StoryEditorOCM
KošarkaKVALIFIKACIJE ZA EURO |

HRVATSKI KOŠARKAŠI VEĆ NA EUROBASKETU Još jednom je pala Švedska, novom uspjehu doprinio i Roko Prkačin

Piše Tonči Vlašić
29. studenog 2020. - 20:06
Hrvatski košarkaši su već nakon drugog od tri 'dvokola' kvalifikacija u skupini, četiri od šest odigranih utakmica, osigurali plasman na Europsko prvenstvo. Dobili su sve četiri utakmice u skupini, te će 2022. godine igrati na natjecanju, koje će se održati u četiri države, Njemačkoj, Italiji, Gruziji i Češkoj.

Dva dana nakon (neočekivano) uvjerljive pobjede protiv domaćina, Turske (79:62), u Istanbulu su iza zatvorenih vrata dobili i Švedsku s 87:72. Krajem veljače ove godine Švedsku su svladali i u Zagrebu, a potom bili bolji (k)od Nizozemske. U prva dva nastupa od Dubrovčana igrao je Hrvoje Perić.

U posljednjem krugu, početkom iduće godine, naše čekaju 'uzvrati' protiv Nizozemske i Turske.

image
Roko Prkačin (Hrvatska/8) protiv Švedske u Istanbulu foto: FIBA Europe

 
Protiv Švedske u Istanbulu opet je sin Nikše Prkačina, Dubrovčanina, koji je igrao na čak sedam Eurobasketa, doprinio uspjehu Hrvatske. 18-godišnji Roko Prkačin ubacio je 8 koševa, ubacio 3 od 5 šuteva iz igre, 2 od 3 slobodna bacanja, imao 4 skoka, te asistenciju za 14 minuta provedenih na parketu dvorane Sinan Erdem.

Najefikasniji igrač naše reprezentacije bio je Pavle Marčinković s 20 koševa, pogodio je pet trica iz šest šuteva, zatim, svakako treba istaknuti Željka Šakića i njegovih 14 koševa te Mira Bilana, koji je ostvario 'double double' (12 koševa i 10 skokova).

Hrvatska će po 14. put biti sudionik Eurobasketa. Nije propustila niti jedan od prvog nastupa, 1993. u Njemačkoj, kad je, kao i dvije godine poslije u Grčkoj, osvojila broncu. Upravo je bronca s Eurobasketa 1995. posljednja medalja naših košarkaša na velikim natjecanjima.
25. travanj 2024 11:36