StoryEditorOCM
OstaloJUDO

Još tri dana do zaključenja prijava, a Europski seniorski kup u Dubrovniku je već oborio rekord!

Piše Tonči Vlašić
19. ožujka 2024. - 18:30

Njemačka dolazi na Europski seniorski kup početkom travnja u Dubrovnik s 37 judoka, Nizozemska s 35, Italija je prijavila trideset i jednog natjecatelja, a Velika Britanija 29. Boje Hrvatske branit će 44 natjecatelja.

- Veseli što su tako brojni natjecatelji iz država koje su u samom vrhu svjetskog juda, Nizozemske, Velike Britanije, Njemačke, Italije... Danas su prijavu ispunili još Austrijanci. Dolaze s 20 judoka, te Moldova s 4 natjecatelja. Njih još nema na službenoj stranici kupa – istaknula je Klara Mitrović, predsjednica Judo kluba Dubrovnik 1966., domaćina Europskog seniorskog kupa.

image

Europski seniorski kup u Dubrovniku (Klara Mitrović u očekivanju dodjele medalja)

Tonči Vlašić/

Na službenoj stranici stoji 322 natjecatelja iz 25 država, sad s Austrijom i Moldovom taj broj je narastao - 346 judoka iz 27 država s dva kontinenta, Afrike i Europe.

- Rok za prijave ističe u petak, 22. ožujka, ali već ovih 346 judoka je rekordan broj prijava za naš turnir – dodala je nekoć uspješna judašica, danas međunarodni judo sudac, a zadnjih godina čelnica kluba, koji se može pohvaliti kako je 1989. godine bio organizator Svjetskog seniorskog kupa, godinu dana poslije Europskog ekipnog prvenstva, a 1997. godine Svjetskog vojnog prvenstva.

Od 2006. godine neprekidno se održava Kup Dubrovnika, koji je krajem 2014. godine dočekao napraviti korak naprijed, popeo se skalin više, te je od 2015. godine Europski seniorski kup, koji se, unatoč koroni, održao svake godine. Pamti se u povijesti svjetskog juda kako je Kup Dubrovnika bio prvi međunarodni judo turnir nakon što zbog korone više od pola godine nije bilo niti jednog međunarodnog natjecanja u svijetu.

- Zahvaljujući tome što smo uspješno organizirali od 2006. do 2014. godine Kup Dubrovnik ušli smo u kalendar Europskog seniorskog kupa. Uvijek smo željeli bolji turnir, jači, kvalitetniji i u tome smo uspjeli – podsjetila je Mitrović.

image

Europski seniorski kup u Dubrovniku

Tonči Vlašić/

Kup Dubrovnika se zaključno s 2014. godinom bodovao samo za Hrvatski Super kup, a od 2015. godine, kad je dobio ‘zvjezdicu’ više, na njemu se skupljaju bodovi za europsku rang listi, i to je razlog što je turnir u odnosu na izdanja od 2006. do 2014. godine potom neusporedivo jači.

U povijesti Europskog seniorskog kupa u Dubrovnik u piše kako je 2015. na prvom izdanju nastupilo 130 judoka. Kako ih već iduće godine brojka bila veća od 200. Europski seniorski kup u Dubrovniku je nakon Grand Prixa u Zagrebu najjači judo turnir na hrvatskim tatamijima

- Europski seniorski kupovi su prilika prvenstveno mladim da krenu prema vrhu, okušaju se s najboljima – dodala je predsjednica Judo kluba Dubrovnik 1966.

image

Europski seniorski kup u Dubrovniku

Tonči Vlašić/

Europski seniorski kup u Gospinom polju održava se u subotu i nedjelju, 6. i 7. travnja. Ždrijeb je u petak, 5. travnja.

Oba dana kvalifikacijske borbe počinju u 9 sati. Prvog dana, u subotu, 6. travnja, s početkom u 16 sati održat će se u Gospinom polju svečano otvaranje, a nakon toga je finalni blok. U nedjelju, 7. travnja. finalni blok počinje pola sata nakon završetka kvalifikacija. 

Ulaz za gledatelje je besplatan.

28. travanj 2024 00:40