Nar, šipak ili mogranj je naziv za isto voće koje u sebi sadrži puno jestivih, ljekovitih sjemenki. Hranjiv je antioksidantima i u povijesti se spominje kao simbol zdravlja, plodnosti i vječnog života. Kao zemlja podrijetla spominje se Afganistan, ali danas je široko rasprostranjen na području Mediterana iako se i dalje jako malo konzumira u kućanstvima.
Može se konzumirati kao voće ili pripremiti i vrlo ukusan sok i ulje, ali nama je ipak malo zanimljiviji kao liker od nara. Kombinacijom rakije i sjemenki ovog crvenog ukusnog, ali pomalo kiselkastog voća, dobiva se aperitiv savršen za konzumaciju uz kolače i kao zdrava i ukusna dobrodošlica za goste.
Sastojci
1kg. svježih,zrelih,plodova šipka
300g. šećera/bijelog ili smeđeg
1 prutić cimeta po ukusu
2-3 klinčića po ukusu
naribana korica od limuna i naranče po ukusu
1,5l. fine, domaće čiste lozovače
Priprema:
Očistite šipke-plodove stavite u veću staklenku ili posudu,pospite sa šećerom,dobro promiješajte.
ostavite do drugog dana na hladnom mjestu.
Drugi dan prelijte sa rakijom,dodajte začine,dobro zatvorite i ostavite 2-mjeseca na svjetlom ali ne na sunčanom mjestu.sadržaj s vremena na vrijeme protresite.
Smijesu procijedite kroz nekoliko slojeva gaze i ostavite još 1-mjesec na hladnom i tamnom mjestu,da liker "dobije"punu aromu,pitkost i miris.