StoryEditorOCM
Zabavau 63. godini

Preminuo poznati glumac: bitku s teškom bolesti Žarko Laušević ipak nije uspio dobiti

Piše mozaik sd
15. studenog 2023. - 13:34

Preminuo je proslavljeni glumac Žarko Laušević, priopćila je njegova obitelj.

"Obavještavamo javnost da je danas 15.11.2023. godine u 63. godini života, poslije kraće i teške bolesti, preminuo naš suprug i otac Žarko Laušević. O datumu i mjestu sahrane javnost će biti blagovremeno obavještena. U ime obitelji, Anita Laušević", stoji u priopćenju.

Glumac je prije dva mjeseca boravio u beogradskoj bolnici Bežanijska kosa zbog problema s plućima, ali se prošlog mjeseca pojavio na premijeri filma "Heroji Hilijarda" gdje je publika dočekala gromoglasnim aplauzom.

Laušević je u bolnicu primljen zbog redovnog primanja terapije jer je već neko vrijeme imao problema s plućima.

Diplomirao je glumu na Fakultetu dramskih umjetnosti u Beogradu. Bio je član Jugoslovenskog dramskog pozorišta, gdje je ostvario uloge u velikom broju predstava. Na filmu je debitirao 1982. godine, ulogom u filmu "Progon". Vrlo brzo je dobio jednu od glavnih uloga u kultnoj TV seriji "Sivi dom" (1984), koja mu je donijela veliku popularnost. Nakon toga, igrao je uloge u više od dvadeset filmova i televizijskih serija.

Glumac i njegov stariji brat Branimir 31. srpnja 1993. godine napadnuti su od grupe nasilnika u blizini podgoričkog lokala "Epl". Tom prilikom je Žarko iz svog pištolja CZ-99 usmrtio napadače Dragora Pejovića i Radovana Vučinića, a teško ranio Andriju Kažića, dok je ovaj prilazio kako bi se pridružio napadačima. Osuđen je na 13 godina zatvora zbog dvostrukog ubojstva.

Kaznu je izdržavao u Spužu i Požarevcu. Nakon ukidanja presude od strane Saveznog suda, po ponovnom pretresu veljače 1998. godine, izrečena mu je kazna od 4 godine zatvora zbog dvostrukog ubojstva u prekoračenju nužne odbrane. Budući da je u tom trenutku već izdržao 4,5 godine, pušten je na slobodu.

Ubrzo nakon toga je napustio zemlju i preselio se u SAD. Vrhovni sud Crne Gore je, po žalbi tužitelja 30. ožujka 2001. godine, tu odluku o kazni preinačio i izrekao kaznu od 13 godina zatvora. Dana 3. srpnja 2009. godine Laušević je uhićen u Sjedinjenim Američkim Državama zbog boravka u SAD bez vize. Objavljeno je kako se razmatra njegova ekstradicija Srbiji po međunarodnoj potjernici koja je raspisana 2002. godine na zahtjev Trećeg općinskog suda u Beogradu. 14. rujna 2009. sud u New Yorku donio je odluku o ukidanju pritvora Lauševiću.

Godine 2011, objavio je knjigu "Godina prođe dan nikad", a 2013. u rujnu izišla je i druga knjiga. U prosincu 2011. godine pomilovao ga je predsjednik Republike Srbije Boris Tadić. Srpsku putovnicu uručio mu je 1. veljače 2012. ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić.

O njegovom životu napravljen je film "Lauš" po ideji, scenariju i u režiji Branke Bešević Gajić. Nakon dosta godina, posjetio je Srbiju i Crnu Goru u svibnju 2014. godine.

27. svibanj 2024 10:21