StoryEditorOCM
KošarkaPRIJELAZNI ROK |

MARCA PIŠE - IZNENAĐENJE NA POMOLU Ante Tomić oblači ‘zeleno-crni‘ dres prvog katalonskog kluba s naslovom prvaka Europe!

Piše Tonči Vlašić
17. srpnja 2020. - 23:24
Marca, i ne samo taj španjolski sportski dnevnik, piše: Ante Tomić ostaje u Španjolskoj. U sezoni 2020./21. igrat će za Joventut iz Badalone, prvi katalonski klub koji je bio prvak Europe.

Da, Joventut je 1994. godine osvojio Europu, dobio je u Tel Avivu u finalu Olympiacos s 59:57, dok je Barcelona svoj prvi od ukupno dva naslova prvaka Europe osvojila (tek) 2003. (drugi 2010. godine).

Tomić je zadnjih osam sezona igrao za Barcelonu, prije toga sezonu i pol u Real Madridu s kojim je 2012. osvojio prvi veliki trofej u Španjolskoj – Kup kralja. S Barcelonom je bio prvak Španjolske 2014., tri puta pobjednik Kupa kralja, jednom osvajač španjolskog Superkupa, te sedam puta katalonski prvak. Zadnje dvije sezone bio je kapetan Barcelone, i to je postao prvi stranac u povijesti kluba iz Blaugrane s kapetanskom trakom! Potpisao je brojne rekorde - stranac s najviše nastupa za Barcelonu... Dobio je brojna pojedinačna priznanja. Dva puta član najbolje petorke Eurolige, isto tako s brojnim priznanjima u španjolskim klupskim natjecanjima...

Marca piše kako se Tomić i njegova obitelj odlično osjećaju u Barceloni, a Joventut je susjed velike Barcelone, klub iz predgrađa, iz Badalone, koji je unatrag nekoliko sezona bio u teškoj financijskoj situaciji, ali se posljednjih sezona izvukao.
Marca piše kako je prelazak u Joventut iznenađenje jer je Xavi Pascual, bivši trener Barcelone želio Tomića vidjeti u euroligašu Zenitu, ali, napominje, Tomiću se očito nije išlo izvan Barcelone, jer euroligaških ponuda bilo je zacijelo još.

I tako će, naglašava Marca, ako nešto u međuvremenu ne zapne, u svojoj 33. godini Ante Tomić obući zeleno-crni dres Joventuta, koji će sljedeće sezone, osim u ACB ligi igrati i u Eurokupu.

Joventut je osvojio četiri europska trofeja – 1981. i 1990. bio je osvajač Kupa Radivoja Koraća, 2006. uzeo je FIBA Eurokup, a 2008. ULEB Cup. Četiri puta je bio prvak Španjolske (1967., 1978., 1991. i 1992.), osam puta osvajač Kupa kralja...

Joventut je jedini klub uz Real Madrid i Estudiantes koji nikad nije ispao iz ACB lige.
19. travanj 2024 05:26