StoryEditorOCM
OstaloDOMAĆIN ZAGREB

Pet judoka iz Dubrovačko-neretvanske županije u Areni, Meteo Semiz: ‘Mogao bi petak za Ivu biti baš, baš dobar dan!‘

Piše Tonči Vlašić
25. travnja 2024. - 22:58

Pet kompleta medalja je podjeljeno prvog dana Europskog seniorskog prvenstva u judu, koje se održava u Zagrebu. Na najvišoj stepenici judoke iz pet različitih država (Španjolska, Rusija, Gruzija, Ukrajina i Kosovo), a ukupno dvanaest država se može pohvaliti kako ima osvajače medalja. Hrvatska nije među njima, ali vjeruje kako će biti do kraja prvenstva, koje završava u Areni, u nedjelju, 28. travnja. 

Na zagrebačkom tatamiju su četiri olimpijska prvaka, sedamnaest svjetskih prvaka i trideset i pet europskih prvaka. U toj konkurenciji boje Hrvatske brani i pet judoka iz Dubrovačko-neretvanske županije, troje iz Judo kluba Dubrovnik 1966. (Petrunjela Pavić, Anđela Violić i Josip Bulić), te po jedna članica Judo kluba Župa dubrovačka (Iva Oberan) i Judo kluba Dubrovnik (Ivana Šutalo).

Oberan na tatami izlazi drugog dana EP-a, u petak, 27. rujna, Josip Bulić i Petrunjela Pavić u subotu, 27. travnja, a u nedjelju, 28. travnja, Bulić će još jednom, te Anđela Violić i Ivana Šutalo. Nedjelja je rezervirana za mješovite ekipe, po tri judašice i isto toliko judaša. Dakle, pola hrvatske reprezentacije je iz najjužnije hrvatske županije, iz grada Dubrovnika.

Supanica judašici Župe dubrovačke na startu natjecanja u kategoriji do 63 kilograma je Dankinja Helene Christensen, a uspješniju čeka talijanska reprezentativka, Savita Russo, koja je slobodna u 1. kolu.

- Ždrijeb je nezgodan. Prvo Dankinja, a zatim, ako prođe, Ivu čeka Talijanka protiv koje se nije borila, koja je nepoznanica. Prođe li i nju, ide na prvu nositeljicu, Izraelku Gili Sharir, naravno, ako ona prije toga bude bolja od Španjolke Cristine Cabana Perez. Najvažnije, kad govorimo o Ivi, ona je spremna. Mogao bi za nju petak, 26. travnja, biti baš, baš dobar dan – istaknuo je trener Mateo Semiz.

image

Mateo Semiz, trener Judo kluba Dubrovnik 1966. i hrvatske reprezentacije

Tino Marić/Eju/

U subotu, 27. travnja, Bulića na startu natjecanja u kategoriji do 90 kilograma čeka Norvežanin Kornelius Eilersten, a ako prođe, Azerbejdžanac Eljan Hajiyev.

- Josip ima na startu protivnika po mjeri. Ako prođem čeka ga jedan od favorita za zlato, Hajiyev, kojeg dobro poznajemo. Dođe li do te borbe, pokušat ćemo se dobro pripremiti i pronaći rješenje – kaže Semiz, koji je zatim prokomentirao ždrijeb kategorije do 78 kilograma u kojoj nastupa Petrunjela Pavić.

- Petrunjela za suparnicu ima bolje rangiranu jugašicu, Britanku Emmu Reid, ali nju je znala pobjeđivati. Uspije li to još jednom, ide na aktualnu prvakinje Europe, Alinu Boehm, njemačku reprezentativku. Protiv Reid vodi 2:1 u pobjedama. Dobila je zadnju borbu, koja je bila u Perthu, u Australiji, krajem prošle godine – podsjetio je Semiz.

25. travanj 2024 23:00