StoryEditorOCM
OstaloSVEČANOST DSŠ-a |

DUBRAVKU ČIKORU NAGRADA ZA ŽIVOTNO DJELO Evo tko su najuspješniji dubrovački sportaši u 2020. godini, te tko je sve nagrađen?

Piše Tonči Vlašić
26. veljače 2021. - 11:26

Dubrovački savez športova nastavio je tradiciju. Unatoč lošoj epidemiološkoj situaciji, koja je dovela sve u pitanje, održao je dodjelu nagrada, i to u Studentskom domu. Okupili su se laureati, zatim vodstvo Dubrovačkog saveza sportova i čelni ljudi Grada Dubrovnika, koji su došli čestitati najuspješnijim dubrovačkim sportašima u protekloj godini.

Jedna nagrada nije bila samo za prošlu godinu, već za godine i godine provedene u sportu, a ona je finula ovaj put u ruke Dubravka Čikora, legende ne samo dubrovačkog, već hrvatskog automobilizma. Čikor je dobitnik Nagrade DSŠ-a za životno djelo. Ne možemo zaboraviti kako je u svojoj karijeri, bilo je to prije 25 godina, 1995., ponio nagradu DSŠ-a za najuspješnijeg dubrovačkog sportaša.

O Dubravku Čikoru bi se moglo danima. Godinama je vozio, počevši od 1974. godine. Jurio po asfaltu, u većini slučaja odjurio konkurenciji, osvajao naslove prvaka, uzeo Zlatnu kacigu, svojim uspjesima donio klubu bulikan naslova, te Zlatne plakete, a kad je parkiro auto u garažu, nije se largo, već je slagao kockice kao predsjednik Auto kluba Dubrovnik Racing. I o tome bi se moglo danima, ali kad se istresu na stol svi rezultati dubrovačkog kluba, doći ćemo do činjenice kako su vozači Dubrovnik Racinga uzeli najviše pojedinačnih naslova državnog prvaka, te kako nema uspješnijeg kluba u hrvatskom automobilizmu na brdu i krugu od Dubrovnik Racinga. I nema tko neće reći - Dubravko Čikor je najveći 'krivac' za to.

U 2020. godini Auto klub Dubrovnik Racing je slavio na brdskim stazama, slavio i na kružnim stazama, uzeo novu duplu krunu klupskog prvaka, te zahvaljujući tome zaslužio Nagradu DSŠ-a za najuspješniju momčad. I to nije sve što je otišlo na tu adresu. Maro Franić, automobilist Dubrovnik Racinga, prvak Hrvatske na kružnim stazama, koji je do tog naslova stigao bez greške, dobio sve trke, doprinio, naravno, trijumfu kluba kako na krugu, tako i na brdu, najuspješniji je sportaš Grada Dubrovnika u 2020. godini, dok je Nagradu za najuspješniju sportašicu ponijela judašica Dubrovnika 1966. i hrvatska reprezentativka Anđela Violić, seniorska doprvakinja Hrvatske, te sudionica dva velika natjecanja, Europskog juniorskoj i Europskog mlađe juniorskog prvenstva.

image
Anđela Violić, judašica Dubrovnika 1966. foto: Tonči Vlašić
image
Automobilisti Dubrovnik Racinga na pobjedničkom postolju Slovakia Ringa foto: Tonči Vlašić
image
Maro Franić, automobilist Dubrovnik Racinga foto: Tonči Vlašić

Nakon pune 24 godine, zadnji put 1996. godine, među laureatima je i Atletski klub Dubrovnik. Njemu je pripala Nagrada DSŠ-a za najuspješniju žensku ekipu, a osvojile su je ekipne doprvakinje Hrvatske u maratonu: Tea Faber, Helena Gleđa i Made Žeravica.

image
Helena Gleđa, atletičarka Dubrovnika
3sporta

Nagradu za trenera godine ponio je Vjeko Kobešćak, šef struke Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje, koji je seniore odveo do naslova državnog prvaka, te srebra u Regionalnoj ligi.

image
Vjeko Kobešćak, trener vaterpolista Jug Adriatic osiguranja foto: Tonči Vlašić

Kao i svaki put, tako i ovaj, DSŠ je nagradio i sve one mlade dubrovačke sportaše koji su u protekloj godini bili državni prvaci i(li) pobjednici državnog kupa, a to su u 2020. godini u mlađe uzrasnim kategorijama uspjeli biti Đivo Damić (Plivački klub Jug, mlađe seniorski i juniorski prvak Hrvatske u daljinskom plivanju), Barbara Janičić (Badmintonski klub Dubrovnik, pobjednica juniorskog Kupa Hrvatske pojedinačno i u paru), Ana Lučić (Triatlon klub Dubrovnik, državna juniorska prvakinja i prvakinja do 19 godina u akvatlonu i sprint akvatlonu), Vlaho Nenadić (Plivački klub Jug, kadetski prvak Hrvatske na 100 i 200 metara leđno), Petrunjela Pavić (Judo klub Dubrovnik 1966., juniorska prvakinja Hrvatske u kategoriji do 78 kilograma), Mario Šurković (Plivački klub Jug, mlađe seniorski i juniorski prvak Hrvatske na 200 mješovito) i kadeti Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje (Pobjednici Kupa Hrvatske, igrači: Ivan Vlahović, Nikola Balić, Petar Kulaš, Ivor Miljan Popović, Bruno Đuho, Božo Brajović, Nikola Krik, Stjepan Brajović, Marko Glavinić, Nikola Bjelopera, Maro Šušić, Ante Jerković, Luka Ljepava, Ivan Zeko, Antoan Špilar, Pero Perak, Luka Petković i Vlaho Šabadin, trener: Aljoša Lončarić, pomoćnici: Veselin Đuho i Željko Vukčević).

Dodijeljena su i dva posebna priznanja DSŠ-a za sportska dostignuća, razvoj, unapređenje i promicanje dubrovačkog sporta, i to posthumno za dvojicu članova Malonogometnog kluba Square, koji su nas napustili 2020. godine: Sinišu Bačića i Željka Jelića. 

image
Siniša Bačić, tajnik Malonogometnog kluba Square i tehniko hrvatske malonogometne reprezentacije foto: Tonči Vlašić

image
Željko Jelić je bio od 2013. do 2018. predsjednik Malnogometnog kluba Square, a potom dopredsjednik... foto: Tonči Vlašić

Bačić je bio tajnika od osnutka dubrovačkog kluba, te tehniko hrvatske malonogometne reprezentacije više od dva desetljeća. Sa Squareom je prošao sve, od nezaboravnog slavlja u Kupu Hrvatske 1998. godine, povijesnog i jedinog europskog nastupa Squarea u povijesnom prvom izdanju Kupa pobjednika kupova Europe 2001. godine, poraza u finalima doigravanja za prvaka te Kupa Hrvatske. S reprezentacijom je u više od dvadeset godina proputovao svijet. Bio na najvećim međunarodnim natjecanjima, uvijek uz ‘Mini vatrene’. Jelić je od 2013. do 2018. bio predsjednik Squarea, a u trenutku smrti aktualni dopredsjednik kluba, te član Izvršnog odbora Dubrovačkog saveza športova i član Povjerenstva za ocjenjivanje projekata/programa i manifestacija u području javnih potreba u športu Grada Dubrovnika. Za vrijeme dok je bio predsjednik Square je dva puta igrao finale Kupa Hrvatske, dok je najbolji rezultat u prvenstvu ostvario u sezoni 2014./15. kad je stigao do polufinala doigravanja za prvaka izgubivši u dvije utakmice od kasnijeg prvaka, Nacionala.

Priznanja su dodjelili gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, zamjenica gradonačenika Jelka Tepšić, predsjednik Gradskog vijeća Marko Potrebica, u ime Hrvatskog olimpijskog odbora Željan Konsuo, te predsjednik, tajnik i član Izvršnog odbora Dubrovačkog saveza športova, Maro Kapović, Alen Bošković odnosno Marinko Matulović.

FOTOGRAFIJE SA SVEČANOSTI DSŠ-a

image
Proglašenje najuspješnijih sportaša DSŠ-a 
Tonći Plazibat/Cropix
image
Alen Bošković, tajnik DSŠ-a 
Tonći Plazibat/Cropix
image
Barbara Janičić i Željan Konsuo
Tonći Plazibat/Cropix
image
Ana Lučić i Željan Konsuo
Tonći Plazibat/Cropix
image
Đivo Damić i Željan Konsuo
Tonći Plazibat/Cropix
image
Andrej Drobac, trener Plivačkog kluba Jug preuzeo je priznanja umjesto Maria Šurkovića i Vlaha Nenadića 
Tonći Plazibat/Cropix
image
Petrunjela Pavić i Marinko Matulović 
Tonći Plazibat/Cropix
image
Kadetima Vaterpolskog kluba Jug Adriatic osiguranje nagradu je uručio Marinko Matulović
Tonći Plazibat/Cropix
image
Made Žeravica i Jelka Tepšić
Tonći Plazibat/Cropix
image
Juraj Popović je preuzeo nagradu u ime Auto kluba Dubrovnik Racing za najuspješniju momčad i Maro Kapović, predsjednik DSŠ-a
Tonći Plazibat/Cropix
image
Vjeko Kobešćak i Maro Kapović
Tonći Plazibat/Cropix
image
Đivo Franić je preuzeo od gradonačelnika Mata Frankovića nagradu u ime brata Mara
Tonći Plazibat/Cropix
image
Anđela Violić i Marko Potrebica
Tonći Plazibat/Cropix
image
Hrvoje Čikor je preuzeo nagradu u ime oca Dubravka
Tonći Plazibat/Cropix
image
Posthumno od strane DSŠ-a nagrađen je Siniša Bačić. Priznanje je preuzela njegova kćer Nikolina
Tonći Plazibat/Cropix
image
Posthumno je nagrađen i Željko Jelić. Priznanje je preuzela njegova kćer Jelena
Tonći Plazibat/Cropix
image
Laureati Dubrovačkog saveza športova
Tonći Plazibat/Cropix
18. travanj 2024 12:42