolji strijelac, napustila je 2014. godine, te prešla u redove prvoligaša Trešnjevke. Odmah u prvu ekipu za koju je igrala četiri sezone. Nakon toga, u ljeto 2018. godine, prešla je u redove Sesvete Agroproteinke, takočer člana prvog razreda.

image
Petra Dičak u dresu Dubrovnika foto: Tonči Vlašić

image
Ženski rukometni klub Dubrovnik - sezona 2012./13. (Petra Dičak, donji red, peta s lijeva) foto: Tonči Vlašić

 
- Počela sam trenirati rukomet u četvrtom, petom razredu osnovne škole. Bilo je to prije 14 godina. Iza mene je danas šest prvoligaških sezona. Dva puta sam igrala finale Kupa Hrvatske, jednom s Trešnjevkom, te jednom sa Sesvetama. Oba puta je prejaka bila Podravka. Još jednom sam s Trešnjevkom bila u polufinalu - prisjetila se Dičak, koja će u novoj sezoni juriti duplu krunu s novim klubom, pokušati doći do prvih trofeja u karijeri.

- Prošlo prvenstvo u Portugalu je prekinuto zbog korone te nije, kao u većini zemalja, nastavljeno, a sezonu prije toga je moj novi klub izgubio naslov prvaka. Sad je sve podređeno osvajanju oba domaća trofeja. Doveli su i dvije Brazilke. Inače, kad sam završila fakultet, bilo je to ovo proljeće, kad sam diplomirala, imala sam željela okušati se vanka. Imala sam još neke ponude, čak iz dalekih zemalja, ali htjela sam igrati za klub u kojem bi samo razmišljala o rukometu. Ovo je na kraju bila najbolja ponuda na stolu. Nije bila lagana odluka jer sam željela biti bliže kući, ali, odluka je pala, prihvatila sam izazov i evo me. Tu sam sad idućih deset mjeseci, na otoku, bliže Africi nego Europi - priča 25-godišnja Dubrovkinja, koja je na odredište stigla na dan kad su 'Vatreni' u Portu(galu) izgubili sa 4:1 od Portugala na startu nove sezone u Ligi nacija. 

- Nisam baš izabrala dobar dan za doć u Portugal. Malo su me zafrkavali zbog tog poraza naših nogometaša, ali vratit ćemo im kad bude važnije. Jučer sam napravila đir po gradu.

image
Đir Funchalom foto: Petra Dičak

image
Đir Funchalom foto: Petra Dičak


Otok Madeira, dug je 57, a širok 22 kilometra, nalazi se u Atlantskom oceanu, gotovo tisuću kilometara južnije od glavnog grada Portugala, a 700 kilometara od afričke obale, gotovo na istoj zemljopisnoj širini kao i Casablanca. Funchal je glavni grad autonomne pokrajne s oko 110 tisuća stanovnika, a poznat je po...

- Ha, u Funchalu je rođen Cristano Ronaldo. Zračna luka nosi njegovo ime. Ima spomenik u gradu. Tu je i njegov muzej u kojem su izloženi svi njegovi trofeji....

image
Spomenik Cristianu Ronaldu u njegovom rodnom gradu, Funchalu foto: Petra Dičak


Petra je jučer skoknula do spomenika Ronaldu, a danas i do dvorane. Počinju pripreme. Sezona kreće idući mjesec, a tad će 25-godišnja Dubrovkinja u lov na svoje prve trofeje u karijeri.

- Bilo bi lijepo to ostvariti.

image
Petra Dičak u dresu Dubrovnika foto: Tonči Vlašić
23. travanj 2024 13:18