StoryEditorOCM
OstaloTRIJUMF ORSANA USRED SPLITA

Niko Kmetović i ekipa osvojili regatu života, slavodobitnici su 93. Mrduje. Iza sebe su ostavili 162 broda!

Piše Tonči Vlašić
5. listopada 2024. - 14:45

Mrduja je, ističe Jedriličarski klub Labud, kojem je ove 2024. sto godina, i koji je po 93. put organizirao ‘utrku‘ od svog Splita do otočića Mrduja i natrag, regata života, a konkurenciji je ovaj put život ‘zagorčala‘ Stravaganza. Niko Kmetović i njegova ekipa je u splitskoj luci, nakon što je prva prošla ciljem, užegla bengalke da je svi vide, te slavila. 

image

Mrduja regata

Duje Klarić/
image

Slavi Stravaganza pobjedu na 93. Mrduji

Duje Klarić/

Veliki brodovi su, tako je uvijek, bili favoriti na najstarijoj i najmasovnijoj regati na Jadranu, njih se očekivalo kako će prvi odjedriti 22 nautičke milje, toliko je dug taj zadatak od Splita pa oko otočića Mrduje u Splitskim vratima, te nazad na cilj podno Sustipana. Ali, glavni događaj Splitskog festivala jedrenja, koji traje mjesec dana, kojim se obilježava jubilej Labuda, ali i stoljeće organiziranog jedrenja u Hrvatskoj, osvojili su Orsanovci

Svega je bilo tijekom 93. Mrdujske regate, grmljavine, kiše, sunca, negdje je puhalo, megdje ne, ali pogodio je Kmetović sa svojom ekipom pravi put. Uhvatio vjetar, okrenuo je prvi oko otočića Mrduja, a nakon dva sata i 58 minuta je prvi prošao ciljem. Drugio mjesto je zauzeo adut domaćina, Polet Furioso, čije je kormilo držao Nikola Dešković.

Stravaganza je iza sebe ostavila 162 broda! 

05. listopad 2024 14:53