StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA

FILM TJEDNA Ja, Tonya

2. veljače 2018. - 17:00

U umjetničkom klizanju umjetnost je podjednako važna kao i sportska tehnika. Ocjenjuje se gracioznost pokreta na ledu, decentna pojava, nijansiran izričaj. Sve je to nedostajalo prirodno talentiranoj Tonyi Harding da stekne naklonost konzervativnih sudaca i Američkog klizačkog saveza koji je ranih 1990-tih preferirao njezinu kolegicu, 'Miss savršenu' Nancy Kerrigan.

Tonya, plavokosa divljakuša s društvenog dna, kći bolesno ambiciozne zlostavljačice i supruga obiteljskog nasilnika, jedinstvena je figura sportskog univerzuma. Priču o njezinu profesionalnom uzletu i poskliznuću tematizira film 'Ja, Tonya' koji na ovogodišnje Oskare juriša s nominacijom za glavnu žensku ulogu. Priznanju Akademije s pravom se nada 27-godišnja Margot Robbie koja je besprijekorno odigrala kontroverznu sportašicu.

Australski redatelj Craig Gillespie biografiji klizačice pristupa kroz formu pseudodokumentarca. Izjave filmske Tonye i njoj bliskih osoba miješaju se s događajima iz prošlosti, što pomaže dinamici radnje.

Prijelomni trenutak filma vraća nas u siječanj 1994., kad Kerrigan uoči odabira klizačkog olimpijskog tima SAD-a, u napadu palicom teško stradaju koljena. Ispostavilo se da je napadač Tonyin muž, no do danas nije jasno je li i kako Tonya kumovala tom nedjelu. Gillespiejev film ne nudi odgovor na staru zagonetku, ali zato publici pruža detaljan uvid u okolnosti koje su Tonyu Harding učinile zločestim djetetom svjetskog klizanja.

Djevojka koja je prva u povijesti doskočila trostruki aksl, prikazana je kao neustrašiva na ledenoj stazi, neurotična i u isti mah nevjerojatno uporna. Robbie s lakoćom portretira Tonyu kao žrtvu spartanskog odgoja koja i u braku nastavlja živjeti u krugu nasilja.

Potresna je scena kad nakon izricanja presude kojim joj se doživotno zabranjuje klizati, okrivljena suca moli da joj ne uskraćuje jedino što zna raditi u životu. Kasnije se pokazalo da Harding umije preživjeti i bez klizanja, makar nasilje ostaje konstanta. U profesionalnom boksu, Tonya je zaradila bezbroj udaraca.

Da se radilo o bilo komu drugomu, teško bismo klizačicu zamislili u boksačkom ringu. No, Tonya Harding bila je i ostala fajterica. Američka tragičarka miljama udaljena od umjetničkog klizanja kakavo pamtimo iz opisa pirueta i haljinica neponovljive Milke Babović.

 

19. travanj 2024 14:25