StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

POSLIJE SVEGA: PAD Naziv trećeg nastavka precizno opisuje što čeka gledatelje sage koja uopće nema zapleta, ali joj u prenemaganju bez premca

Piše Gabrijela Bijelić
18. rujna 2021. - 10:18

S početkom nove školske i nagovještajem nove akademske godine sustigao nas je i treći nastavak tetralogije 'Poslije'. Snimljen po e-književnom predlošku serijala 'After' autorice Anne Todd, poznate po štancanju uradaka na spisateljskoj platformi Wattpad, film donosi ekstenziju priče o problematičnoj vezi Tesse Young (Josephine Langford) i Hardina Scotta (Hero Fiennes Tiffin). Ovaj put dogodovštine fine gospođice i njezina manje finog dragana stižu pod egidom 'Poslije svega: Pad' koja savršeno precizno opisuje ono što će spopasti gledatelje verzije '50 nijansi sive' za adolescente.

image
Tessa i Hardin malo se svađaju, malo mire...
Ilustracija

Nakon što su lani u ovo doba preživjeli 'Poslije svega:sudar', sad im je valjalo pregrmjeti još jednu turu prenemaganja na relaciji Tessa-Hardin. Junakinja dobiva posao iz snova u Seattleu, junak bi radije do Londona...tu nastaje prvi kratki spoj pa problemi nabujaju kao da se otvorila pukotina na brani stereotipa. Razdvojenost zaljubljenih, nedostatak komunikacije, opsesivnost i lažne obiteljske idile, sve je to nemušto udrobljeno u film koji pada čak i na onom gdje bi trebao biti magnetičan za mlađu populaciju, scenama seksa.

Glavni likovi fizički možda jesu kompatibilni, ali u izvedbi intimnosti toliko su izvještačeni da Tessini pozivi 'na akciju' i Hardinova pseudo edukativna posezanja za prezervativima izazivaju tek (pod)smijeh. Ono što odjekuje mnogo jače od soft erotike je podtekst filma koji baca rukavicu u lice osnaženom pokretu za emancipaciju žena. Tessa je sve što #MeeToo heroina ne bi trebala biti. Ona žudi za slobodom, ali slabo stoji sa samostalnošću. Zbog seksualnog zadovoljstva koje proaktivno traži ne može se niti želi odmaknuti od emotivnog iscrpljivanja kojemu je izlaže partner.

image
Carter Jenkins u ulozi konobara Roberta, mete Hardinove ljubomore
Ilustracija

Hardin je pak daleko od uzornog mladića za konvencionalnu vezu. Kontinuirani ispadi agresije i bolesne ljubomore koja ga progoni čak i kad spava (san o Tessinoj nevjeri s konobarom je urnebesno blesast) sugeriraju da je momku umjesto na pijedestalu djevojačkih maštarija mjesto u specijaliziranoj ustanovi za pomoć mladima s poremećajem ponašanja.

Sretna je okolnost što nakon svake oluje filmske negledljivosti dolazi utiha. Dogodine početkom rujna preostaje nam izdržati završni nastavak četveroknjižja o romansi za čiji je rasplet protokom godina publici sve manje stalo. Istodobno redateljica egzotičnog imena i skromne biografije Castille Landon za finale serijala najavljuje veliku karakternu (r)evoluciju likova.

Odgovor na to može se sažeti u dvije riječi - 'who cares?' Vjenčali se ili rastali, Tessa i Hardin učinit će svima uslugu odlaskom u anale romantične ispodprosječnosti. Ni gluma glavnih junaka neće ostati upamćena po slojevitosti pa ih je nakon svega zbilja uvredljivo uspoređivati s protagonistima 'Sumrak sage'. Robert Pattison ipak je dogurao do novog Batmana, a Kristen Stewart do uloge princeze Diane u novom filmu 'Spencer'...

20. travanj 2024 06:08