StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE PH |

VEĆ JE PJESMA U GRUŽU, OPET JE ‘MALI‘ NAPRAVIO VELIK REZULTAT Apsolutno najbolji - Mario Šurković, a nije jedini Jugaš na postolju!

Piše Tonči Vlašić
7. kolovoza 2020. - 21:02
Jug opet ima seniorskog prvaka Hrvatske. Njegovo ime je Mario Šurković, koji je do zlata u apsolutnoj konkurenciji u disciplini 200 metara mješovito stigao s vremenom 2:06.74. Srebrnog Luku Kmetića, godinu dana starijeg člana zagrebačke Mladosti, 17-godišnji Dubrovčanin je ostavio za gotovo dvije sekunde (sekundu i 94 stotinke). Naravno, Šurković je uzeo i zlato i u kategoriji mlađih seniora, te u svom uzrastu – juniorskom!

Šurković je prošle godine nakon deset godina donio Jugu naslov najboljeg u apsolutnoj konkurenciji. Prvi i posljednji prije njega, koji je to uspio od samostalnosti Lijepe naše, bio je Ivan Bilić, koji je 2009. godine u zagrebačkim Utrinama osvojio naslov seniorskog prvaka u disciplini 100 metara prsno s vremenom 1:00,61 u 25-metarskom bazenu. Šurković je lani u splitskom Poljudu slavio na 200 mješovito, također u malom bazenu. Sad je to uspio u velikom, 50-metarskom bazenu, te ispisao povijest Plivačkog kluba Jug!

Ukupno je Šurković u 2019. godini osvojio na zimskom i ljetnom državnom prvenstvu 14 naslova državnog prvaka, dvanaest pojedinačnih, te dva sa klupskom štafetom.

Prvog dana prvenstva Hrvatske u 50-metarskom bazenu za sve uzraste, koji se održava u Zagrebu, na otvorenom, Jug je imao još razloga za zadovoljstvo. Michel Brassard i Đivo Damić su srebrni odnosno brončani u apsolutnoj konkurenciji na 1500 slobodno s vremenom 16:15.13 odnosno 16.40.25. Isti uspjeh Brassard i Damić ostvarili su i u mlađe seniorskom uzrastu, te juniorskom. Obojica, kao i Šurković, po tri medalje prvog dana!

image
Michel Brassard foto: Božo Radić / CROPIX

image
Đivo Damić foto: Tonči Vlašić


Zatim, kadeti su uzeli dvije medalje, i to srebro štafeta 4 puta 100 mješovito u sastavu Vlaho Nenadić, Marko Vuletić, Roko Zvone i Maroje Lukić , te sam Nenadić broncu u disciplini 200 metara slobodno. Štafeta je doprvak Hrvatske s vremenom 4:30.42 (zlato je uzela zagrebačka Mladost), dok je Nenadić do bronce na 200 metara slobodno doplivao s vremenom 2:03.96. Za prvakom, Grgom Brkljačom iz Mladosti, zaostao je 5 sekundi i 31 stotinku sekunde, a sekundu i 21 stotinku za Filipom Gruicom iz Grdelina, koji je osvojio srebro.

Među deset najboljih od Jugaša bili su Đivo Matović, Marko Baletin, Roko Zvone i Tonka Bušković. Matović je zauzeo četvrto mjesto na 1500 slobodno u apsolutnoj i mlađe seniorskoj konkurenciji. Baletin je bio peti u uzrastu mlađih juniora u disciplini 200 metara mješovito. Bronca mu je izmakla za samo 20 stotinki sekunde, dok je Zvone u konkurenciji kadeta sedmi u državi. Bušković je prvo bila u uzrastu mlađih juniorki u disciplini 200 slobodno deseta, a potom osma na 800 slobodno.

Na prvenstvu nastupaju i Kapekaši. Prvog dana nastupila je samo štafeta 4 puta 100 mješovito plivačica te u sastavu Ana Franić, Marta Bakarić, Antea Andrijić i Hana Muminagić s vremenom 5:00.98 zauzela četvrto mjesto u kadetskom, a sedmo u konkurenciji mlađih juniorki. Brončana medalja u uzrastu kadeta izmakla je Kapekašicama za samo 7 stotinki sekunde uz dodatak kako je u odnosu na sve tri štafete na pobjedničkom postolju štafeta KPK najmlađa. 
15. travanj 2024 20:53