StoryEditorOCM
OstaloPLIVANJE |

GRUŽANIN IZ GRUŽA JE DVOSTRUKI KADETSKI PRVAK HRVATSKE Vlaho Nenadić, novo ime na listi Jugovih zlatnika: ‘Bilo je odlično!‘

Piše Tonči Vlašić
12. kolovoza 2020. - 13:31
Na razgovor je došao s osmijehom na licu, skupa sa šefom struke Franom Ćirkom, te sa saketom u ruci iz kojeg se čulo 'zveckanje' medalja. Vlaho Nenadić nije na ljetnom prvenstvu u Zagrebu uzeo jednu medalju, već pet pojedinačnih, a dvije su bile za pet! Kadetski je prvak Hrvatske na 100 i 200 leđno!

Trenerica Matiana Staničić ga je pripremala zadnjih nekoliko godina, i ne samo njega, već i ostale kadete. Taman prije korone je otišla u zasluženu mirovinu, a sad nakon što je ne samo Nenadić, već i Roko Zvone, zatim i kadetska štafeta, osvajali na državnom ljetnom prvenstvu medalje, Ćirak je odaslao na njezinu adresu jedno veliko, veliko hvala.

Vlaho je pod njezinim vodstvom osvojio svoje prve medalje na državnim prvenstvima. Prvu prošle godine na ljetnom prvenstvu kad je doplivao do bronce. Bio je jedini Jugaš u 2019. na pobjedničkom postolju kadetskog državnog prvenstva. Početkom ove godine, bilo je to u drugom mjesecu, sa zimskog prvenstva u malom bazenu, koje je održano u Korčuli, vratio se s dvije bronce. Treći je pod vodstvom Staničić bio na 100 i 200 leđno.

- Sad je bilo odlično – istaknuo je nakon  povratka iz Zagreba.

Da, sad je prvi put bio zlatni, i to ne samo jednom, već dva puta. Uzeo je pod vodstvom Ćirka još srebro u disciplini 100 slobodno, te broncu na 200 slobodno. Disciplina 200 leđno je posebna priča. Osim što je uzeo naslov u svom uzrastu, postao najbolji kadet Hrvatske, zaslužio je i srebro u mlađe juniorskoj konkurenciji.

- Moja prva trka u kojoj sam uzeo dvije medalje, u svom i starijem uzrastu - napomenut će Vlaho, proteklih osam godina učenik Osnovne škole Ivana Gundulića.

Dakle, Gružanin s Bazena u Gružu, je li tako?

- Tako je – smije se dvostruki kadetski prvak. Sad je osmijeh razvukao i Ćirak, jer je i on Gružanin.

image
MI smo Gružani - Vlaho Nenadić i Frane Ćirak foto: Tonči Vlašić


Vlaho će na jesen sjediti u klupi Klasične gimnazije gdje su jake snage Plivačkog kluba Jug. Naime, u Klasičnoj gimnaziji su između ostalih dvojica najuspješnijih Jugaša, reprezentativci Mario Šurković i Michel Brassard. Šurković je sad u Zagrebu osvojio preostala tri naslova državnog prvaka za Jug, a ukupno 13 medalja od čega četiri sa štafetama. Najbolji je bio na 200 mješovito u svom, juniorskom uzrastu, ali i u mlađe seniorskom te seniorskom, a to seniorsko zlato je prvo zlato jednog Jugaša na ljetnim prvenstvima od samostalnosti Lijepe naše. Brassard je pak uzeo deset medalja od čega šest pojedinačnih (tri srebra i tri bronce, a sa štafetama tri srebra i broncu).

- Jača je Klasična gimnazija od Juga – smije se Ćirak dok to govori.

I kad smo počeli nabrajati rezultate Jugovih plivača, koji su u ukupnom poretku bili treći u državi, a osvojili ukupno 32 medalje (5 zlatnih, 12 srebrnih i 15 brončanih), treba spomenuti i juniora Điva Damića, koji je osvojio sedam medalja od čega su tri pojedinačne, i sve tri brončane (njegove prve pojedinačne medalje na PH). Tri srebra i jednu broncu sa štafetama u seniorskom, mlađe seniorskom i juniorskom uzrastu osvojio je i Marko Baletin. Zatim, kadet Roko Zvone je uzeo tri pojedinačne medalje (srebro i dvije bronce) te još dva srebra sa štafetama u kojima su bili još Marko Vuletić, Maroje Lukić, te, naravno, Vlaho Nenadić, koji je tako osvojio u Zagrebu ukupno sedam medalja, a kad se zna koliko ih je imao do prvenstva u Zagrebu, eto ga na učinku od deset medalja s državnog prvenstva od čega su dvije zlatne, četiri srebrne te  četiri brončane.

- Najviše volim plivati leđno, 100 i 200 leđno su moje discipline. Naravno, drago mi je plivati 100 te 200 slobodno. Prije sam nastupao i u nekim drugim disciplinama.

U odnosu na prošlu godinu napredovao je na 200 leđno jedno 7,8 sekundi, na 100 leđno bio bolji za dvije sekunde, na 100 slobodno malo više od jedne sekunde, te na 200 slobodno za malo više od 6 sekundi.

- Po tablicama vrijeme na 100 leđno je moj najvrijedniji rezultat u Zagrebu – istaknuo je Vlaho. Dodao kako su mu svi rezultati vrijedni oko 550, 560 bodova.

- To je za kadetski uzrast vrlo dobro – dodao je Ćirak.

Vlaho je u zadnje dvije godine izrastao 30 centimetara.

- To mu je stvaralo problem, ali, ističe Ćirak, ima dobre temelje te neće biti problem graditi još bolju tehniku, a to je kod mlađih u prvom planu.

- Na 100 leđno je bila najveća gužva u borbi za medalju, ali u svakoj disciplini je trebalo dati sve od sebe za osvojiti medalju. Konkurencija je velika. Pratim li, dok plivam, konkurenciju? Nekad prilikom okreta, kad radim podvodni, međutim, najveći problem je bio sad što je prvenstvo bilo na otvorenom, te kad sam plivao 100 i 200 leđno, a sunce udaralo. Teško je orijentirati 
se u takvim uvjetima. U zatvorenom bazenu je po tom pitanju lako. Možeš se snać po krovu, dok je to sad bio problem jer je iznad tebe nebo – priča Vlaho.

Na rasplivavanju je imao 'sudar' s prugom. Ogrebao je rame.

- Najgore je što prilikom udara u prugu izgubiš ritam, ali, kad je bilo najvažnije, nije bilo problema iako bi, vjerujem, bilo još bolje što se tiče vremena da smo bili u zatvorenom.

U tom slučaju bi, kaže Ćirak, Vlaho napao hrvatski rekord, koji je prije dvije godine postavio Mario Šurković. Nenadić je do kraja godine kadet. Pitanje je hoće li biti natjecanja te prilike plivati opet u velikom bazenu, jer, uskoro, sele se plivači u mali bazen.

- Čudno je bilo zbog korone na prvenstvu. Bez gledatelja, bez proglašenja. Na kraju svakog dijela prvenstva bi trener preuzeo medalje. Na ulasku su nam mjerili tjelesnu temperaturu, a vanka je pržilo, te je bilo straha koliku ćemo temperaturu imati s obzirom na vremenske prilike. Trebalo je držat razmak na bazenu, imati masku za lice dok nije nastup, svaka regija je imala svoje dio gdje je bila smještena uokolo bazena za vrijeme natjecanja. Kad smo jednom ušli na bazen, nismo više smjeli izlazit ukoliko smo u tom dijelu natjecanja imali više nastupa. Ali, sve je prošlo u najboljem redu, i bilo je lijepo plivati na otvorenom – naglasio je Jugov dvostruki kadetski prvak.

Dva i pol mjeseca po dva puta dnevno pripremao se u bazenu, prije toga, kad je bazen bio zatvoren zbog korone, radio je kao i ostali po uputama trenera kod kuće. Sad će odmoriti nekoliko dana, a potom opet ispočetka.

- Počet će i škola brzo. U školi treba dobro učiti, plivanje dobro trenirati kako bi i jedno i drugo i dalje bilo dobro - rekao je Nenadić, novo ime na listi Jugovih plivača s naslovom državnog prvaka!

image
Pet pojedinačnih i dvije sa štafetom, ukupno sedam medalja osvojio je Vlaho Nenadić, plivač Juga, na ljetnom državnom prvenstvu u velikom bazenu foto: Tonči Vlašić
19. travanj 2024 17:49