StoryEditorOCM
OstaloATLETIKA

Dvije Hrvatice u finalu: Marija Tolj osma, dok je Sandra Perković ispisala povijest Svjetskih prvenstava, niti jedna diskašica nema toliko medalja!

Piše Tonči Vlašić
21. srpnja 2022. - 05:42

Dvije Hrvatice u finalu diska, obje su šest puta ulazile u 'krug'. Marija Tolj iz Orebića na kraju osma, a Sandra Perković je kraj dočekala sa srebrom oko vrata. Hrvatska ima medalju sa Svjetskog atletskog prvenstva u Eugeneu!

Perković je bacila najdalje ove sezone, 68 metara i 45 centimetara, i to u drugoj seriji. U prvoj seriji je Kineskinja Bin Feng povela s hicem od 69 metara i 12 centimetara, nikad nije bacila dalje. Prvi favorit za zlato, jedina koja je ove sezone išla preko 70 metara, i to 71 metar i 46 centimetara, Amerikanka Valerie Allman je bila treća, s 15 centimetara kraćim hicem od Perković, koja je osvajanjem medalje u američkom Oregonu ispisala povijest svjetskih prvenstava. Nitko u povijesti discipline nema pet medalja, a ona je na SP-ima dva puta bila zlatna (2013. i 2017. godine), brončana 2019., a sad drugi put srebrna. Prvi put je doprvakinja svijeta bila 2015. godine.

image

Srebrna Sandra Perković sa zlatnom Bin Feng i brončanom Amerikankom Valarie Allman

Ben Stansall/Afp

Tolj je najdalje bacila u drugoj seriji, 63 metara i 7 centimetara, nakon što je u prvoj imala neispravan hitac. Sa sedmim rezultatom u prve tri serije izborila je nove tri, ušla među osam najboljih, te ostvarila cilj. Imala je u četvrtoj, petoj i šestoj seriji ispravan hitac, svaki put je disk letio preko 60 metara. Na kraju je imala istu daljinu kao sedma Kubanka Yaime Perez, koja je u Oregonu branila zlato iz Dohe 2019. godine, a koja je prošle godine uzela broncu na Olimpijskim igrama u Tokiju, dok je za četvrtom Nizozemkom Jorinde Van Klinken zaostala metar i 90 centimetara.

Marija je drugi put nastupila na SP-ima, Svjetsko prvenstvo u Oregonu je njeno treće veliko svjetsko natjecanje (lani je imala debi na Olimpijskim igrama). U Dohi 2019. godine nije uspjela izboriti finale (tri neispravna hica u kvalifikacijama), kao ni u Tokiju (četiri centimetra je ostala kratka za nastupom u finalu). Sad je prošla kvalifikacije, izborila finale, a u njemu ušla među osam najboljih. Nedavno je osobnim rekordom, hicem 64 metra i 71 centimetar, osvojila pod vodstvom svog trenera Rolanda Varge zlato na Mediteranskim igrama u Alžiru, prije korone je bila mlađe seniorska prvakinja Europe, s 19 godina slavila u konkurenciji natjecateljica do 23 godine...

22-godišnja Orebićanka je sad bila druga najmlađa sudionica finala Svjetskog prvenstva u Oregonu.

image

Tolj u finalu Svjetskog prvenstva u Oregonu

Andrej Isakovic/Afp
image

Marija Tolj, 22-godišnja atletičarka iz Orebića, članica Atletskog kluba Dinamo Trinjevac, osma u finalu SP-a

Andrej Isakovic/Afp
05. svibanj 2024 17:06