StoryEditorOCM
RukometEHF LIGA PRVAKA

Dva velikana o ‘Divu iz Metkovića‘, 25-godišnjem Zvonimiru Srni, hvali ga Goran Šprem, a Nikša Kaleb kaže: ‘Rodila majka sina junaka!‘

Piše Tonči Vlašić
23. veljače 2023. - 08:38
Zvonimir Srna (PPD Zagreb) protiv Magdeburga, utakmicu su u ZG Areni pratili Nikša Kaleb i Goran ŠpremTonči Vlašić/

Srna je igrač na kojem Zagreb treba graditi budućnost. Mlad je igrač, domaći je igrač. Uz njega razvijati i druge igrače. Ono što mene oduševljava kod njega, ne samo u dresu Zagreba, već i reprezentacije, to je ta njegova agresivnost, sportska borbenost, sportska drskost, i svaka mu čast na tome – rekao je Goran Šprem, bivši reprezentativac, po majci s Mljeta, iz Prožure, o Metkovcu Zvonimiru Srni, igraču PPD Zagreb i hrvatskom reprezentativcu.

Šprem je u društvu Nikše Kaleba Kine, još jednog rukometnog velikana, Metkovca, pratio ogled u zagrebačkoj Areni u kojem njemački prvak Magdeburg nije dozvolio iznenađenje hrvatskom prvaku, PPD Zagreb.

Utakmicu je odlično otvorio baš 202 centimetra visoki Srna, pogađao je za 2:1 i 3:1, zatim u zadnjim sekundama prvog poluvremena za 14:15, pogodio je jednom i u nastavku. Ukupno četiri pogotka. Samo je više postigao drugi Metkovac u dresu hrvatskog prvaka, iskusni Ivan Čupić (6).

- Šteta, prvi dojam je kako je bilo prilike za izbjeći poraz protiv Magdeburga – rekao je Srna nakon utakmice, poraza 31:25.

Srna nema sreće s ozljedama. Sjećamo se prve utakmice Hrvatske na ovogodišnjem SP-u. Ozlijedio se, te više nije bio u sastavu. Isto ga prati i u dresu hrvatskog prvaka. Nije mogao pomoći zbog toga u svakoj utakmici.

Srna je ponikao u rodnom Metkoviću. Potom došao u školu u Dubrovnik, te se priključio treninzima RKHM Dubrovnik. U utorak su bile dvije godine od iznenadne smrti legendarnog Zlatka Saračevića, koji ga je dočekao u Gospinom polju. ‘Mali’ ga je odmah oduševio, Srna i Leo Brnin su veliki potencijali, nisu ni drugi loši – isticao je Sarač, olimpijski pobjednik, svjetski prvak, klupski prvak Europe, sjajni desni vanjski. Zvonimira je pohvalio odmah i Silvio Ivandija, još jedno veliko rukometno ime na klupi RKHM Dubrovnik.

Ne zaboravlja se kako je Srna 2019. godine ispisao povijest dubrovačkog rukometa. S hrvatskom reprezentacijom osvojio je srebro na Svjetskom prvenstvu. RKHM Dubrovnik nikad prije nije imao svog igrača na pobjedničkom postolju nekog velikog natjecanja. Pamti se kako mu je debi za RKHM Dubrovnik bila utakmica u Gospinom polju protiv njegovog Metkovića u prvoj sezoni dubrovačkog kluba u drugom razredu.

image

Zvonimir Srna (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/
image

Zvonimir Srna (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/

Još 2019., nakon uspjeha na juniorskom SP-u, potpisao je ugovor s PPD Zagreb, ali je sezonu 2019./20. počeo u dresu RKHM Dubrovnik. Ipak, već nakon nekoliko kola PPD Zagreb ga je pozvao bliže sebi, te je igrao za premijerligaša Goricu, ali vrlo brzo se našao na treningu prve momčadi hrvatskog prvaka, koju je tad s klupe vodio Veselin Vujović, i koji ga je nahvalio za zalaganje na treningu te igru u obrani, i to na mjestu tri ili četiri.

S PPD Zagrebom je u sezoni 2020./21. osvojio duplu krunu, prošle sezone je sa zagrebačkim klubom dočekao radosti (bodove) i u europskoj Ligi prvaka i poziv izbornika seniorske reprezentacije za EP, ove godine se s PPD Zagreb bori za prolaz u drugi krug najelitnijeg europskog natjecanja, te je bio sudionik SP-a, ali, ozljede...

Srna je u srijedu navečer imao sudar s njemačkim prvakom Magdeburgom u zagrebačkoj Areni, pred više od 4.000 gledatelja. Iskusni Čupić uz njega, a na klupi najuspješniji sportaš Dubrovačko-neretvanske županije svih vremenu, još jedno veliko rukometno ime iz Metkovića, Slavko Goluža, dvostruki olimpijski pobjednik, svjetski prvak, danas uspješan i kao trener.

image

Ivan Čupić (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/
image

Ivan Čupić (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/
image

Ivan Čupić (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/
image

Slavko Goluža, trener PPD Zagreb

Tonči Vlašić/
image

Slavko Goluža, trener PPD Zagreb

Tonči Vlašić/

- U nas se reče: Rodila majka sina junaka. Puno pozitivnih stvari se može reći o Zvonimiru. Nažalost, ozljede su ga izbacivale iz ritma treninga, jednu utakmicu odigra na svježinu, pa nekoliko padne. Netko će reći kako oscilira, međutim, to je isključivo zbog nedostatka treninga. Zagreb se krpa na nekim pozicijama, Srna izvlači te situacije. Nažalost, zbog svih tih problema s ozljedama, Srna danas nema dovoljno snage za odigrati cijelu utakmicu i to se vidjelo protiv Magdeburga – istaknut će Kaleb.

PPD Zagreb potvrdu prolaska u osminu finala mora tražiti u posljednja dva susreta protiv Porta i Gudmea.

- Očekujem da Zagreb pobijedi Porta, a da Wisla ne napravi neko iznenađenje. Što se tiče utakmice s Magdeburgom, žao mi je nekih situacija u kojima je Zagreb propustio priliku. Ne može se dogoditi da Čupić vodi kontru, a da on nije prvi u kontri. Govorimo o desnom krilu. Posao desnog krila je trčati kontru i raširiti obranu u tranziciji. Ne može se dogoditi da Timur Dibirov vodi kontru Zagreba i napad na sredini, a ne napravi ništa. Zagreb je sam sebe u razvijanju napada ugušio. Puno je bilo sporosti u reakcijama, u napadu. I kad se dogode takve greške, a ovo je Liga prvaka, i s druge strane prvak Njemačke, teško je očekivati da ne stigne kazna. Međutim, da se vratim na Srnu. Što se tiče njegovih kvaliteta, ima visinu, sportsku bezobraštinu, ima pokretljivost i prema naprijed, i bočnu, i detalj, koji nedostaje mnogim igračima, Srna se spušta u koljenima, i puno je brži u obrani, i puno bolje čita igru od ostalih – naglasio je Kaleb.

image

Zvonimir Srna (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/
image

Zvonimir Srna (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/
image

Zvonimir Srna (PPD Zagreb) protiv Magdeburga

Tonči Vlašić/
25. travanj 2024 07:11