StoryEditorOCM
OstaloMOJA PRIČA |

NIZOZEMAC SE ODUŠEVIO DUBROVNIKOM Alen Šabanović: ‘Prijatelja Alistaira poveo sam u đir Gradom, oduševio se i Lopudom, morem, i našim delicijama‘

Piše Alen Šabanović, dubrovački MMA borac
12. kolovoza 2020. - 16:57
Treniram borilački sport više od dva desetljeća. Svoje putovanje počeo sam na tatamiju dvorane u Gospinom polju, a nastavio u MMA po cijelom svijetu. Zahvaljujući njemu, prošao sam Europu uzduž i poprijeko, bio sam ne samo u europskom, već i u azijskom dijelu Rusije. Obišao sam sjever sjevernoameričkog kontinenta, Sjedinjene Američke Države te Kanadu. U Aziji išao na Tajland i u Hong Kong.

I tako, điravajući svijetom, bio sam u dvoranama mnogih velikih klubova koje su globalno poznate jer u njima treniraju najveća imena borilačkog sporta. Cijeli svijet dolazi u te dvorane gledati njihove borbe, tako da mi je bila čast trenurati s velikanima. Bio je užitak. Svaki trening je priča za sebe, meni velika škola. Svaki put bih naučio nešto novo, te bi se sa svakog putovanja vratio bogatiji za nova neprocjenjiva iskustva. Gdje god sam bio, trudio sam se dati najviše od sebe jer nisam želio propustiti priliku koja mi se ukazala. Na kraju sam nagrađen za taj svoj trud. Doživio sam poziv velikana borilačkog sporta koji su me zamolili da im pomognem oko što boljih priprema za slijedeće borbe.

Nakon toga su me zvali opet i opet. S nekima od boraca sam s vremenom postao veliki prijatelj.

Nizozemac Alistair Overeem je velikan MMA sporta. Zvijezda UFC-a. Borac koji je bio prvak Dreama, Strikeforcea i K1, jedini borac koji je objedinio titule prvaka MMA i K1. U svoje 23 profesionalne godine, prvu borbu je imao 1997. godine sa 17 godina, odradio je gotovo sto velikih borbi.

U borilačku dvoranu odveo ga je njegov četiri godine stariji brat Valentijn koji se borio gotovo dvadeset godina, nastupajući na priredbama najvećih svjetskih borilačkih organizacija. Alistair, kad priča o tome, zna reći kako ga je Valentijn jednog dana pitao što radi, a kad mu je rekao kako se ide igrati vanka, uhvatio ga je za ruku te odveo u dvoranu kako bi se naučio braniti ako ga netko napadne na ulici. Šali se Alistair, pa kaže, kako nije imao izbora te je morao u dvoranu jer je brat bio jači.

Da, tako je počela priča o danas legendarnom nizozemskom borcu, koji unatoč dobi od 40 godina, uvjeren sam, nije rekao zadnju riječ.

Sjećam se mog prvog susreta s Alistairom. Bilo je to prije više od petnaest godina. Zadnjih godina, kad sam na pripremama u Nizozemskoj, živim u njegovoj kući. I svaki put kad sjednemo, te kad pričam s njim, s njegovom suprugom i bratom, jedna od neizostavnih tema je Dubrovnik.

image
Na Lopudu - Overrem i Šabanović

image
Đir po Gradu, slika za uspomenu ispred Katedrale


Nedavno sam Alistairu ja mogao zaželjeti dobrodošlicu u mom domu. Alistair se oduševio Dubrovnikom, kao i njegova obitelj. Dok je boravio u Dubrovniku, odradili smo nekoliko treninga, ali smo više uživali nego radili. Điravali smo po Gradu, zavirili u svaki kantun, bili na zidinama, otišli poslije i na Srđ te uživali u panoramskom pogledu na Grad. Oduševio se Alistair i Lopudom, morem. Điravali smo i po restoranima i uživali u domaćoj hrani. I ona ga je ugodno iznenadila. Svega i svačega iz morskih dubina je bilo tih dana na našem stolu.  

Eto, nek se zna kako je za vrijeme boravka u Dubrovniku dogovorio iduću borbu za 5. rujna u Las Vegasu protiv brazilskog borca japanskih korijena, Augusta Sakaija.

Alistair želi osvojiti i jedini prestižni pojas koji mu nedostaje, UFC pojas. Inače, u karijeri je pobijedio puno boraca osvajača UFC-ova pojasa. Normalno je što želi upotpuniti nisku sportskih uspjeha. U budućnosti će biti trener, kaže kako mu je želja prenijeti svoje bogato iskustvo na mlađe. I, da, kad zaključi karijeru imat će, uvijek to kaže, više vremena za odmor. Tad će opet doći u Dubrovnik, ali planira  ostati duže. Razlog je jednostavan. Sviđa mu se ovdje.

image
U dvorani Ultimate fight kluba Gladijator - Overrem i Šabanović
26. travanj 2024 00:38