StoryEditorOCM
AutomobilizamDOBRO DOŠLI U LUKU GRUŽ

Oporavlja se OSV, vratio se u život, završnica je u Dubrovniku ovaj vikend, Dragan Serden: ‘Od 1 do 5, svi su tu, i zato će se gledat svaki čunj, svaka crta...‘

Piše Tonči Vlašić
11. studenog 2022. - 10:37

Od 1 do 5 su tu, svih pet najboljih, koji su u igri za naslovom prvaka, bit će ovaj vikend u Luci Gruž. Prijavljena su 32 vozača, a tu je i tridesetak kartinga, koje čeka slalom, nova disciplina. Neki vozači su već stigli u Dubrovnik, ostali dolaze. Oba dana je satnica od 8.30 do 11 sati je poligon rezerviran za karting, a od 11 do 17 sati za aute – kratko i jasno od Dragana Serdena u ulozi člana organizatora, Auto kluba Ragusa Racing.

- OSV je disciplina koja se oporavlja. Već za iduću sezonu imamo dobar interes. To raduje – naglasio je Serden, sad više u ime Hrvatskog auto i karting saveza gdje je predsjednik Odbora za autosportove.

Prošle godine se nakon više od 20 godina u Dubrovniku održalo natjecanje u ocjensko spretnosnim vožnjama, toga dugo nije bilo ni u većini drugih sredina. Prvenstvo Hrvatske u baznoj, tehničkoj disciplini auto sporta se dvije godine nije održavalo, te je uoči prošle sezone u rezultatima zadnja radna godina bla 2018. godina.

Međutim, prošle godine su i u Dubrovniku odlučili vratiti OSV u život. Luka Gruž je i tad otvorila svoja vrata. Pamti se kako ih je nastupilo tad duplo više nego spomenute 2018. godine, kako su stigli u Dubrovnik natjecatelji iz cijele Hrvatske, kako su imali u dva radna dana ukupno jedanaest ispita. Ne zaboravlja se kako su uoči svakog ispita natjecatelji šetali po poligonu Luke Gruž sa zadatkom u ruci, te gledali što i kako treba napraviti kad poslije sjednu u svoj automobil, te dobiju znak za start.

image

Ocjensko spretnosne vožnje u Luci Gruž – Nagrada Ragusa Racinga 2021.

Tonči Vlašić/
image

Ocjensko spretnosne vožnje u Luci Gruž – Nagrada Ragusa Racinga 2021.

Tonči Vlašić/
image

Dragan Serden, predsjednik Odbora za autosportove HAKS-a

Tonči Vlašić/
image

Ocjensko spretnosne vožnje u Luci Gruž – Nagrada Ragusa Racinga 2021.

Tonči Vlašić/
image

Ocjensko spretnosne vožnje u Luci Gruž – Nagrada Ragusa Racinga 2021.

Tonči Vlašić/

Domagoj Frljak iz Auto kluba Dugo Selo je vodeći u ukupnom poretku s 25 bodova, bod manje ima Marko Palijan iz Auto kluba Dubrava Zagreb, treći je branitelj naslova Dario Merlić (Zanatlija Zagreb) s 23 boda, dok četvrti Filip Agić (Zanatlija Zagreb) ima 22 boda. Peti je Saša Čaklović (DS Racing Prelog) s 20 bodova.

Pobjeda u generalci donosi 20 bodova, drugo mjesto 15, treće 12, četvrto 10, peto 8 bodova... Dva su natjecanja u Luci Gruž. U igri je 40 bodova.

- S obzirom na neizvjesnost oko prvaka, već spomenutu činjenicu kako su petorica u igri za naslovom, kako će svi oni biti u Gružu, gledat će se svaki čunj, svaka crta, svaki pogrešan smjer – naglasio je Serden.

Pred svima su ispiti ubrzanja s ili bez kočenja, slalom vožnje, ulasci i izlasci iz ‘garaže‘, slalom između čunjeva, ‘plitke‘ i ‘duboke‘ garaže, trebat će se zavrtiti oko čunja za 180 i(li) 360 stupnjeva, čeka ih i ‘mišolovka‘ (ulazak i izlazak iz kvadrata 12 puta 12 metara s ‘vratima‘ širine 3 metra...)...

- Ova bazna disciplina je itekako zanimljiva, te ne sumnjam kako će opet, kao i lani, veliki broj gledatelja biti u Luci Gruž. Oba dana je satnica ista. Nas raduje ne samo više od 30 natjecatelja za OSV, već i toliki broj kartinga – rekao je Serden.

OSV (i karting) u Dubrovniku, 12. i 13. studenog 2022. godine. Od 8.30 do 17 sati. Luka Gruž. Dobro došli!

16. travanj 2024 22:26