StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

SPACE JAM: NOVO NASLIJEĐE Košarkaška zvijezda LeBron James bolji je glumac od kolege Michaela Jordana, ali ga guši cijela gomila crtanih likova

Piše Gabrijela Bijelić
23. srpnja 2021. - 14:58

Teško je na prvu odgonetnuti što je osim pokušaja zarade 'na prepad' nagnalo autore da četvrt stoljeća od premijere originala snime nastavak Space Jama. Crtano-igrani film koji je 1996. spojio NBA zvijezdu Michaela Jordana s animiranim likovima Looney Tonesa, u sequelu nazvanom 'Space Jam: Nova naslijeđe' po istom receptu udružuje još jednog košarkaškog titana s Bugs Bunnyem i ekipom. U Jordanov dres sad uskače aktualni predvodnik LA Lakersa, LeBron James.

image
Animirana verzija Jamesova košarkaškog tima
Courtesy Of Warner Bros. Pictures

Zaplet je vrlo nalik izvorniku: igra se utakmica za spas časti i vlastite kože, no pozicija glavnog lika je drugačija. Dok je Jordanov junak bio bezvoljni veteran pred umirovljenjem, Jamesov je pater familias koji bravurama pod obručem mora spašavati sebe i sinčića. Između dva Space jama protok vremena učinio je svoje – u 25 godina dogodio je strelovit tehnološki skok iz analognog u digitalno, što je jasno i iz inscenacije.

Crtani akteri originala obitavali su na drugom planetu, dok ovi današnji nastanjuju virtualni svijet. Usporedba glume dvojice asova neizbježna je baš kao i dvojba tko je od njih najveći ikad na parketu. Dok sportski stručnjaci pokušavaju riješiti tu enigmu, gledatelji važu glumačka dostignuća. Jordanov nasljednik kao tumač naslovne role pojavom se svakako uspijeva uklopiti u zadani kalup.

Budući da košarci ne manjka dramatike, tako i James prenosi napetosti u novi medij i, valjda priznati, dosta bolje od prethodnika. To što u filmskom transferu ipak nije zakucao tricu, manje treba pripisati neiskustvu (dosad je već glumio samog sebe u slabašnoj komediji Judda Apatowa 'Trainwreck' iz 1995.), a više tomu što ga glumački limitiraju (bez)brojni crtani akteri s kojima ulazi u interakciju.

image
Odlučujuća utakmica košarkaške zvijezde LeBronea Jamesa protiv sila zla
Courtesy Of Warner Bros. Pictures

Jamesovo globalno prepoznatljivo lice zaokuplja pozornost najmlađih, no njihovoj ionako ograničenoj koncentraciji sigurno ne pogoduje zamršena priča pretrpana tehničkim detaljima. Redatelj Malcolm D. Lee, inače rođak ikoničnog kolege Spikea Leea, sa čak šest scenarista izmaštao je složen CGI paralelni svemir kojim drma i oblači zlikovac znakovitog imena Al-G Rhytm (Don Cheadle). Spominju se tu moćni serveri, avatari i digitalne platforme koje možda mame odraslije geekove, ali ne i školarce koji se Space jamu prirodno najviše vesele.

Njima će sigurno, a slabije upućenim starijima vjerojatno, promaknuti agenda kojom je Warner Bros krenuo u ovu sportsko-zabavnu produkciju. Okupljanje svih animiranih junaka u magičnoj košarkaškoj misiji šalje jasnu poruku konkurentskom Disney studiju – vi ste možda u naletu, ali ni mi nismo za staro željezo jer imamo bogatu povijest. Čarobnjačtvo Harrya Pottera i igre zasnovane na G.O.T. dovoljno su jamstvo za obećavajuću budućnost. A budućnosti, dakako, nema bez financijske stabilnosti, pa je na tom tragu aktualni crossover osim u kina paralelno pušten i na HBO Max servis.

24. travanj 2024 10:10