StoryEditorOCM
OstaloFINULA JE JOŠ JEDNA

Po čemu ćemo je pamtiti? Izdvojili smo 21 sliku za kraj sportske 2021. godine!

Piše Tonči Vlašić
31. prosinca 2021. - 20:53
Stolnotenisači Miho Simović i Tomislav Japec, automobilisti Dubrovnik Racinga su u spomen na Dubravka Čikora oslikali svoje bolide, judašica Dubrovnika 1966. Petrunjela Pavić, malonogometaš Marko Kuraja, košarkašice Raguse....

Izdvojili smo tek mali, mali dio sportske 2021. godine, 21 sliku... 

image
Ante Delija nakon pobjede u polufinalu sa Stipom Drvišem i legendarnim Mirkom CRO COP Filipovićem
ANTE DELIJA U VELIKOM FINALU PFL LIGE

Nakon pet rundi po pet minuta suci su odlučivali, a prije nego su proglasili Bruna Cappelozzu za pobjednika, zasluženo, 32-godišnji Brazilac se poklonio godinu dana mlađem Anti Deliji. Pamtit će se ta slika nakon finala PFL lige teške kategorije na Floridi, u Miamiju. Konavljanin je do finala stigao s dvije pobjede, a u PFL-u nastup u 2021. zaključio s dvije pobjede i dva poraza, oba od Cappelozze, koji ga je dobio i u 1. kolu. U karijeri je Delija ostvario 19 pobjeda u 24 profesionalne borbe. Povratak na finale – imao je Ante veliku priliku za pobjedu, pogotovo u drugoj rundi, ali se Cappelozza izvukao, te na kraju osvojio i novčanu nagradu od milijun američkih dolara.

image
Ana Konjuh u Wimbledonu 2015. godine
Tonči Vlašić

NITKO U SVJETSKOM TENISU NIJE NAPREDOVAO KAO ANA KONJUH 

Vratila se dubrovačka tenisačica Ana Konjuh u TOP 100. Bila je 2017. godine TOP 20 igračica svijeta. Nakon toga su krenuli problemi s ozljedama, zahvati na laktu, ukupno ih je imala četiri, te je u rujnu 2020. godine, kad se nakon 19 mjeseci vratila na terene, krenula od nule, od početka. Kad se prije neki dan podvukla crta što je tko napravio u svijetu tenisa u 2021. godini, u jednoj rubrici je 24-godišnja Dubrovkinja bila baš najbolja. Nitko nije toliko napredovao koliko ona, čak 472 mjesta! Bila je na početku godine na 538. mjestu WTA rang liste, a kraj godine dočekala je kao 66. tenisačica svijeta.

image
Petrunjela Pavić, judašica Dubrovnika 1966.
Tonči Vlašić
PETRUNJELA PAVIĆ DOPRVAKINJA EUROPE

Pobacala je sve do finala u kojem je imala za suparnicu prvog favorita. Bilo je prilike dobiti i nju, te osvojiti zlato, ali ih nije iskoristila, međutim, srebro na mlađe seniorskom prvenstvu Europe u Budimpešti je veliki uspjeh. Petrunjela Pavić, judašica Dubrovnika 1966., jedina je u 2021. godini donijela medalju u Grad s velikih natjecanja. Njezina druga medalja s velikih natjecanja izborena pod paskom Matea Semiza. Prvu je osvojila 2019. godine na juniorskom prvenstvu Bila je tad brončana u kategoriji do 78 kilograma, a ove godine korak naprijed. Njezin najveći uspjeh.

image
Iz arhive - Maro Joković u kapici Juga slavi osvajanje Kupa Hrvatske 2007. godine
Tonči Vlašić

NAZOVI MARA JOKOVIĆA RADI TROFEJA

Nevjerojatno zvuči kako je Župljanin u svojih 18 seniorskih sezona igrao 17 puta za naslov državnog prvaka te slavio u 16 finala. Najviše, 13 puta s Jugom, te po jednom s PRO Reccom (2014.), Olympiacosom (2020.) i sad s Bresciom (2021.). Maro Joković je s Jugom osvojio ukupno trideset i jedan trofej, tri s PRO Reccom i tri s Olympiacosom, te sad trofej s Bresciom. Ukupno 38 klupskih trofeja, a ima i 20 medalja s reprezentacijom! U finalu prvenstva Italije na tri pobjede dobio je moćni PRO Recco s 3:1.

image
Vjeko Kobešćak, trener vaterpolista Jug Adriatic osiguranja
Tonči Vlašić
ČETIRI FINALA, A NITI JEDAN TROFEJ

Najtrofejniji hrvatski vaterpolski klub ostao je praznih ruku, a dogurao je do čak četiri finala i do završnog turnira Lige prvaka. Zbog korone su se u jednoj godini odigrala dva finala Kupa Hrvatske, u prvom je bolja bila zagrebačka Mladost, a u drugom splitski Jadran. Mladost je dobila i finale za prvaka Hrvatske, a Radnički iz Kragujevca je bio uspješniji u finalu regionalne lige. U četvrtfinalu, u borbi za naslov prvaka Europe, zaustavila ga je AN Brescia. Tako je prekinut njegov niz – svake godine najmanje jedan trofej. Prethodnih šest godina, svake godine, punile su se vitrine kluba. U njima je ukupno 66 'kanti'. Prethodni niz je prekinut 2014. godine, a taj je trajao punih 15 godina! Jug Adriatic osiguranje sad smišlja i radi kako bi iduće godine počeo novi trofejni niz.

image
Treća ekipa Hrvatske - Plivački klub Jug
Tonči Vlašić

NIKAD PLIVAČI JUGA NISU BILI TAKO VISOKO

Prije pet godina su bili trećeligaši, daleko, daleko od vrha, na prethodnom prvenstvu su bili najbolji na 'B' prvenstvu, te su izborili prvi razred, a ove godine treći u državi. Nikad Plivački klub Jug nije u konkurenciji plivača bio tako visoko, a kamo li na pobjedničkom postolju. Sad jest. Ostvario je povijesni uspjeh. Samo su od njega na ekipnom 'A' prvenstvu Hrvatske u zagrebačkim Sveticama bila uspješnija dva zagrebačka kluba, Mladost i Dubrava, koji su i prošle godine bili prvi odnosno drugi. Momčad Frane Ćirka  je povijesni uspjeh ostvarila u sastavu Mario Šurković, Michel Brassard, Đivo Damić, Marko Baletin, Juraj Barčot, Đivo Matović, Roko Zvone, Vlaho Nenadić i Ivan Đuran. Plus bulikan medalja s državnih prvenstava. Dva plivača apsolutni prvaci Hrvatske. Šurković je 'pretjero' s uspjesima, i – rekordima! Drugi je Brassard.

image
Dubravko Čikor (1954. - 2021.)
Tonči Vlašić
‘DUBRAVKO ČIKORE, OVO JE ZA TEBE!‘

Slavio je Auto klub Dubrovnik Racing, te plakao. Osvojio je novu 'kantu' prvaka na kružnim stazama, jedanaestu ukupno, koja mu je osigurala treću Zlatnu plaketu na krugu. Osvojio je i trinaesti put naslov prvaka Hrvatske na brdu, plus ima tri Kupa Hrvatske. Dubravko Čikor je od osnutka kluba 1993. godine sve bilježio, zbrajao, izbacivao statistiku nakon svake sezone. On je prošle godine nakon završetka sezone 2020. stavio sve brojke na stol. Naglasio tad: 'Ovo je naš 25. trofej'. Čikora više nema. Otišao je nakon kratke i teške bolesti, otišao je uoči početka (n)ove sezone koju je 'slagao' skupa s ostalima. Uoči prve trke sezone sliku legende, ne samo dubrovačkog automobilizma, članovi njegov Dubrovnik Racinga nosili su na svojim 'bolidima', nakon svake pobjede se čulo: 'Dubravko Čikore, ovo je za tebe!'. Osim duple krune, najboljeg na krugu i na brdu, pojedinačne naslove prvaka države osvojili su Maro i Đivo Franić, Laszlo Szasz, Zoran Kotromanović te Žarko Knego!

image
Miho Simović, stolnotenisač Libertas Marinkolora
Tonči Vlašić

MIHO SIMOVIĆ PRVI PUT NA NAJVIŠOJ STEPENICI

Stolnotenisač Miho Simović je seniorski prvak Hrvatske, i to u muškim parovima. Svoj najveći uspjeh član Libertas Marinkolora ostvario je igrajući s Tomislavom Kolerakom. Prvu medalju na seniorskom prvenstvu Simović je osvojio 2012. godine. Ukupno je u karijeri osvojio sedam medalja na seniorskim državnim prvenstvima. Penjao se na pobjedničko postolje sedam od deset posljednjih seniorskih državnih prvenstava! Ove godine prvi put na najvišu stepenicu postolja!

image
Erik Antolović, atletičar Dubrovnika, prvak Hrvatske
Tonči Vlašić
ATLETSKI KLUB DUBROVNIK IMA DRŽAVNOG PRVAKA U ŠESTOBOJU

Nije jedini mladi dubrovački sportaš s naslovom prvaka Hrvatske, ali smo ga izdvojili iz dva razloga. Prvi je - nakon dugi niz godina Atletski klub Dubrovnik ima državnog prvaka u mlađim uzrastima, a drugi – kad se zna u kojim uvjetima radi dubrovački klub, uspjeh Erika Antolovića je veliko i ugodno iznenađenje, rezultat baš za svaku pohvalu! Antolović je postao mlađe kadetski prvak Hrvatske u šestoboju. Uspjeh je ostvario pod vodstvom trenera Vedada Đuguma na pojedinačnom prvenstvu Hrvatske u Varaždinu.

image
Daniel Marušić, član Triatlon kluba Dubrovnik
Tonči Vlašić

PRVI DUBROVČANIN KOJI JE ISTRČAO CIJELU SERIJU

Daniel Marušić, zaljubljenik u trčanje, član Triatlon kluba Dubrovnik, ispunio je svoju misiju – prvi je Dubrovčanin, a osmi iz Hrvatske koji je istrčao cijelu seriju, odradio svih šest najvećih svjetskih maratona. Proteklih godina Berlin, London, Chicago, New York i Tokio, a ove godine maraton u Bostonu. Uz to je u 2021. godini, sa 49 godina na leđima, odradio prvi put u karijeri Ironmann, a to je zadatak dug 'samo' 226 kilometara.

image
Maro Joković, Sandro Sukno, Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Paulo Obradović i Andro Bušlje u Zračnoj luci Dubrovnik nakon povratka s Olimpijskih igara
Tonči Vlašić
OLIMPIJSKE IGRE U TOKIJU

Desetorica Dubrovčana su bili sudionici Olimpijskih igara, koje su se u Tokiju održale od 23. srpnja do 8. kolovoza. Sedmorica, šest igrača (Maro Joković, Marko Bijač, Marko Macan, Loren Fatović, Paulo Obradović i Andro Bušlje) te pomoćnik izbornika (Sandro Sukno), branili su boje hrvatske vaterpolske reprezentacije, dvojica na klupi vaterpolske reprezentacije Australije (izbornik Elvis Fatović, pomoćnik Dean Kontić), a jedan u ulozi vaterpolskog VAR-a (Mladen Rak). Sve djeca Gruža. Dubrovački sport neće Igre u Tokiju pamtiti po novoj medalji vaterpolista (Hrvatska peta, Australija bez četvrtfinala). Nove Olimpijske igre su već 2024. u Parizu.

image
Made Žeravica
Tonči Vlašić

NITKO PRIJE MADE ŽERAVICA S HRVATSKOG JUGA NIJE ISTRČAO IRONMAN

Made Žeravica, 38-godišnjakinja iz Župe dubrovačke, članica Triatlon kluba Dubrovnik i Atletskog kluba Dubrovnik, postala je prva triatlonka s hrvatskog juga, koja je odradila Ironman (3,8 kilometara plivanja, 180 kilometara vožnje biciklom, te 42 kilometra trčanja). Uspjela je to na sjeveru Italije, na Ironmanu Emilia Romagna.

image
Mi smo prvaci - slavi Stolnoteniski klub Libertas Marinkolor, do naslova prvaka Hrvatske stigao je bez poraza (Marinko Matulović, Filip Čipin, Miho Simović i Tomislav Japec)
Tonči Vlašić
‘POMELI‘ KONKURENCIJU

Drugi put su stolnotenisači Libertas Marinkolora najbolji u prvenstvu Hrvatske. Kad su to bili prvi put, 2017. godine, ujedno im je to bio prvi trofej u klupskoj povijesti, nisu se mogli pohvaliti kako su naslov osvojili bez poraza. Sad, dvadeset i dva kola, isto toliko pobjeda! Tomislav Japec i Filip Čipin su dobili sve mečeve, tek male 'ogrebotine' imao je kapetan Miho Simović, ali i njegov skor je bio za vrh. 'Pituri' samo tri puta nisu slavili s čistih 3:0, a ta tri puta su izgubili samo jednu partiju, ne više! U novoj sezoni završen je prvi dio. Ništa nova. Sve pobjede! Libertas Marinkolor hita prema novom naslovu prvaka.

image
Filip Vujičić, Dubrovčanin je s Košarkaškim klubom Zadar osvojio naslov prvaka Hrvatske
Tonči Vlašić

FILIP VUJIČIĆ PRVAK HRVATSKE SA ZADROM

Na parketu Višnjika u 'ludoj' atmosferi, pred više od 5.000 gledatelja, koji su 'probili' obruč redara, te zauzeli mjesto pod svodom zadarske dvorane, košarkaši Zadra su u majstorici prvenstva nadigrali Split, te nakon više od desetljeća posta osvojili naslov prvaka. Pokal prvaka podigao je nakon finala i jedan Dubrovčanin, 20-godišnji Filip Vujičić, koji je ponikao u Gospinom polju, koji je krajem 2019. stigao u Zadar, nastupio je nekoliko puta u prvenstvu za prvu momčad Zadra, te je i uz njegovo ime upisano – prvak Hrvatske 2021. godine.

image
Marko Kuraja slavi u dresu Meta Catanie plasman u finale prvenstva Italije
Paola Libralato
MARKO KURAJA U FINALU PRVENSTVA ITALIJE

Malonogometaš Marko Kuraja je bio doprvak Italije s Meta Cataniom. Italoservice Pesaro je obranio naslov, a bio je domaćin završnice. Kuraja i ekipa su u doigravanje ušli sa sedme pozicije, u četvrtfinalu izbacili broj dva, Acqua & Sapone, a u polufinalu Came Dosson, trećeg nositelja. Meta Catanii je sam plasman u polufinale već bio najveći uspjeh u povijesti, Kuraji, koji je pogađao suparničke mreže, te asistirao, bacao se, kao i svi njegovi suigrači na 'glavu' u obrani, plasman u finale. Sa Squareom je dva puta zaustavljen u polufinalu doigravanja. Treća u polufinalu je za njega bila sreća. Ujedno Kuraja i Josip Suton, drugi Hrvat u dresu Meta Catanie, prvi su hrvatski igrači u posljednje vrijeme u finalu doigravanja za prvaka u jednoj od velikih liga, a talijanska to jest.

 

image
Marko Bijač, klupski prvak Europe
Tonči Vlašić

MARKO BIJAČ I NIKŠA DOBUD NA KROVU EUROPE

Marko Bijač i Nikša Dobud podigli su pokal prvaka Europe na završnom turniru u Beogradu. PRO Recco je u velikom finalu dobio 9:6 branitelja naslova, Ferencvarosa. Obojici Dubrovčana u kapici talijanskog velikana bio je to drugi trijumf u najelitnijem europskom klupskom natjecanju. Prvi su ostvarili s Jugom, Bijač 2016. u Budimpešti, a Dobud 2006. u Dubrovniku. Bijač je igrao na završnom turniru, Dobud nije. Bijač je u velikom finalu bio velik. Obranio je 13 od 19 udaraca Fenercvarosa u okvir gola. 

image
Lucija Ćirić Bagarić na US Openu
Elsa
LUCIJA ĆIRIĆ BAGARIĆ 25. JUNIORKA SVIJETA

Dubrovačka tenisačica, 17-godišnja Lucija Ćirić Bagarić bila je na početku godine 296. juniorka svijeta nakon čega je uslijedio strmoglav 'pad', te je kraj godine dočekala u TOP 30, točnije, na 25. mjestu. Pamtit će 2021. godinu po debiju na Grand Slamu. Nastup na US Openu izborila je kroz kvalifikacije, prošla je i 1. kolo glavnog turnira, a zaustavljena je u lovu na osminu finala, mjesto među 16 najboljih. Zatim se između nastupa na juniorskim turnirima okušala i među profesionalcima, a taj svoj izlet na ukupno tri 'petnaestice' okrunila je mjestom na svjetskog rang listi.

image
318 - Hrvoje Cvjetković je novi rekorder Malonogometnog kluba Square po broju odigranih utakmicxa
Tonči Vlašić

HRVOJE CVJETKOVIĆ NOVI REKORDER SQUAREA

Bartul Vukojević je više od 15 godina držao rekord po broju odigranih utakmica, 317. puta je igrao za prvu momčad Malonogometnog kluba Square. Njegov rekord oborio je Hrvoje Cvjetković, kojem je druga utakmica četvrtfinala doigravanja za prvaka Hrvatske u sezoni 2020./21. protiv Olmissuma u Gospinom polju bila 318. utakmica u 'crevno plavom' dresu. Nakon toga, do kraja godine, upisao je još 11 službenih nastupa...

image
Mario Hezonja je igrao za Hrvatsku u kvalifikacijama za Olimpijske igre, ali tu nije uspio slaviti
Tonči Vlašić
VRATIO SE U EUROPU S DUPLOM KRUNOM

Mario Hezonja je prije sedam godina prvi put u karijeri osvojio naslov državnog prvaka. Uspio je to 2014. s Barcelonom. Godinu poslije bio je u sastavu Barcelone, koja 2015. nije uspjela u finalu obraniti naslov. Tad je Real Madrid bio uspješniji. Priliku uzvratiti nije imao jer je odletio preko 'bare', otišao u najjaču ligu svijeta, NBA, u kojoj je tri sezone igrao za Orlando, sezonu za New York, te sezonu za Portland. Kako nije dočekao novi ugovor, vratio se nakon pet sezona provedenih u NBA-u u Europu, ne u Barcelonu, već je otišao u Atenu, u Panathinaikos. 'Zeleni' dres šesterostrukog europskog prvaka obukao je 25. veljače na svoj 26. rođendan. U oba domaća natjecanja Panathinaikos je ove sezone otišao do kraja, prvo je uzeo Kup Grčke, a zatim i naslov prvaka Grčke. Hezonja je bio u glavnoj ulozi.

image
Đuro Savinović, Vido Bogdan, Dubravko Cota i Ivo Trumbić

GRUŽ ZAVIJEN U CRNO, SUZA SUZU STIŽE

Bandjera u Gružu je svako malo bila na pola koplja u prvim mjesecima 2021. godine - Đuro Savinović, Vido Bogdan, Ivo Trumbić, Dubravko Cota... Da, tužna je ovo bila godina. Prvo je zauvijek zaklopio oči Đuro Savinović (rođen 1950. godine), jedan od najboljih igrača svih vremena, kapetan koji je podigao prvi europski trofej, koji je i kao trener vodio Juga do uspjeha. Zatim Vido Bogdan (rođen 1964. godine), trener koji je živio za vaterpolo, najviše je volio raditi s najmlađima, nakon njih i Ivo Trumbić (rođen 1935. godine), Splićanin, legenda ne samo hrvatskog, već i svjetskog vaterpola, koji je u ožujku 1981. sjeo na klupu Juga, te vodio dubrovački klub u dvije sezone do ukupno tri trofeja, dva naslova prvaka i prvog trijumfa u kupu. Dubravko Cota (rođen 1951. godine) bio je predsjednik Juga od 1982. do 1986. godine kad su osvojena tri naslova prvaka, te jedan kup. Dugogodišnji je novinar / urednik Radio Dubrovnika koji je od 2013. godine bio je stalni član Savjeta predsjednika kluba, a mnogi će ga pamtiti i kao spikera na jugovim utakmicama posljednjih nekoliko desetljeća.

DUBROVNIK IMA KOŠARKAŠKOG PRVAKA, I OSVAJAČA KUPA

Ženski košarkaški klub Ragusa smo ostavili za kraj. Početkom 1994. godine, u danima feste svetog Vlaha, zakotrljala se njegova priča, a 27 godina poslije osvojena su prva dva trofeja u seniorskoj konkurenciji. Dubrovnik nikad nije imao košarkaškog prvaka. Košarkašice su prvo uzele Kup Ružice Meglej Rimac, na splitskim Gripama je u finalu pao Šibenik, a četiri tjedna poslije naslov prvaka. Suparnik u finalu doigravanja bio im je branitelj naslova, zagrebački Medveščak. Godinu su uljepšale i dvije mlađe uzrasne kategorije kluba, koje su također osvojile naslov državnih prvakinja. Prvo su se u Đurđevcu radovale mlađe kadetkinje, ekipa djevojčica do 15 godina, a zatim u Rijeci djevojčice do 13 godina.

image
11. travnja 2021. godine - povijesni dan za Ženski košarkaški klub Ragusa. Na splitskim osvojen je prvi trofej u povijesti - Kup Ružice Meglaj Rimac
Tonči Vlašić

SRETNA VAM I USPJEŠNA NOVA GODINA!

19. travanj 2024 16:11