StoryEditorOCM
ZabavaVELIKI KONTRASTI

Nezaboravno putovanje Marija i Dubravke Šačić: ‘Kina je majka šokova, hrana im je fantastična, a neke stvari možete vidjeti samo tamo‘

Piše Ahmet Kalajdžić
8. travnja 2024. - 10:05

Kina, ta daleka i ogromna azijska zemlja još od doba Marka Pola vječna je nepoznanica i meta brojnih putoholičara koje i danas privlači. No, malo ih je koji se i u suvremeno doba odluče na dugi put koji je premda siguran, pun neizvjesnosti. Ipak, naši sugrađani Dubravka i Mario Šačić nakon Maroka, Egipta, Dubaia, Kube i Dominikanske Republike odlučili su se na posjet Kini zajedno s ekipom s kojom su već prije putovali. Iako su prvotno imali problem kako okupiti grupu od minimalno deset osoba, na put su pošle čak 23 osobe od Istre i Zagreba do Daruvara i Dubrovnika. Putovali su ukupno 11 sati avionom iz Zagreba preko Istanbula do Pekinga. U dva tjedna posjetili su i megapolise Xi’an, Guilin, Hangzhou, Suzhou i Shanghai, svaki s više od 5 milijuna stanovnika, a Shangai čak 27.

- Sve predodžbe o Kini zaboravite kad krenete u tu zemlju, a dolazak je istinski pozitivni šok. Kina je zatvorena uglavnom za internet i vanjske informacije jer nema pristup Googleu, Viberu, WhatsAppu i društvenim mrežama, ali se ta blokada ipak može preskočiti. Bili smo u hotelima s četiri i pet zvjezdica, s tim da su im standardi “jači” jer kineskih pet je šest EU-zvjezdica! Najveći minus je to da većina uopće ili samo malo govore engleski te se komunikacija često svodi na pantomimu. Osjećaju se samodostatno, imaju jak interni turizam. Peking ima 23, mnogi tvrde i 30 milijuna stanovnika s oko 80 posto vozila na struju tako da u prometnoj gužvi nema buke. Zagađenje zraka rješava se uz poticaje na elektrovozila te poreze na benzince i dizelaše. Cijela Kina je izrazito čista, nema čikova ni otpada na ulicama, policijskih kontrola ima ali je to više samodisciplina nego represija. No, bilo nam je smiješno da vodič prije opisa znamenitosti održi kraći govor o ulozi partije, vjerojatno da se “zaštiti” ali i dâ do znanja da im ne narušavamo život- priča Mario.

Cijeli tekst pročitatje u tiskanom izdanju Dubrovačkog vjesnika! 

 

29. travanj 2024 20:30