StoryEditorOCM
ZabavaI TO SMO DOČEKALI|

Ne razumijete što vam mačka želi poručiti? Aplikacija će prepoznati mijakunje i prevesti ga na ljudski jezik!

Piše SD
19. studenog 2020. - 15:56
Bivši inženjer Amazonove Alexe razvio je aplikaciju koja ima za cilj prevesti mijaukanje vaše mačke, piše BBC.
MeowTalk snima zvuk i zatim pokušava prepoznati njegovo značenje. Pritom i sam vlasnik mačke također pomaže u označavanju prijevoda, stvarajući bazu podataka iz kojega AI softver može učiti, prenosi Jutarnji list.
Trenutno u rječniku aplikacije postoji samo 13 fraza, uključujući: 'Nahrani me!', 'Ljuta sam!' i 'Pusti me na miru!'.

Istraživanja sugeriraju da, za razliku od svojih ljudskih sluga, mačke ne dijele isti jezik.
Mijaukanje svake mačke jedinstveno je i prilagođeno njezinom vlasniku, pa umjesto generičke baze podataka za zvukove mačaka, prijevod aplikacije razlikuje se kod svakog pojedinačnog profila.
Snimanjem i označavanjem zvukova, softver za umjetnu inteligenciju i strojno učenje može bolje razumjeti glas svake pojedinačne mačke - što se više koristi, točniji može postati.

image
MeowTalk snima zvuk i zatim pokušava prepoznati njegovo značenje


Konačni cilj je razviti pametnu ogrlicu, rekao je Javier Sanchez, voditelj tehničkog programa grupe kod razvojnog programera Akvelona, na webinaru na svojoj web stranici.

Tehnologija bi tada odmah prevela mijaukanje vaše mačke, a kroz ogrlicu bi progovorio ljudski glas.
'Mislim da je ovo sada posebno važno jer, sa svim socijalnim distanciranjima koja se događaju, imate ljude koji su kod kuće zatvoreni sa svojom boljom polovicom što je često njihova mačka', dodao je Sanchez.
'To će vlasnicima omogućiti da komuniciraju sa svojom mačkom ili barem razumiju namjeru svoje mačke i stvore čvrstu vezu.'
Aplikacija je dostupna besplatno na Google Play Storeu i Appleovom App Storeu.
Budući da je još uvijek u ranoj fazi razvoja, recenzije su mješovite, a nekoliko se korisnika požalilo na pogreške u aplikaciji.
'Postajem prilično iziritiran', kaže se u jednoj recenziji. 'Upravo sam preuzeo aplikaciju, a nisam je ni uspio koristiti, jer mi neprestano govori da postoji greška u wifi vezi.'
'Dobivao sam prijevod 'Zaljubljen sam!' 90 posto vremena', rekao je drugi korisnik.
'Iako je lijepo pomisliti da me moje mačke toliko vole, uhvatio sam jednu od svojih mačaka kako sikče i reži tijekom igre - a aplikacija je govorila da je ona tada bila zaljubljena.'

image
.
Arhiva Dubrovačkog vjesnik


Ali drugi komentari su bili pozitivni, pa aplikacija ima prosječnu ocjenu 4,3 na Google Play Storeu.
'Za sada, ako to ne shvatite previše ozbiljno, to je stvarno zabavna aplikacija', kaže se u jednoj recenziji. 'I, tko zna, možda će s vremenom zaista naučiti pravo značenje mijaukanja moje mačke u svim slučajevima. Izgleda obećavajuće.'
'Stvarno super koncept i uživao sam jer moje mačke nikad ne prestaju pričati', kaže se u drugoj recenziji.
Međutim, korisnici su također izrazili zabrinutost zbog privatnosti prilikom korištenja aplikacije vezano uz način na koji se podaci sa snimki pohranjuju i koriste.
U svojoj politici privatnosti aplikacija kaže da je u 'fazi razvoja' i savjetuje svima koji su 'zabrinuti zbog zadržavanja podataka' da deinstaliraju aplikaciju dok ne bude u potpunosti usklađena sa EU-ovim zakonom o GDPR-u.
'U većini slučajeva mačke glasanjem zapravo komuniciraju s ljudima, jer će većina vlasnika na njih odgovoriti', rekla je Juliette Jones, specijalistica za ponašanje mačaka iz Udruge za zaštitu životinja Wood Green.

Kako se aplikacija oslanja na prijevode koje su unijeli sami vlasnici, događaju se šumovi u komunikaciji, dodala je.
'Možda postoje neke netočnosti koje bi vlasnicima mogle dati pogrešan dojam o tome što osjećaju njihove mačke. To bi moglo biti štetno za mačku, vlasnika i njihov odnos - na primjer, ako mačka prede, to ne mora nužno značiti da je sretna i odmorna. Mačke predu i ako traže naklonost ili ako osjećaju nelagodu. U svom trenutnom obliku, aplikacija bi se trebala koristiti samo za zabavu.'

image
.
Arhiva Dubrovačkog vjesnik


'Vjerojatno nikada nećemo moći pretvoriti mačji mijau u ljudske riječi', rekla je Anita Kelsey, stručnjakinja za mačje ponašanje i autorica knjige 'Razgovarajmo o mačkama'. 'Sve što možemo je zabaviti se razmišljajući iz naše vlastite ljudske perspektive o tome što bi mačke mogle reći.'
'Aplikacija djeluje zabavno i nema nikakve štete u zabavi s mačkom.'
18. travanj 2024 14:57