StoryEditorOCM
ZabavaGLAZBENI TRENDOVI

Danas hrvatskim glazbenim top listama vladaju cajke i trap izvođači, a pogledajte tko je bio na ljestvici 1981. godine, u zlatno doba novoga vala. Evo cijele liste

Piše S.K./sd
3. studenog 2022. - 17:22
Triljanin Grše, jedan od rijetkih hrvatskih izvođača koji se kako tako uspijeva nositi s istočnom konkurencijomDavor Pongračić/Cropix

Nadležne glazbene udruge izvještavaju nas o najslušanijim i najprodavanijim izvođačima popularne glazbe. Pri tome su sve manje mjerilo prodani nosači zvuka, a sve više slušanost na radio postajama ili na glazbenim platformama poput Deezera ili Spotifyja, donosi Slobodna Dalmacija.

Poznati glazbeni časopis Billboard pokrenuo je sekciju "Hits of the World" u kojoj tjedno donosi 25 najpopularnijih pjesama za svaku državu. Tako je napravio i za Hrvatsku, a ljestvica iz veljače izazvala je zaprepaštenje dijela publike i kritike. Od 25 pjesama samo četiri pjevaju hrvatski izvođači, uključujući i duet Jelene Rozge sa Sašom Matićem. Najviše su plasirani, peti, Eni Jurišić i Matija Cvek s pjesmom "Trebaš li me", a na listi su još duet zagrebačke trap skupine KUKU$ i rap dua 30Zona te triljski reper Grše na zadnjem mjestu.

Prva je Senidah, drugi su Jala Brat, Devito & Buba Corelli, treći MC Stojan X Breskvica, četvrti COBY... Najpopularnije pjesme u Hrvatskoj uglavnom su narodnjaci, prenosi Gloria.hr.

Za usporedbu, do nas je došao i popis najutjecajnijih rock grupa, najvjerojatnije iz Džuboksa, iz 1981. godine, kada je bilo zlatno doba legendarnoga novog vala. Na njemu su, redom, Aerodrom, Azra, Riblja čorba, Film, Bijelo dugme, Atomsko sklonište, Rok mašina, Idoli, Haustor, Smak, Parni valjak, Prljavo kazalište, Divlje jagode i Generacija 5.

image

Najuspješnije rock grupe 1981. godine

Screenshot

Možda će ovaj popis nekoga baciti u depresiju i izazvati pitanja gdje se nalazimo, ali glazba je takva kakava jest, u dosluhu sa svojim konzumentima. Kao utjeha može poslužiti šta se i danas neki od navedenih izvođača, poput Azre, Haustora, Idola, Valjka i danas nalaze na popisu najprodavanijih vinila. Ako se takav trend nastavi, i Billboardove tjedne top-liste mogle bi biti drugačije.

image

Jurica Pađen s Aerodromom 1981. bio je najutjecajniji rock glazbenik

Srđan Vrančić/Cropix
02. svibanj 2024 07:28