StoryEditorOCM
NogometMALI NOGOMET

Najbolji strijelac reprezentacije svih vremena, najbolji igrač koji je ponikao u Gospinom polju potvrdio svoju odluku: ‘To je to!‘

Piše Tonči Vlašić
6. lipnja 2024. - 18:22

Iskreno, uzeo sam odmor od svega, dvadesetak dana, a onda ću odlučiti – javio se Dario Marinović.

Naravno, nastavlja karijeru. Odmah je istaknuo, a pitanje je gdje će, opet vanka, ili opet povratak doma, u Hrvatsku. Sad je u Splitu sa svojima. Ugovor s Feldi Eboli je istekao. Je li postoji mogućnost povratka u Italiju?

- Drugi stranci u klubu su i dalje vezani ugovorom. Treba doći novi trener, a kad se analizira momčad, njima nedostaje ljevak i pivot, a ja to nisam. Ovo je moj zaključak. Hoće li me novi trener zvati, vidjet ćemo. Meni je bilo prekrasno protekle sezone u Italiji. Na kraju je ispalo i uspješno. Osvojili smo trofej, uzeli talijanski Superkup, a to je drugi trofej u povijesti kluba. Igrali smo prvi put u povijesti u glavnoj grupi europske Lige prvaka, a u njoj odigrali 2:2 s Barcelonom, te bili do zadnjeg kola u igri za prolaz dalje. Taj remi protiv Barcelone je nešto što se neće zaboraviti. U prvenstvu smo izgubili u četvrtfinalu, ali zbog sudačkih pogrešaka, i to od Napolija, koji na kraju igra finale – kaže Marinović.

Vratio se još malo na talijansko prvenstvo.

- Iskustva imam, te sam još prije doigravanja rekao: Napoli, Meta Catania ili mi, netko od nas će biti prvak iako smo bili u ligaškom dijelu treći, četvrti odnosno mi smo bili šesti. U obje utakmice četvrtfinala smo zakinuti od strane sudaca. Njihove kardinalne greške su presudile. I sad kreće finalna serija za prvaka, a u njoj su Napoli i Meta Catania.

image

Dario Marinović (lijevo) se raduje u dresu Feldi Eboli

Paola Libralato/clacio 5/

U sezonu 2023./24. spada i nastup u dresu hrvatske reprezentacije, a kad je to došlo na dnevni red, popravilo se raspoloženje Marinovića, koji je u ‘svetom dresu‘ odigrao gotovo stotinjak utakmica, a odavno je najbolji strijelac reprezentacije svih vremena.

Koliko je puta znao reći: Pa zar ću finut karijeru, a da neću zaigrati nikad na Svjetskom prvenstvu?

- Presretan sam jer smo to uspjeli izboriti. Znaš, koliko sam god utakmica odigrao, malo utakmica pamtim od prvog do zadnjeg trenutka, a to je sad slučaj s utakmicama protiv Poljske. Prije, nakon nekih prethodnih utakmica bi znao najvažnije, ali ne svaki detalj. I to govori koliko su ove dvije utakmice s Poljskom bile posebne, i čini me se, kad se budem za koju godinu sjećao utakmica za reprezentaciju, kako ću se vazda sjetiti utakmica protiv Poljske.

Poželjeli smo mu da se sjeća i utakmica sa Svjetskog prvenstva u Uzbekistanu, koje počinje sredinom rujna. Hrvatska je suparnike u skupini doznala 26. svibnja, dva dana nakon što je Dario na rođendanskoj torti ugasio 34 svjećice.

- Gledao sam ždrijeb skupina SP-a kao da je neka važna utakmica. Zadovoljan sam ždrijebom, imamo jednu utakmicu koja će biti spektakl, u kojoj nemamo što izgubiti, a to je utakmica s Brazilom. Imamo jednu utakmicu koju moramo dobiti, i mislim kako smo kvalitetniji od Kube. I imamo jednu utakmicu koja će biti bitka za prolaz, a što se nadam kako ćemo ostvariti, i što nam je cilj. To je utakmica protiv Tajlanda. Ne poznam Tajland, ali gledajući tko je tko u Aziji, znam kako ćemo sigurno imati priliku u toj utakmici ostvariti dobar rezultat. Na nama je da tu utakmicu iskoristimo. 

I tu je zastao. Nije novost. Već ranije je rekao: Igrat ću za reprezentaciju još ovaj ciklus. Srećom, ciklus nije završio u kvalifikacijama, već će zaključiti na Svjetskom prvenstvu.

- To je to. To će biti to. Da, nakon SP-a se opraštam od reprezentacije.

image

Hrvatska, koja je 26. rujna 2017. igrala protiv Francuske u Dubrovniku. Dvoje Dubrovčana je tad bilo u reprezentaciji, Dario Marinović (stoji, drugi s desna) i Maro Đuraš (čuči, prvi s lijeva)

Tonči Vlašić/

Debi je imao 18. veljače 2008. godine protiv Slovenije u Celju. Bio je strijelac jedinog pogotka na utakmici.

Upisao je do sad 98 nastupa za A reprezentaciju (57 pobjeda, 17 neodlučenih rezultata i 24 poraza) i postigao 68 pogodaka.

Marinović je u karijeri igrao u Hrvatskoj (Square, Nacional i Split), u Kuvajtu (Al Yarmouk), Španjolskoj (ElPozo Murcia Cartagena) i Italiji (Feldi Eboli), osvajao trofeje u Hrvatskoj (Nacional kup, pa Split dva puta dupla kruna, prvenstvo i kup), u Kuvajtu (superkup s Al Yarmoukom), Španjolskoj (ElPozo Murcia, dva puta pobjednik španjolskog Kupa kralja, 2016. i 2017., te jednom osvajač španjolskog Superkupa – 2016.) i Italiji (Feldi Eboli 2023. – talijanski superkup)..  

Igrao je Europskim prvenstvima 2012., 2014., 2016. i 2022. godine. Bio je srebrna kopačka Eura 2012.

Opet ima pozive iz Italije, nema sumnje kako bi ga i neki hrvatski klubovi vidjeli u svojim redovima...

Rekao je već, prvo dvadesetak dana odmora. 

image

Dario Marinović protiv Francuske

Goran Mehkek/Cropix

Početak priprema reprezentacije je početkom kolovoza. Prvu utakmicu na SP-u naši igraju 14. rujna u sedmom po veličini gradu u Uzbekistanu, Bukhari, protiv Tajlanda. Tri dana poslije u istoj dvorani ogledat će se s Brazilom, a 20. rujna čeka ih Kuba, ali u Taškentu, glavnom gradu. 

Četiri najbolje trećeplasirane momčadi iz šest skupina idu u nokaut fazu zajedno sa šest pobjednika skupina i šest drugoplasiranih.

13. lipanj 2024 14:28