StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE |

RUMUNJ OBORIO SVJETSKI REKORD U DISCIPLINI U KOJOJ JE 11. DUBROVČANIN Frane Ćirak: ‘Mario vrijedi i više, i to je pokazao nastupajući u štafeti‘

Piše Tonči Vlašić
8. srpnja 2021. - 22:16
Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug i jedan od trenera juniorske reprezentacije HrvatskeTonči Vlašić

Rumunj David Popovici, koji će 15. rujna proslaviti 17. rođendan, uzeo je zlato na 100 metara slobodno na Europskom juniorskom prvenstvu u Rimu, i to oborivši svjetski juniorski rekord – 47.30. Popovici je sekundu i 47 stotinki bio brži u finalu od Britanca Edwarda Mildreda, koji je osvojio srebro, a 2 sekunde i 7 stotinki brži od Poljaka Mateusza Chowanieca, osvajača brončane medalje.

Koliko je dobro najbolje juniorsko vrijeme svih vremena govori činjenica da je apsolutni svjetski rekord na 100 metara slobodno, kojeg drži Brazilac Cesar Cielo Filho, samo 39 stotinki sekunde bolji rezultat (26.91), a tek 18 stotinki sekunde je to slabiji rezultat od europskog seniorskog rekorda koji je u vlasništvu Francuza Alaina Bernarda  (47.12). Novi svjetski juniorski rekord je rezultat vrijedan čak 975 bodova po FINA tablicama.

image
Rumunj David Popovici - svjetski rekorder
Deepbluemedia/g. Scala

- To je ujedno najbolji rezultat ove godine u svijetu. Nitko nije išao brže ove godine na 100 metara od Popovici - naglasio je Frane Ćirak, šef struke Plivačkog kluba Jug, jedan od trenera hrvatske reprezentacije na EP-u u Rimu gdje je Jugaš Mario Šurković u disciplini u kojoj je trijumfirao Rumunj bio samo 19 stotinki sekunde kratak za mjestom u finalu. Šurković je s vremenom 50.22 zauzeo jedanaesto mjesto.

- U svakom slučaju uspjeh je nastup u polufinalu. Otplivao je pritom osobni rekord, i na kraju je malo nedostajalo da izbori finale. Međutim, unatoč osobnom rekordu Mario vrijedi i više, i to je pokazao nastupajući u štafeti 4 puta 100 slobodno s kojom je izborio finale, te na kraju bio šesti. Očiti je malo trema, nedostatak iskustva na ovako velikim natjecanjima, razlog što nije bio još bolji u polufinalu - rekao je Ćirak.

Trećeg dana juniorskog EP-a u Rimu Šurković je nastupio u mix štafeti 4 puta 100 mješovito (dvije plivačice i dva plivača), koja je s vremenom 4:01.21 zauzela ukupno dvanaesto mjesto u kvalifikacijama. Svoj zadatak Dubrovčanin je odradio za 50.27, a što je bio četvrti najbolji rezultat uzimajući sve natjecatelje iz ukupno 24 štafete u kvalifikacijama. EP završava u nedjelju, 11. srpnja. Drugi pojedinačni nastup, na 50 metara slobodno, Jugov reprezentativac će imati u subotu, 10. srpnja.

- Maria čeka borba za polufinale. Nadam se kako će i u tome uspjeti. Teško je bilo što prognozirati kad je riječ o utrci na 50 metara. To je lutrija, detalji odlučuju, sitnice - podvukao je Ćirak.

image
Mario Šurković, Jugov reprezentativac
Tonči Vlašić
26. travanj 2024 02:36