StoryEditorOCM
ZabavaNedavno su se vratili doma ruku prepunih nagrada

Možda jesu amaterska družina, ali su pravi profesionalci, samo im nedostaje prostor: ‘U Kolarinima ne uživamo samo mi, publika nas voli i mi im uzvraćamo!‘

Piše Lorita Vierda
Foto: Božo Radić/CROPIX
5. prosinca 2021. - 22:12

Možda jesu amaterska družina, ali su pravi profesionalci. A koliko su dobri u onome što rade govori čak dvanaest nagrada samo u posljednjoj godini, a postoje evo, već jedanaestu.

image
Božo Radić/cropix

Kazališna družina Kolarin vodi se ono Držićevskom - kad treba uveseliti puk, oni se nađu, dogovore i krenu s pripremama za predstavu i svaka im je, ali baš svaka, totalni hit. Od "Karaoka showa" koji je toliko oduševljavao publiku da se igra godinama, pa do posljednje, "Mare Fjočice" koja je bezobrazno pokupila sve moguće nagrade, i pojedinačne i skupne na Festivalu amatera, ili pak nedavno premijerno izvedene 'Do posljednje kapi krvi' koja je rasprodana, ova mala ali aktivna družina radi ono što rade svi gradovi, mjesta i sela na svijetu, i to rade s neizmjernom ljubavlju za kazalištem.

Oni su Kolarini!

Jelica Čučević (predsjednica), Kaća Carević, Aurelija Nadilo (počasna članica), Jelena Maržić, Antonija Daničić, Aida Machiedo, Ante Tonći Đurković, Darija Mikulandra Žanetić, Joško Gverović, Marinka Metković, Marija Hrtica, Barbara Lončarić Lučić, Ana Knez, Ivan Boban, Leo Mrkić, Ivan Džamonja, Marko Ilić, Vinko Jažo.

U jedanaestoj godini postojanja vrijeme je opet potegnuti pitanje prostora. Znaju Kolarini da nisu jedini 'beskućnici', ali im je svake godine sa svakim gostovanjem, sve bolnije i jasnije da kolege kod kojih gostuju iz cijele Hrvatske nemaju kamo pozvati.

Nije to samo njihova priča, puno smo puta apelirali na one koji mogu i za druge amaterske družine, ljude koji lutkarstvo, glumu, glazbu i ples rade s punim srcem i ogromnom strašću, a pozivi, čini se, nikad nisu dali ploda. Bez obzira na to što često 'skvotaju' po tuđim kućama, garažama, ARL, Kinematografima Dubrovnik, FA Linđo i DLJI i KMD-u ili na sceni Bursa, ova je vesela družina još pod dojmom posljednjeg festivala i nagrada koje su donijeli u grad, pa ih sad drže po kućama, kutijama i garažama.

Stol, polica i struja

-To je jedan gorući problem, ne samo za nas, mi bismo rado dijelili prostor s drugima, dapače. Gdje god smo gostovali, ali doslovno u svakom i najmanjem selu imaju barem dom kulture, dijele ga sa svima i sve uredno funkcionira. Da bar imamo gdje odraditi čitaće probe, staviti registratore s papirima, okupiti se oko jednog stola i raditi koliko god možemo. Znamo da je u našemu gradu to problem, ali rješiv je. Uostalom, iza nas je 11 godina rada, 14 predstava, 200 manifestacija, preko 35 tisuća gledatelja, pregršt aktivnosti i sudjelovanja u životu Grada, Dubrovačko-neretvanske županije i izvan nje. Puno je tu odricanja različitih ljudi, koji rade različite poslove, u različito vrijeme, žive različitim životima i slobodno vrijeme odvajaju za ljubav prema dramskoj umjetnosti…” - pričaju nam Kolarini.

image
Božo Radić/cropix

A profila u Kolarinima ima svakakvih: od djelatnika u raznim sferama turizma, odvjetnika, agenta za nekretnine, pomoraca, zdravstvenih djelatnika i ekonomista, ali ipak je najviše turističkih vodiča.

- Zapravo je tu možda stvar što i vezani za turizam mogu najviše raditi van sezone, iako ustvari radimo stalno, samo pomalo. A i Jelica Čučević, naša predsjednica, gotovo je svim vodičima održala tečajeve, pa je i tu neka poveznica. Ima nas 18, dogovaramo se kako možemo, kad netko ima neke neodgodive obaveze, ulijeće netko drugi, lako se dogovorimo. Uživamo u tome što radimo, silno uživamo" – dodaju dok nabrajaju sve što su dosad radili.

Rezultati sve govore!

Glumica Žuža Egreny, originalna "Mare Fjočica" iz davnih godina bila je s njima od početka, a i aktualni ravnatelj KMD-a, redatelj Paolo Tišljarić za kojeg imaju samo riječi hvale, odradio je s njima zadnjih pet predstava i svojim radom uzdigao i glumački nerv u Kolarinima. Povod - velike godine rada i trijumf na festivalima sasvim su dovoljni za priču o družini koja igra u prosjeku za oko 300 ljudi, za široke mase, koji su vječno rasprodani i koji izazivaju oduševljenje gdje god se pojave. Uostalom, kad na sceni vidite jednu bankaricu, turističkog vodiča ili medicinskog tehničara i odvjetnika, koje znate iz svakodnevnog života, kako igraju ozbiljne uloge i odrade transformaciju kao pravi profesionalci, shvatite da su se ovi ljudi odlučili zaozbiljno pozabaviti svojim najdražim hobijem.

image
Božo Radić/cropix

- Biti na sceni, tumačiti nekoga drugoga je nešto nevjerojatno, cijeli taj proces je divan, a usto se još družimo i veselimo skupa, ali ništa bez reda, rada i discipline. Pa kad vidite pljesak publike koji je onako gromoglasan i iskren, kad vidite sve nagrade koje držite u rukama, a dodijelio ih vam je profesionalni ocjenjivački sud, svaka minuta utrošena na predstavu vrijedi neprocjenjivo!”.

U Ubu na 13. Repassage festu, gdje dolaze najbolje amaterske predstave iz bivših država dobili su 3 nagrade za predstavu Karaoke Show. Na 61. Festivalu hrvatskih kazališnih amatera u Vodicama bili su selektirani s "Marom Fjočicom" među mnoštvom predstava u 10 najboljih. I od tih 10 su baš oni najbolja amaterska predstava u 2021. u Hrvatskoj, uz mnoštvo drugih nagrada, poput još tri nagrade za Karaoke Show na 10. Komedija festu u Bjelovaru.

Predstave KD Kolarin

2010. - igrokaz Stolovi i stočići, napisala i režirala Paola Dražić Zekić
2011. - Šporka kanasta, Matka Sršena, režija Radmila Milaković
2012. - Skerac sa svete Marije Borisa Njavra, režija Žuža Egrenyi
2012. - Božić djeda Martina, L. N.Tolstoj, adaptacija i režija Tajana Martić
2013. - Ribarske svađe C. Goldonija adaptirana na dubrovački govor, režija Žuža Egrenyi
2014. - Matrimonijo, Jozo Lovrić Jadrijev, režija Žuža Egrenyi
2015. - Božićni čarobni napitak, adaptacija i režija Tajana Martić
2016. - Vjera iznenada Marka Bruerevića, režija Paolo Tišljarić
2017. - Novela od Stanca, Marin Držić, produkcija Doma Marina Držića, režija Paolo Tišljarić
2017. - Dugonja, Trbonja i Vidonja Mladena Širole, režija Tajana Martić
2018. - Ježeva kućica Branka Ćopića, režija Darija Mikulandra Žanetić
2019. - Karaoke Show Davora Špišića, režija Paolo Tišljarić
2020. - Mare Fjočica, Jozo Lovrić Jadrijev, režija Paolo Tišljarić.
2021. - Do posljednje kapi krvi Nine Horvat, režija Paolo Tišljarić

Kolarini sudjeluju u ceremonijama otvaranja Dubrovačkih ljetnih igara, u predstavama Dundo Maroje, Kafetarija, Viktorija od neprijatelja, Odbrojavanje. Sudjeluju u promocijama knjiga, humanitarnim akcijama, manifestaciji Noć Kazališta, Mjesec knjige, Dubrovački zimski festival, Festa Svetog Vlaha, Dani Ive Marjanovića-Gatsko kulturno ljeto, Sinjska Alka fest, Županja, Bjelovar i drugi gradovi i mjesta županije i Hrvatske ali i van nje, u Kotoru, Ubu i Tivtu. Sudjeluju i u snimanjima brojnih domaćih i stranih filmskih i tv produkcija.

17. travanj 2024 23:10