StoryEditorOCM
ZabavaZADOVOLJNA JE

Tekst ove Srpkinje o našem Jadranu je najbolja reklama za hrvatski turizam, rastopit ćete se dok ga budete čitali

Piše DV
18. kolovoza 2023. - 16:47

Znam da ljeto nije još uvijek prošlo, ali kao i većina ljudi koja se vrati s godišnjeg odmora, osjećam sjetu, žal i neku čudnu tugu. Nekako kao da se baš u tom trenutku kada je tom posljednjem danu na moru došao kraju, tamo negdje u mojoj glavi odzvoni i da je ljetu kraj. Ipak, to je samo trenutni osjećaj, zato se u ovim danima nakon odmora sve više osvrćem na lijepe, svijetle dane plavetnila i uživanja. Na dane koji traju i traju, na mjesta gdje je temperatura uvijek ugodna, more okruženo plavim zastavicama, gradovi živi, sela mirna i tiha i gdje je sve zeleno, napisala je Iris Krdžić za Žena.rs, najčitaniji ženski portal u Srbiji.

Pa je u istom tonu nastavila:

Baš tako idealistično uvijek opisujem hrvatsko primorje, a posebno otoke Kvarnera. Još u nekim svojim mlađim danima kada sam radila na Krku sezonske poslove, iskreno i snažno sam se zaljubila u ovaj maleni dio mora. Nošena uspomenama i ljepotom življenja na Krku, oduvijek mi je bila namjera da se jednom vratim kao turist.

Na moju preveliku radost, ova godina je bila baš ta, a sve ono što je u mojim mislima godinama bilo predmet idealizacije, sad je samo dobilo potvrdu.

image

PRIVATNI ALBUM

Ipak, ovoga puta neću govoriti o Krku, on je sada bio samo topli dom i polazna točka za obilazak drugih otoka u Kvarnerskom zaljevu, između ostalog i Malog Lošinja, koji je konačno veselo čekiran na mojoj listi želja.

Dan na Malom Lošinju

Dakle, na Mali Lošinj smo se uputili u cilju jednodnevnog izleta, a prvo što smo shvatili jest svakako to da ovaj otok i te kako zaslužuje više od 24 sata.

Iz Valbiske na Krku smo se ukrcali na trajekt, a povratna karta za dvije osobe i auto je bila 56 eura.

Za nekih pola sata stigli smo u Merag na Cresu odakle put vodi ka Malom Lošinju i traje nekih sat i pol vremena.

Miris borova i mora

Budući da smo imali malo vremena, (oko 11 ujutro smo stigli na Lošinj), glavna točka našeg obilaska je bio poluotok Čikat.

Jedinstvenu ljepotu Čikata upotpunjuje park šuma alepskog bora koja je zasađena krajem 19. stoljeća.

Osim borove šume, Čikat krase i povijesne vile austrijskog plemstva koje su pretvorene u hotele i rezidencije, a među njima se ističu vila Karolina, vila Diana, vila Hortensia, vila Saborka, kao i hoteli Bellevue, i Helios, Alhambra i Kredo...

Duž ovog poluotoka postoji nekoliko plaža, prvobitno smo se smjestili u uvali Čikat, gdje smo iznajmili ležaljke (jedna je koštala 5 eura), a zatim smo kod istog barbe iznajmili i bicikle, a njihova cijena je bila 6 eura za sat vremena.

Vožnja po poluotoku je bila idealno rješenje, jer smo tako uspjeli obići sve plaže koje su tu nalaze, a ta vrsta obilaska je posebno obilježila dan, jer se iz nekog drugog ugla pristupa odmoru i samom doživljaju mjesta u kojem se boravi.

Staza duž obale je lijepo uređena i prilagođena, u cjelini je pod šumom, a onaj poseban miris mora i borova se miješa na ljetnjem povjetarcu i dodatno boji atmosferu savršenog ljetnjeg dana.

U blizini vile Karoline nalaze se druge najpoznatije stepenice u Jadranskom moru, koje su možda i najpoznatija slika Malog Lošinja.

image

PRIVATNI ALBUM

Obala Čikata

Obala Čikata je zaista raznovrsna i nudi za svakoga po nešto, od pješčanih uvala do kamenitih plaža. U samoj uvali Čikat je mirnije more i tu su mnoge školice sporta, te ovaj dio čine idealnim za boravak s djecom. Kada krenete k plažama Veli žal, Borik ili FKK imat ćete priliku da uživate u otvorenom moru.

Jedna od ljepših plaža je svakako Veli žal. Reč je o šljunkovitoj plaži s jednostavnim i laganim ulazom u more. Dio plaže je popločen kamenim blokovima gdje možete uživati na ležaljkama. Ova plaža je obilježena Plavom zastavom zbog čistoće mora, a svakodnevno je nadgledaju spasitelji.

Čikat je inače popularno sportsko odredište, a uz vodene sportove kao što je vaterpolo, jedrenje, surf i ronjenja, nudi terene za tenis i nogomet. A kako smo čuli od lokalaca, baš tu često boravi i Rafael Nadal.

Uz samu obalu postoji nekoliko restorana, s različitim cjenovnim rangom, pa su tako tu i oni koji nude hranu koja se kreće od 50 eura, pa na gore, a tu su i oni s pristupačnijim cijenama. Svakako ispred svakog se nalazi jelovnik koji može da se pogleda prije odluke.

image

PRIVATNI ALBUM

Neka prosječna cijena u tim pristupačnijim restoranima je oko 10 eura po osobi. A na plažama se nalaze i kućice s brzom hranom, krafnama, palačinkama, hot dogovima i sličnim sadržajem, koje su izuzetno povoljne.

Na poluotoku uz obalu, dakle uz same plaže, ima malo trgovina, tako da ako vam je nešto potrebno, najbolje je da kupite usput ili u mjestu gdje boravite, jer se cijene u tim trgovinama znatno razlikuju, pa tako najosnovnije potrepštine poput maramica, tampona i sličnih stvari koštaju čak 7 eura i više.

Što se parkinga tiče, on je besplatan, a ima ga u izobilju i uglavnom je smješten u samoj borovoj šumi, tako da je automobil uvijek u hladovini.

Mali Lošinj će brzo da vas osvoji svojim bojama, čistoćom, mirisnim zrakom i opuštajućom energijom. To je jedno od onih mjesta na koje ćete poželjeti da se vratite. Mjesto koje je asocijacija za odmor, uživanje u dugim sunčanim danima, mjesto na kojem se odmaraju oči, tijelo i duša. Nosi dašak luksuza, koji ne stvara neugodu i na svakom koraku pruža dobrodošlicu i unosi potreban mir.

28. travanj 2024 22:38