StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA |

RATCHED Sarah Paulson uspješno je sletjela u kukavičje gnijezdo. U klinici njezine junakinje zdravstveno osoblje nema problema s prekovremenima

Piše Gabrijela Bijelić
1. studenog 2020. - 09:38
U doba kad se o medicinskom osoblju zbog aktualne pandemije s razlogom govori u superlativima, stiže nam TV serijal 'Ratched', gdje žene u plavim kutama umjesto divljenja izazivaju jezu.

Osmodjelni uradak Ryana Murphya (Glee, American Horror Story, aktualni The boys in the band) na servisu Netflix prati medicinsku sestru Mildred Ratched, rubni lik iz znamenitog 'Leta iznad kukavičjeg gnijezda' Miloša Formana. Film iz 1975. zaradio je pet Oskara, a među nagrađenima se našla i glumica Louise Fletcher, upravo kao strašna Ratched. Uloga sestre zlostavljačice 45 godina kasnije pripala je Sarah Paulson, talentiranoj glumici koja je među rijetkima u Hollywoodu javno otkrila sklonosti istom spolu.

Štoviše, danas živi s tridesetak godina starijom partnericom 'filmašicom' Holland Taylor i podjednako se dobro snalazi u svim vizualnim medijima.

Glumica naoko blagog izgleda, Paulson se pred kamerama lako transformira u negativku, čemu svjedoči rola zločeste psihijatrice iz lanjskog psihološkog trilera 'Glass' s Bruceom Willisom i Samuelom L. Jacksonom.

Na tom tragu je i ovom prigodom Paulson s velikog preselila na mali ekran kao utjelovljenje pasivno-agresivne manipulatorice koja ne bira sredstva kako bi se zaposlila u duševnoj bolnici na sjeveru Kalifornije. Kako radnja odmiče, otkriva se pravi motiv za Ratchedino zaposlenje, ali i brojni danas ozloglašeni terapijski postupci koji su nakon Drugog svjetskog rata bili uobičajeni (lobotomija, lijekovi za 'histeriju' i homoseksualizam).

Murphyev serijal budi zebnju i pomnim odabirom kolorita. Pastelne boje suprotstavljene su zelenkastim klaustrofobičnim interijerima i uniformama zaposlenica bolnice koje izgledom podsjećaju na odore zatvorskih čuvarica.

Ni 'Ratched' ne odudara od trenda 'feminizacije' žanra. Muški junaci su sporedni psihopati, zločinci i mutikaše, žene višeslojne osobnosti i pokretačice događanja. Cyntia Nixon (Seks i grad) glumi tako lezbijsku PR stručnjakinju blisku lokalnoj vlasti, nagrađivana veteranka Judy Davis opaku glavnu sestru, a Sharon Stone razmaženu bogatašicu s tajnom. Netflixovoj seriji ne nedostaje autoironije, ali ni reminiscencija na Hitchcocka.

Mnogo je tu otkliznuća u fantaziju, propitivanja moralnih vrijednosti, varljivih kadrova i zabluda. Svi su izgledi da će sestra Hatched Sarah Paulson u drugoj sezoni raditi prekovremeno i za to biti primjereno plaćena.
 
25. travanj 2024 08:35