StoryEditorOCM
ZabavaSAŠA MIRKOVIĆ

Menadžer koji je Huljića doveo u Srbiju: ‘Nudim Miši 250 tisuća € da dođe u Beograd! Oliveru sam davao milijune, ali…‘

Piše Vinko Paić/sd
7. kolovoza 2023. - 21:59

Nekad je plovio političkim vodama, a danas je jedan od najuspješnijih glazbenih menadžera u Srbiji za kojeg se otimaju i hrvatske zvijezde, pogotovo nakon što je producirao eurovizijsku pobjedničku pjesmu ‘Molitva‘ Marije Šerifović.

image

Saša Mirković i Marija Šerifović

Privatni album

Saša Mirković (50) vlasnik Hype produkcije, čovjek koji vodi medijski rat sa ‘srpskom snajkom‘ Cecom Ražnatović i najveći konkurent vlasnika Pinka Željka Mitrovića, u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju otkriva koliko je svojedobno novca nudio pokojnom Oliveru Dragojeviću da dođe pjevati u Beograd, zašto je stopirao duet između Severine i svog štićenika Ace Lukasa, koliko bi eura dao Miši Kovaču ako pristane zapjevati u Srbiji…

- Znaš da sam ja taj koji je prvi doveo Magazin u Srbiju dok je u njemu pjevala Jelena Rozga. Siguran sam da sam u povijesti Magazina upisan zlatnim slovima za sve što su postigli kod nas.

image

Tonči Huljić

Tom Dubravec/Cropix

Krenuo sam u tu priču prvo s Antom koji je svirao u grupi, s Tončijem sam ostao super i dan danas - govori u jednom trenutku ovaj Boranin, po struci pravnik, koji za sebe voli kazati da je na privremenom radu u Beogradu.

Posao ga je sada doveo i na privremeni rad u Dalmaciju, jer njegov štićenik Aca Lukas tijekom ljeta tu ima mnoštvo nastupa, Dalmacija mu je svojevrsna baza, a gdje je Aca, tu je i Saša! U 30 godina karijere iza njega je preko šest tisuća koncerata, od čega 80 regionalnih Arena i jedna Marakana (stadion Crvene Zvezde).

- Kažete da ste neshvaćeni mladi prijatelju? Strpite se. I dijamant je u osnovi ugljen, ali je bio strpljiv čekati - ove riječi koje je jednom izrekao slavni Pablo Picasso Mirkovićeve su misli vodilja kroz život.

image

Saša Mirković

Josko Supic/Cropix

U svijet estrade ušao je krajem devedesetih godina kao student i to sasvim slučajno kad je Miroslavu Iliću napravio 2000 plakata za koncert.

- Sjećam se da mi je za za taj posao u džep ubacio dvije tisuće maraka - prisjetio se Saša.

Tada je shvatio da je predodređen za neke ozbiljne stvari. Strpljiv poput dijamanta čekao je svoj pravi trenutak, a čak i u trenucima svoje najveće slave i moći, nije dozvolio ga novac promijeni, ostao je onaj mali ponizni dječačić iz svog Bora, spreman pomoći i najvećem neprijatelju, piše Slobodna Dalmacija.

Jer dobro je činiti dobro, kad tad vratit će ti se neke stvari koje napraviš - ističe Mirković.

- Jedinac sam sin iz radničke obitelji, moram priznati da sam stalno tugovao jer nemam sestru ili brata. Imali smo trgovinu, pa sam već kao srednjoškolac radio. Jer kad bih išao na more ćale bi mi rekao: ‘Ajde malo da vježbaš na kamionu usput..‘ Bio sam odličan učenik, bavio sam se čak i džudom i završio nižu glazbenu školu za harmoniku.

image

Saša Mirković

Josko Supic/Cropix

Tako da sam jedini glazbeni menadžer na ovim prostorima koji ima i muzičko obrazovanje. Po meni su svi menadžeri i producenti prodavači i trgovci na kilo. Danas su se i kriminalci počeli baviti menadžerstvom. Najčešće uzimaju pjevačice koje služe za sve osim za pjevanje zbog čega su koncerti stavljeni u drugi plan, a pravi pjevači su po strani, gura se nešto što je falš i loše. E, ja ti na to ne priznajem, zato i nisam dio nijednog klana. Jedini kojeg priznajem pokojni je Raka Đokić - govori Saša.

Da nije postao jedan od najistaknutnijih glazbenih menadžera i TV producenata na Balkanu najvjerojatnije bi bio odvjetnik.

- Siguran sam da bih i u tom poslu uspio pošto sam odlučan i komunikativan, imam svoj stav. Ne volim da mi se stavovi nameću, mogu mi se objasniti i na meni je da to prihvatim ili ne…

Posebno je, kaže ponosan na to što je doveo Euroviziju u Srbiju, ali i na najveći dječji glazbeni festival na svijetu kojem je dao ime ‘Čarolija‘.

image

Saša Mirković

Josko Supic/Cropix

- Na tom sam projektu radio s Leontinom Vukomanović koja je napisala Joskimoviću ‘Lane moje‘. To je jedna od naših najvećih stvari koje smo napravili zajedno. Svake godine zbog Čarolije u Srbiji ima preko 500 polaznika što nas neopisivo radije, jer raditi s djecom i učiti nove naraštaje, koji tek dolaze, nešto je neprocjenjivo.

O Saši Mirkoviću nebrojeno se puta pisalo, a kad ukucate njegovo ime u internetsku tražilicu, dobit ćete hrpu tekstova, što pozitivnih, što negativnih.

- Žuti tisak svašta piše, posebno u Srbiji. To su uglavnom kvazi novinari koji od sedam padeža u Srbiji koriste četiri. Nemam problem s njima, čovjek treba pustiti rezultate da govore umjesto njega samog. Hvala Bogu, meni rezultati nikad nisu nedostajali. Vidi, mogu da me mrze, ali me moraju poštovati!

Saša je u travnju ove godine uspio u Beograd dovesti velikog Erosa Ramazzottija, a trenutno radi na tome da na ove prostore dovede i talijansku hit senzaciju, grupu Maneskin.

image

Saša Mirković i Eros Ramazzotti

Privatni album

- Eros pažljivo bira gdje će nastupiti, kad je prvi put pjevao u Beogradu pošteno se opekao. Moja produkcija je to sada napravila onako kako treba, bilo je baš odlično. Eros nikad nije imao bolji i emotivniji koncert na prostorima bivše Jugoslavije. Malo je i vježbao boks na mom stomaku (smijeh). Za iduću godinu spremam jedno veliko svjetsko ime, Beograd je zaslužio da dođe, uskoro ćete sve znati, upravo smo u finalizaciji dogovora.

Mirković se jedno vrijeme bavio politikom, i to na teži način, kako voli kazati.

- Radio sam politički marketing, podržao sam Tomislava Nikolića koji je tada pobijedio na predsjedničkim izborima. Nakon toga bio sam zamjenik ministra prometa, predsjednik Skupštine… Potom ulazim u strahoviti sukob sa zlim ljudima koji su radili protiv sadašnjeg predsjednika Vučića. Inače, kad su u pitanju odnosi između Hrvatske i Srbije smatram da ih treba izgrađivati na zdravim osnovama, a ne na mržnji, za to nema potrebe…, govori nam Saša koji se uz menadžerstvo bavi i TV produkcijom.

- Svake godine proizvedemo nekoliko serija i filmova.

image

Saša Mirković i Mia Begović

Privatni album

Upravo smo završili film ‘Kafana na Balkanu‘ čija će premijera biti ove jeseni u beogradskoj Areni. Neke smo dijelove snimali i u Zagrebu na koncertu Ace Lukasa.

Jedna od najvećih želja bila mu je dovesti Olivera Dragojevića u Srbiju. Ali, ubrzo je shvatio da je naišao na itekako ‘tvrd orah‘.

- Puno puta sam sjedio s Oliverom, ja sam jedan od onih koji ga je stalno zvao da dođe u Beograd i to za poprilično veliku lovu.

image

Oliver Dragojević

Tom Dubravec/Cropix

Koliko ste mu nudili?

- Nisam to nigdje rekao, evo vama ću reći, ipak smo u njegovom Splitu. Za jednu Marakanu nudio sam mu milijun tadašnjih maraka, to je bilo negdje 2002 godine. Onda sam mu još rekao: ‘Ako imamo dvije Marakane dat ću ti tri milijuna maraka!‘ On bi imao ne dvije, nego tri Marakane, vjerujte mi, pa je prema tome odbio pet-šest milijuna maraka.

I kakva je bila Oliverova reakcija?, pitamo Mirkovića.

‘Sale moj, sve je to u redu, ja bi uzeja to i rado doša u Beograd, ali nakon toga nemam di da se vratim!‘ Ja sam ga shvaćao, htio je reći da nema obraza da se vrati u Hrvatsku kad bi to učinio. Značilo bi da je izigrao svoje osobne stavove. I svaka mu čast na tome jer odbiti tako lako tu svotu novca ne može baš svatko.

image

Oliver Dragojević

Maja Zlatevska/Cropix

Kasnije smo se često viđali i imali korektan odnos, pomogao sam mu oko nekih nastupa u Hercegovini. Nevjerojatno je koliko ga ljudi u Srbiji vole. Dan danas nema dana, a da se na nekom radiju ili televiziji ne puste Oliverove pjesme. Baš kao i od Miše Kovača - govori Saša koji bi i Mišu volio dovesti u Srbiju.

- Mišo je legenda! Sad ga javno preko Slobodne Dalmacije pozivam da mi se javi i dođe pjevati u Beograd. Nudim mu 250 tisuća eura ako pristane! Eto, ima javni poziv od mene!

image

Mišo Kovač

Cropix

Mislite li da će prihvatiti kad čuje za ponudu?

- Vidjet ćemo…

Dobro je poznata stvar da hrvatski izvođači često pjevaju u Srbiji, a cifre koje mogu zaraditi u jednoj večeri broje se u tisućama eura.

- Ako su to nastupi po klubovima, bez problema od deset do 12 tisuća eura. Znam da Rozga dobiva toliko. Opet s druge strane sve vam ovisi o tome koliko netko ima dobrog menadžera koji će stajati iza njega. Petar Grašo je, recimo, nedavno imao jako lošu organizaciju, nije napunio niti trećinu Arene. Pričao sam s njim, složio se da je napravio loš izbor organizatora.

image

Petar Grašo

Paun Paunovic/Cropix

Tada sam radio koncerte Ace Lukasa i Miroslava Ilića, Grašo je prolazio kroz Beograd i pitao svoje organizatore je li moguće da ja dođem kod vas i svaki put grad gori od reklama za njihove nastupe, a mene nema nigdje? Eto sve sam vam rekao. Sjetite se i kad je Doris Dragović nadobudno mislila da će napuniti Arenu u Beogradu, a došlo ju je gledati jedva 1500 ljudi? Napravila je pogrešku i ne, nije to bila negativna kampanja srpskih medija, kod Doris je kriv isključivo menadžment koji je dozvolio da pobjedi ono što ne valja, a ne što je dobro za Doris - iskusni će glazbeni lisac kojem se i sami pjevači znaju javiti da im bude menadžer.

- Evo nedavno me nazvao vaš Boris Novković i kazao: ‘Jebote, stari otkad ne radim s tobom ne mogu napuniti ni MTS dvoranu (nekadašnji Dom sindikata u Beogradu).

image

Boris Novković

Sasa Buric/Cropix

Sad imam ideju da s Acom Lukasom snimi duet i to za pjesmu njegovog pokojnog oca Đorđa Novkovića ‘Ostala si uvijek ista‘ koju je izvorno otpjevao Mišo Kovač - veli Mirković kojeg smo pitali i da nam kaže što je s pompozno najavljivanim duetom između Severine i Ace Lukasa.

- Neće ga biti! Ja ti odmah sad kažem da neće, a mogu ti reći i zašto. Oni su neozbiljna ekipa! Sa Severinom smo imali korektne odnose, njenu dionicu je otpjevao Filip Miletić. Međutim, ne sviđa mi se to što ona radi.

image

Saša Mirković i Aca Lukas

Privatni album

Trebala bi širiti mir i ljubav, a ne napadati našeg patrijarha, kao što ja nikad neću doći kod vas u Hrvatsku i govoriti protiv nekoga. Stvara mi nemir kad netko napada vašeg poglavara Crkve, isto tako mi smeta kad napadaju moga. Poštujem tuđe, ali ne dam na svoje i neću niti želim surađivati s takvim ljudima.

Dakle, vi ste stopirali taj duet?

- Ja sam taj i nisam se htio javiti Tomici Petroviću kad me zvao, rekao sam mu da su sa mnom završili priču - veli Saša kojem se ne sviđaju neke Severinine reakcije u javnosti.

- Od Lidije Samardžije, nekadašnje njene menadžerice, pa preko jahte, znam sve o njoj…

image

Severina Vučković

Slobodna Dalmacija

Severina je majstorski iskoristila svoj video uradak i napravila od toga regionalnu karijeru pa krenula raditi penale. I gle čuda, svaki njen muški izbor kojeg je vodila pred matičara je Srbin. Čuo sam da opet voli Beograđanina. Pomalo je čudno da stalno bira partnere pravoslavne vjeroispovijesti pa onda pljuje pravoslavnog patrijarha, zar ne? - bez dlake na jeziku će Mirković koji je često u medijskom ratu sa Svetlanom Cecom Ražnatović.

image

Saša Mirković

Josko Supic/Cropix

- Od početka godine Aci sam zakazao barem 150 nastupa, ona je za to vrijeme imala možda osam nastupa loše posjećenosti. Ona ne radi dobro na terenu i ne sviđa joj se što to javno iznosim. Zagreb? Pa njena velika želja je da nastupi u Hrvatskoj. Ali trebala bi se zapitati koliko to stvarno želi! - iskreno će Saša koji priznaje da nikad u životu nije bio materijalist.

image

Saša Mirković

Privatni album

- Novac mi nije važan, služi mi tek da lakše živim. Nisam nikad išao za time da budem milijunaš, nisam ni cicija, volim pomoći onima kojima to treba. Jebiga, imaš ljude koji to cijene pa ti vrate na pravi način u smislu poštovanja, a imaš i slabiće koji tvoju pomoć iskorištavaju kao slabost. Jedino kod nas na Balkanu moraš pitati nekoga tko ti nešto duguje: ‘Oprosti, kad mi možeš ono vratiti…?‘ Ne volim da me drugi gledaju kroz novac, niti ja volim gledati ljude kroz novac - kaže Mirković koji iduće godine u Hrvatsku planira dovesti svoju Hype televiziju.

image

Saša Mirković i Zdravko Čolić

Privatni album

- Bavimo se najviše zabavnim sadržajem kojeg kronično nedostaje na vašim televizijama. To mi je zadatak za iduću godinu i mislim da ćemo uspjeti u tome. Ove smo godine izašli na bosansko tržište i rezultati su odlični. Za razliku od Une koja je isto pokušala kod vas, Hype je nešto potpuno drugačije, nemamo uopće informativnih emisija, mi smo isključivo zabavna televizija i ne vidim razlog zašto ne bi bili prisutni i u Hrvatskoj - zaključuje Saša Mirković.

27. travanj 2024 03:43