StoryEditorOCM
OstaloSPORTSKO IME DALMACIJE

Dubrovnik ima najbolju žensku ekipu, Dubrovčanin je dobitnik Nagrade ‘Dalmatinac u svijetu‘, u ime Hajduka nagradu je preuzeo Župljanin

Piše Tonči Vlašić
7. veljače 2024. - 21:27

Košarkašice Raguse su stigle u Split u punom sastavu, onom koji na terenu niže trofeje pod vodstvom Cvetane Matić, te kancelarijom kluba na čelu s Lukšom Matušićem, zatim Darko Kunce, koji se na pozornicu popeo kako bi preuzeo priznanje u ime Maria Hezonje, košarkaša Real Madrida, a s njima Lukša Jakobušić, Župljanin na čelu splitskog Hajduka, koji je također u Hrvatskom domu preuzimao nagradu. S njima Dubrovkinja Nikolina Klaić, članica Uprave Hrvatske lutrije. Fotografija za povijest hrvatskog juga. Još kad se zna kako su vaterpolisti Jug Adriatic osiguranja i stolnotenisači Libertas Marinkolora bili konkurencija Hajduku za momčad godine, kako je Iva Todorić, košarkašica Raguse bila u krugu kandidata za najbolju sportašicu... 

Košarkašice su najbolja ženska ekipa, dupla kruna prošle sezone je prevagnula na njihovu stranu, Hezonja je s Real Madridom bio prvak Europe i osvajač španjolskog Superkupa, a to mu je donijelo nagradu Dalmatinac u svijetu u tradicionalnom izboru Sportsko ime Dalmacije u protekloj kalendarskoj godini u organizaciji Slobodne Dalmacije.

- Karakter naše ekipe je bio ključan. Imamo vrhunske rezultate u zadnjih nekoliko godina i drago nam je što smo opet prepoznati kao najbolja ekipa - kazala je kapetanica Raguse Carmen Miloglav.

image

Nagrada Najbolja ekipa - košarkašice Ženskog košarkaškog kluba Ragusa

Ante Cizmic/Cropix
image

Ženski košarkaški klub Ragusa

Ante Cizmic/Cropix
image

Košarkašice Raguse

Ante Cizmic/Cropix

- Mariju je žao što večeras nije mogao biti s nama. Poručio je kako se nada da će i dogodine osvojiti ovo priznanje bude li imao sličnu sezonu - zahvale je u Hezonjino ime prenio Kunce pod čijim je vodstvom ‘Super Mario‘ odigrao prve prvoligaške minute.

image

Darko Kunce i Pero Smolčić, urednik rubrike sport Slobodne Dalmacije

Ante Cizmic/Cropix
image

Pirej, Euroliga: Olympiacos - Real Madrid (Mario Hezonja, Dubrovčain u dresu Reala)

Tonči Vlašić/

Nagrade je između ostalih dijelila Dubrovkinja Nikolina Klaić, svečanosti je nazočio Jadran Kapor, direktor i glavni urednik Dubrovačkog vjesnika..

image

Jadran Kapor, Nikolina Klaić i državni tajnik u Ministarstvu turizma Tonči Glavina

Ante Cizmic/Cropix

STIPANOVIĆ, STOJKOVIĆ, DURDOV I SINOVČIĆ

Tko su još laureati Sportsko ime Dalmacije za 2023. godinu? Odlukom sportskih novinara Slobodne Dalmacije i čitatelja Slobodne Dalmacije u kategoriji najbolji sportaš pobjednik je Tonči Stipanović, uspješni jedriličar splitskog Mornara, a u kategoriji najbolja sportašica slavila je Lena Stojković iz Taekwondo kluba Marjan Split.

Nagradu Najveća nada dobio je mladi nogometaš splitskog Hajduka, Bruno Durdov. Zatim, u kategoriji sportaš s invaliditetom pobjednik ovogodišnjeg izbora je Dino Sinovčić iz Plivačkog kluba Mornar iz Splita.

- Prije svega htjela bih reći da smo počašćeni time koliko je večeras prvaka ovdje i koliko bi se samo vaših medalja i pehara moglo pobrojati. Istina je da nismo svi blagoslovljeni darom za sport. Vi jeste, ali nije samo taj dar ono što sve vas ovdje čini prvacima: izvanredno je i presudno ono što ste svojim darom, svojim talentom, svojim potencijalom uspjeli ostvariti, uz puno rada, upornosti i volje. I na tome vam čestitamo! Ova nagrada ne zove se sportsko ime ni svijeta, ni Europe ni Hrvatske, nego baš Dalmacije, zato što ste svi vi dalmatinski sportaši, dalmatinski klubovi i timovi. Ali vaši uspjesi nemaju granice - samo vi osvajajte medalje i pehare širom svijeta, a Dalmacija, i Slobodna Dalmacija, tome će se, kao i uvijek, radovati i time se ponositi - između ostalog rekla je Sandra Lapenda Lemo, glavna urednica Slobodne Dalmacije

- U vrijeme svoje sportske karijere sanjao sam da ću se popeti na ovu pozornicu. To se, nažalost, nije dogodilo. Ipak su napravili puno veće sportske karijere od mene, pa mi nije žao. Osamdeset godina Slobodna je posvećena sportu u svojoj regiji. More je tekstova i fotografija, a uvjeren sam da ćemo i dalje slaviti naše sportaše. Slobodna Dalmacija će i dalje biti tu za vas - rekao je direktor Slobodne Dalmacije Vinko Ursić Glavanović.

image

Nagrada Najbolja momčad - HNK Hajduk Split, Lukša Jakobušić i Adrian Ježina, predsjednik Uprave Telemacha Hrvatska

Ante Cizmic/Cropix

- Prije svega čestitam svim laureatima. Nekako tko god da je osvojio ne bi bilo nezasluženo. Nama je možda ova nagrada od čitatelja i sportske redakcije Slobodne Dalmacije dodijeljena po inerciji, a možda smo najmanje zaslužili od svih nominiranih. Da je netko ovdje poput vaterpolista Jadrana ili Juga, košarkaša Zadra i drugih zaslužio bi. Ključna je ovo godina u kojoj se diže dalmatinski sport. Olimpijska je godina i tko se dogodine nađe na ovoj pozornici, taj je pravi. Hvala Slobodnoj što njeguje identitet Dalmacije. Nadam se da je ovo godina Splita i loptačkih sportova - rekao je Jakobušić nakon preuzimanja nagrade u ime HNK Hajduk.

02. svibanj 2024 07:35