StoryEditorOCM
ZabavaDubrovačka slikarica i redateljica Tina Violić na venecijanskom Bijenalu

"Zaboravite na sve što rade svi turisti i Venecija će vas oduševiti!"

Piše Tekst i foto: Tina Violić
19. svibnja 2024. - 19:37

Kad pričam s ljudima o Veneciji, često čujem neka ukorijenjena mišljenja kao: jako je skupa, gužve, sad još naplaćuju i ulaznice...

Sve to može biti, ako idete kao turist bez predznanja i krenete pješke ravno na trg Sv. Marka i sjednete tamo na kavu. To je početnička greška. Kao prvo ako krenete s Piazzale Roma (gdje vas iskrca People mover s Tronchetta) ili sa željezničke stanice do San Marca je nekoliko kilometara kroz uske uličice, preko mora mostova, lako se izgubiti, a vreba i puno džeparoša.

Budite gospari i vozite se vaporettom, to je venecijanski brod za prijevoz putnika kao vodeni autobus. Regularna karta za jednu vožnju je 10ak eura, no više se isplati uzeti kartu za 1, 3 ili 7 dana, a ima i kombinacija s ulaznicama za muzeje kao naš Dubrovnik pass.

Budite gospari, vozite se vaporettom

Ovih dana u Veneciji je jako puno važnih događanja, i ogroman dodatni priliv putnika, pa sam intervjuirala direktora ACTV Gianluca Cuzzolin kako se oni snalaze s izazovima pojačane turističke sezone, početkom Bijenala, dolazak Pape... Gospar Cuzzolin me jako ljubazno primio u svom uredu i pričao kako već 15ak godina konstantno rade na poboljšanju usluge, u proljeće uvode dodatne linije i sezonske zaposlenike, a stalno se radi na obučavanju posade u pružanju informacija na stranim jezicima. I razlika se primijeti, nekad pomalo nervozni mornari, sada ljubazno odgovaraju turistima na tečnom engleskom dok spretno vezuju cimu, prilikom zaustavljanja na svakoj stanici. Primijetila sam da su kontrole česte i naplaćuju 60eura kazne ako zaboravite samo potvrditi kartu prije ulaska u brod.

U vaporettu sam srela i umjetnike s Bijenala u zanimljivom outfitu, a cijela Venecija je sada nekako šarenija i veselija, puna umjetničkih ambijentalnih instalacija. Do studenoga svakako posjetite Bijenale u Giardinima i Arsenalu, a naš hrvatski paviljon se nalazi na sjevernoj strani na stanici Fondamente Nuove. S iste stanice možete brodom do otoka Murano (proizvodnja stakla), Burano (šarene kuće i proizvodnja piceja) i Torcello (srednjovjekovni spomenici u bizantskom stilu).

Kada sam u Veneciji uvijek posjetim kvart Castello gdje su kroz povijest živjeli našijenci, pođem se javit našem Dum Marinu koji mirno počiva u bazilici Svetih Ivana i Pavla (na venecijanski San Zanipolo). Nedaleko je i crkva San Lorenzo gdje je po svojoj želji pokopan Marko Polo. Crkva osnovana u 9. stoljeću sada je izložbeni prostor i tijekom Bijenala je u njoj postav “Ocean space”. Ove godine je i velika godišnjica povodom 700 godina od smrti najvećeg svjetskog putnika Marka Pola i u Veneciji je tijekom cijele godine bogat program kulturnih događanja, a svakako je zanimljivo posjetiti tematsku izložbu “I mondi di Marco Polo” u Duždevoj palači.

U znaku Marca Pola

Ako usput ogladnite, nemojte sjesti u prvi lokal na razvikanim turističkim lokacijama, kao i kod nas ima jako puno izvrsnih i povoljnih barova i konoba koje posjećuju lokalci već u slijedećoj kali. Na Fondamente Nuove tu je Algiubagio s izvrsnim tramezzinima (tipični venecijanski zalogaj, trokutasti sendvič bez kore s obilnim i raznovrsnim punjenjem. Probajte tunu s lučićima, gambori i rikula ili mozzarela i artičoke). Na Piazza S,Margerita gdje se sastaju studenti iz cijelog svijeta, izvrsni je bar Rosso. Pjaca i peskarija u Veneciji je podno Rialta na južnoj bandi i iznenadilo me da su neki artikli kao sezonsko voće i povrće jeftiniji nego na našoj pjaci u Gradu. Blizu je legendarni bar “Al Merca” s poznatim polpetama od balančana. A kad pređete Rialto, na drugoj bandi blizu je Gislon, poznati buffet gdje možete pojesti svjež i povoljan tipični zalogaj (venecijanci svoje tapase nazivaju “cichetti”) kava je 1,10 eura, a spritz 3 eura. Odlične su “mozzarella in carozza” uz koje ide bićerin lokalnog vina.

Venecijanci tradicionalno kavu piju s noga za šankom, i tako će vas koštati 1-2 eura, a ako sjednete, cijena je puno veća.

Što se tiče naplate ulaznica za povijesnu jezgru, ako dolazite u jednodnevni posjet vikendom (ne svaki vikend) registrirate se na web stranici http://www.cda.ve.it i platite 5 eura, a za sve ostale dane, i ako boravite u smještaju u Veneciji, ili posjećujete prijatelje/rodbinu, studirate, radite...ne treba platiti, ali svejedno se treba registrirati kao izuzetak od plaćanja. Prve rezultati od kad je počela naplata ulaznica: za 11 dana je naplaćeno preko 1 milijun eura. Za zamislit se?!

31. svibanj 2024 18:42