StoryEditorOCM
ZabavaTV FILM TJEDNA |

STARA GARDA Charlize Theron nova je stripovska junakinja. Karizma joj je doslovce besmrtna

Piše Gabrijela Bijelić
4. kolovoza 2020. - 12:06
Još od 'Čudovišta', kad se 2003. filmski preobrazila u prvu ženu serijskog ubojicu, oskarovka Charlize Theron pokazala je sklonost transformacijama koje samo pojačavaju njezin neosporan glumački talent.

Za ulogu akcijske junakinje u najnovijem Mad Maxu (ovog ljeta glumica ga prikazuje u drive-in kinu u L.A. za potrebe svoje humanitarne zaklade za mlade Južne Afrike) izbrijala se na ćelavo. Nakon toga održava kratku frizuru koja joj odlično pristaje. A pristaju joj i uloge pod duljim perikama koje pažljivo bira iz različitih žanrovskih bazena, od trilera (Atomska plavuša) do biografskih drama (One su bombe).

U vremenu globalnog korona posta u multipleksima Theron je pronašla zgodnu nišu na Netflixu i kao nova stripovska heroina opet pogodila. Prognoze kažu kako će njezin hit The Old Guard (Stara garda), filmska adaptacija istoimenog stripa Grega Rucke, u prva četiri tjedna prikazivanja dostići 72 milijuna kućanstava i postati prvi streaming blockbuster kapitalac.

Film koji preskače granice klasične kinodistribucije prati postrojbu besmrtnih plaćenika sa sposobnošću samoizliječenja. Makar na prvi pogled pomalo podsjećaju na nisku superheroja većih od života, starodrevni 'gardisti' nisu samo vješti i otporni borci, nego i likovi zamršenih sudbina, što im je u dosadašnjim stripovskim ekranizacijama rijetka prednost.

A dobro je i što kostimografija ne odvlači pažnju. Balica predvođena neustrašivom Andy (Theron kao brineta) nosi casual odjeću kao iz web shopa, a i njihove supermoći nisu iritantno prenaglašene kao kod drugih franšiza. Fabula je zgodno začinjena pričama 'iz davnine' junaka. Neki žive neprekinuto od antičkog doba (Andy), neki se poput Joea (Marwan Kenzari) i Nickya (Luca Marinelli) istospolno zaljubljuju za križarskih ratova, a ima i veterana novijeg doba poput Bookera (Matthias Schoenaerts) iz Napoleonskih ratova ili ex afganistanske 'marinke' Neli (KiKi Layne).

Redateljica filma Gina Prince-Bythewood još od sportske romantične drame 'Ljubav i košarka' iz 2000. propituje međurasne odnose, što ne čudi jer je i sama Afroamerikanka, usvojena kći bijelog Amerikanca i majke latino korijena. I u 'Staroj gardi' forsira multietičnost, no bude li nastavka blockbustera (a bit će ga sigurno), morat će pojasniti i neke dvojbe.

Točnije, sad kad se publika privikla na misiju besmrtnika kao spasitelja svijeta, trebat će bolje razložiti njihovu motivaciju kroz vjekove. I riješiti ključnu nedoumicu - je li besmrtnost ireverzibilna.
19. travanj 2024 10:27