StoryEditorOCM
OstaloVELIČANSTVEN USPJEH |

VELOLUŠKE BLIZANKE NA KROVU SVIJETA Ivana i Josipa Jurković, djeca Ošjaka, zlatne na Svjetskom prvenstvu do 23 godine!

Piše Tonči Vlašić
10. srpnja 2021. - 16:54

Josipa Ivana Jurković su osvojile zlato na Svjetskom prvenstvu u veslanju do 23 godine, koje se održava u češkim Račicama. Veloluške blizanke su ispisale još jedan veliki uspjeh, ovaj put u dvojcu ‘bez’ u konkurenciji ukupno jedanaest posada.

Bile su najbolje u svojoj kvalifikacijskoj skupini prije dva dana, izborile na taj način izravan plasman u A finale, a sad najbolje i u A finalu s vremenom 7 minuta, 17 sekundi i 20 stotinki. Srebro su izveslale Amerikanke, a broncu Njemice. Amerikankama su pobjegle za više od dvije i pol sekunde, a posadi Njemačke za više od pet sekundi. Kanada je bila četvrta, Francuska peta, a Španjolska šesta. Vodile su Josipa i Ivana od početka do kraja. Bile su prve na sva tri prolaza - na 500, 1000 i 1500 metara.

Sestre Jurković su 2017. prvi put bile svjetske prvakinje, tad juniorske, prije toga i juniorske europske prvakinje. Oba ta uspjeha ostvarile su u četvercu bez kormilara, veslajući s Brunom Milinović i Izabelom Krakić. Potom su se okušale u dvojcu na pariće, ali se brzo vratile u dvojac bez u kojem su počele nizati uspjehe, prije nego se složio spomenuti zlatni četverac bez, te krenule.

Prvo su ove godine osvajale medalje u Svjetskom seniorskom kupu, u debiju u spomenutom natjecanju bile su zlatne, kao i sad na Svjetskom prvenstvu do 23 godine.

Josipa i Ivana Jurković, veslačice ponikle u Ošjaku, danas članice zagrebačke Trešnjevke, opet su na krovu svijeta!

image
Zlatne veloluške blizanke - Josipa i Ivana Jurković
Damir Krajač/Cropix

19. travanj 2024 00:06