StoryEditorOCM
OstaloATLETIKA

Lijepa vijest iz Amerike: Marija Tolj, mediteransko zlato iz Orebića, bacila disk u finale Svjetskog prvenstva u Oregonu!

Piše Tonči Vlašić
19. srpnja 2022. - 07:06

Nije uspjela sa samo 19 godina u svom debiju na Svjetskom seniorskom prvenstvu u Dohi 2019. godine, tri neispravna hica, nije uspjela ni prošlo ljeto u Tokiju, samo četiri centimetra su je dijelila do finala na njezinim prvim Olimpijskim igrama, biti među dvanaest najboljih u kvalifikacijama, ali sad je unutra. Marija Tolj je u finalu Svjetskog seniorskog prvenstva u američkom Oregonu, svom trećem velikom svjetskom seniorskom natjecanju.

Za finale je u Oregonu trebalo ići 64 metra i više ili biti među dvanaest najboljih. Disk 22-godišnje atletičarke iz Orebića, članice zagrebačkog Atletskog kluba Dinamo Zrinjevac, letio je u prvoj seriji 61 metar i 46 centimetara. Potom je imala dva neispravna hica. Na kraju peta u svojoj skupini, te je morala čekati rezultate druge skupine. Dočekala je kraj kvalifikacija s osmijehom na licu. Imala je deseti najbolji rezultat kvalifikacija.

image

Marija Tolj je imala deseti reezultat kvalifikacija

Andrej Isakovic/Afp

Aktualna olimpijska pobjednica, Amerikanka Valrie Allman je bacila najdalje u njenoj skupini, te ukupno – 68 metara i 36 centimetara, još su u prvoj skupini samo dvije bacačice išle preko 64 metra (Shanic Craft, reprezentativka Njemačke, 64 metra i 55 centimetara i Kineskinja Bin Feng 64 metra i 1 centimetar).

U drugoj skupini je to uspjelo pet atletičarki, između ostalog i našem glavnom adutu za medalju – Sandri Perković (64 metra i 23 centimetra), koja je finale osigurala iz prvog pokušaja, te više nije bacala. Na kraju je Sandra imala peti rezultat u skupini, a ukupno sedmi rezultat kvalifikacija, ali ima treći rezultat sezone (68 metara i 19 centimetara). Najbolja u drugoj skupini bila je Nizozemka Jorinde van Klinken (65 metara i 66 centimetara), dok je treći rezultat kvalifikacija potpisala aktualna svjetska prvakinja Kubanka Yaime Perez (65 metara i 32 centimetra). 

Tolj je nedavno osvojila zlato na Mediteranskim igrama u Alžiru s osobnim rekordom – 64 metra i 71 centimetar, a što je deveti rezultat sezone.

- Bit ću zadovoljna nastupom u finalu, prezadovoljna ako budem među osam... Bit ću presretna ako na Svjetskom prvenstvu budem bacila dalje nego na Mediteranskim igrama u Alžiru – rekla je za Dubrovački vjesnik prije neki dan nakon što je slavila na Mediteranskim igrama. Prvo je sad ostvarila. Ukoliko u finalu Svjetskog prvenstva, koje je po hrvatskom vremenu u prvim satima četvrtka, 21. srpnja, baci dalje nego u Alžiru, vjerujemo kako će uspjeti ući i među osam.

Ukupno je u kvalifikacijama nastupilo 30 atletičarki.

image

Prvi put u finalu svjetskog seniorskog natjecanja

Andrej Isakovic/Afp
05. svibanj 2024 17:56