StoryEditorOCM
ZabavaSJEĆANJA NA DAVNO LJETOVANJE

Španjolka Milagros Salvador Dubrovniku je napisala pjesmu nadahnuta ratnim razaranjima

Piše dv
7. prosinca 2021. - 20:20

Poznati hrvatski književnik, prevoditelj i novinar Ivo Klarić, bivši savjetnik za kulturu u hrvatskom Veleposlanstvu u Madridu poslao nam je pjesmu koju je španjolska spisateljica Milagors Lopez Salvador napisala o ratnom razaranju Dubrovnika.

- Kad sam se najavio gospođi Milagros Lopes Salvador – koja je u Odjelu za međunarodnu suradnju pri Ministarstvu prosvjete 1996. godine radila kao savjetnik za bilateralne odnose – s namjerom da (i) putem zakonskih i drugih akata upoznam djelovanje španjolskog obrazovnog sustava. Uistinu se nisam nadao da ću nakon razgovora o sistemu permanentnog usavršavanja nastavnika, mogućnosti njihova napredovanja u poslu itd., doživjeti ugodno izenađenje.Tema rata, razaranja, nije se mogla izbjeći pogotovo ne s osobom koja je upoznala Dubrovnik i proživjela  u njemu, zajedno sa suprugom, nezaboravan tjedan.

Sjećanje na tu jedinstvenu ljepotu koju je upoznala u ljeto 1986. godine, pomiješano sa slikama barbarskog razaranja grada, urodilo je za sada u Dubrovniku neobjavljenom pjesmom posvećenom Gradu. Kako sam doznao, gospođa Milagros Salvador piše pjesme, objavila je  nekoliko zbirki, surađuje u književnim revijama, uključena je  i u pjesničke antologije - ispričao nam je u telefonskom razgovoru gospar Ivo Klarić, dobitnik niza nagrada za književno prevoditeljstvo i za  informiranje u prosvjeti. Za  novinarski rad u obrazovanju dobitnik je nagrade Josip Juraj Strossmayer kao i nagrade 'Ivan Filipović'.

U prilogu je pjesma španjolske pjesnikinje.

MILAGROS SALVADOR (ŠPANJOLSKA)

Dubrovniče 

U moru odraz davnine

tvojih crvenih krovova, 

glazba u tvojim starim mirima, 

tvoje ulice

kao raširene povjerljive ruke. 

Oduvijek tu,

kao da nikad ni začet nisi, 

pupoljak rajski. 

Ali ludosti ima

većih od tvoje slave, 

smrt te napala namah bez obrane. 

Tvoje srce relikvija,  

tijelo tvoje okrvavljeno,, 

mučeniče svjetla.

U svim novinama tvoja slika, 

kao mòra.

Moj zamućeni pogled ne prepoznajete više, 

Dubrovniče. 

Zar doista sve što se rodi 

čeka tišina. 

Prepjevao: Ivo Klarić 

23. travanj 2024 07:57