Svi smo doživjeli taj strašni trenutak kada nestane struje - nakon čega slijedi otrežnjujuća spoznaja da bi se sva hrana u hladnjaku mogla pokvariti. Namirnice samo poskupljuju, pa tijekom nestanka struje svakako želimo uštedjeti što više hrane, bilo da se radi o mlijeku i jajima koje smo upravo uzeli ili o piletini koju ste kupili u rinfuzi i zamrznuli. Dakle, koliko dugo hrana može stajati u hladnjaku bez struje?
Ključno je da dobro pripremite hladnjak i zamrzivač. Nemojte čuvati mlijeko i jaja u vratima hladnjaka, gdje je veća vjerojatnost da će temperatura varirati; umjesto toga ga držite na polici s ujednačenijom temperaturom. Držite termometre i u hladnjaku i u zamrzivaču - na kraju krajeva, nećete moći očitati uobičajeno praktične mjerače temperature svog uređaja ako nestane struje. Služba za sigurnost hrane i inspekciju USDA-e (FSIS) kaže da bi ispravna temperatura hladnjaka trebala biti 40 stupnjeva, piše Slobodna Dalmacija.
Opskrbite se nekvarljivim namirnicama kao što su konzervirana tuna, sušeni grah, maslac od kikirikija, tjestenina i orašasti plodovi, kao i vrčevi vode, tako da možete izbjeći otvaranje hladnjaka da uzmete hranu kada ogladnite.
Bilo da ste spremni ili vas je nestanak struje iznenadio, pitanje i dalje ostaje: Koliko hrana može stajati u hladnjaku bez struje? Sve dok se hrana drži na odgovarajućoj temperaturi, CDC kaže da se može držati četiri sata u hladnjaku pod uvjetom da se hladnjak kasnije ne otvara i tako ne kompromitira temperatura.
Tvrdi sirevi poput parmezana ne bi se trebali brzo pokvariti, dok su meki sirevi poput mozzarelle, ricotte ili krem sira podložniji bržem kvarenju.
Dok povrće i voće, ako nije narezano, kao i hrana s visokim udjelom kiseline kao što su umaci, kiseli krastavci i džemovi, može izdržati malo više temperature.
Ako nestanak struje traje duže od četiri sata namirnice koje se preporučuje baciti su meso, ribu, jaja i neke sireve. Svakako provjerite stanje hrane i ako sumnjate da je pokvareno bolje je baciti.