StoryEditorOCM
ModaVELIKI ROĐENDAN

BOUDOIR I nakon 20 godina s istim žarom krojimo hrvatsku modnu scenu!

Piše Piše: Lorita Vierda
18. listopada 2021. - 20:03

Hrvatski modni brend itekako dobro poznat i ne samo pasioniranim ljubiteljicama mode, Boudoir, slavi veliku 20. obljetnicu postojanja i rada. Sretni, zadovoljni, uz mnoštvo klijenata, preživjeli krizu za krizom i nastavljaju dalje, jači nego ikad.
- Kako je sve počelo... s osmijehom na licu i puno, puno truda. Boudoir je jedna predivna, obiteljska modna priča koja traje čak i duže od 20 godina, barem u našim glavama. Sestra i ja od malih nogu radimo zajedno i tim smo. Ne postoji trenutak da se nešto događa, a da se prije toga ne usuglasimo.

image
Hrvatski modni brend Boudoir slavi 20 godina postojanja
Boudoir

Naši počeci počinju još davno, davno u atelieu naše bake Đurđe Čičko, poznate zagrebačke, ma reći ćemo i hrvatske modistice koja je prije puno godina, baš kao i mi sada, radila u Radićevoj i kreirala neke od najljepših tokica i šešira koje su ikada šetale Hrvatskom. Neke od njih čuvaju se danas i u Muzeju za umjetnost i obrt. Uz takvo modno zaleđe, danas s velikim odmakom iako možda to tada nismo bile svjesne, možemo reći da je normalno, po prirodnoj inerciji i da smo mi tu gdje jesmo - dizajnerice. Stvarateljice nečeg lijepog. Kao sestre počele smo graditi naš modni put još u srednjoj školi pa na fakultetu, a danas smo, bez neke lažne skromnosti na samom vrhu uz par kolega koji rade kao i mi. Naši počeci bili su teški, bili su borba i počeli smo uz još par imena koji postoje i danas i borili smo se. Proboj najveći doživjele smo upravo uz Cro A Porter koji je bio prva platforma na kojoj smo se mogle predstaviti javnosti, na velikoj sceni, medijima ma svima. To je tada bila revolucija. To što je Viktor Drago radio je nešto što do dan danas nitko nije uspio nadmašiti. Uvijek je bio ispred vremena i Boudoir ga je pratio. Omogućio nam je da prezentiramo svoje modne priče na nama nezamislive načine i mi s našim kreacijama, idejama, talentnom smo to pratile i bile sve bolje i bolje.

image
Hrvatski modni brend Boudoir slavi 20 godina postojanja
Boudoir

Osvojile smo i nebrojeno nagrada, što u Hrvatskoj, što u regiji. Naše haljine su pak nešto drugo. Nositi Boudoir treba nešto značiti." - pričaju nam Boudoirke, sestre Morana Tomašević i Martina Čičko Karapetrić. Kad pogledate unatrag, čime ste najvise iznenađeni? Što uopće niste očekivali a ostvarili ste?
- Toliko smo se trudile, toliko smo veliki borci da nas je svaki novi projekt, novi izazov mogao iznenaditi i nekada je uspio. Treba realno reći da su mogućnosti stvaranja u Hrvatskoj jako teške ili nikakve, te da ako se maksimalno ne oslonite na sebe i ne date uvijek ne samo 100 posto već 150 posto sebe nećete uspjeti. Nas dvije smo na kocku stavile sve i uspjele. Boudoir nije samo običan salon, nije samo sezonska priča. Mi na dnevnoj bazi kreiramo, stvaramo, crtamo, osmišljavamo i ono najvažnije, dame koje nama dolaze redovno, ali i nove to prepoznaju. Kada govorimo o tome što možda nismo očekivale, a ostvarile smo to je onda između ostalog, za sigurno i suradnja s Europskom komisijom. Nekoliko godina zaredom samo je Boudoir predstavljao Hrvatsku i tako je ostalo do dan danas. Ostvarile smo i nekoliko suradnji s svjetskim poznatim brendovima, o nama su pisali svjetski modni, ali i politički časopisi i to upravo zahvaljujući našem talentu i radu. Na što ste najviše ponosni kad je u pitanju Boudoir?

image
Hrvatski modni brend Boudoir slavi 20 godina postojanja
Boudoir

- Svi koji misle da uspjeh dolazi preko noći, varaju se, a nažalost danas je takvih jako puno. Boudoir je obiteljski posao koji prelazi s generacije na generaciju. Naše kćeri već su dio nas i učimo ih sve. Mislimo da teško bilo što može zamijeniti ponos kao trenutak kad roditelji gledaju djecu koja uče i rade da spremno preuzmu obiteljski posao jednog dana. Boudoir je jedna modna priča koja će zasigurno prijeći u legende Zagreba, ali i Hrvatske jednog dana. Ponosne smo što smo prepoznatljive na ulicama - ulice gradova pune su naših dnevnih haljina. Svečane večere, svadbe pune su naših couture haljina. Može li biti veće sreće od toga trenutno?" Pogon ne staje unatoč krizama, kakvi su planovi?

- Ne postoji osoba koja radi u bilo kojoj struci koja može reći da posljednje dvije godine nisu bile jezivo teško. Svaka branša pretrpjela je udarac samo je na kraju dana pitanje koliko brzo i vješto su se prilagodili trenutku. Mi već godinama radimo preko računala u online svijetu, što gotovo nitko od Hrvatskih dizajnera ne prakticira i ne zna da uopće postoji. Kriza nas je lupila kao i sve, ali baš zbog toga samo smo još više zagrijale stolice u radioni gdje krojimo i stvaramo, za računalom i nismo dizale glavu dok nismo nešto postigle. Kad smo pomislile da smo uspjele, počele bi raditi još više i još jače tako da do cilja nismo nikad došle jer smo si samo povisivale letvicu. Uspjele smo upravo tako. Neumornim radom, podrškom obitelji i prijatelja. Uspjele smo ostvariti nevjerojatan online biznis preko naše stranice boudoir.hr koja osim što prodaje naše kreacije bilježi i nevjerojatan porast u posjetama i zadržavanjem na stranici. Digital je budućnost htjeli to neki priznati ili ne. Prebacivanje poslovanja na online događa se u svijetu već dugo i ne znači nužno otkaze, ali ljudi sve više i više gravitiraju upravo webu, a ne fizičkim trgovinama. Mi smo tu negdje u nekoj tranziciji, točnije na vagi gdje smo 50-50. Trudimo se da je svaki dan jedna u radioni i radi, ili obje, dok u Atelieru u Radićevoj 22 budu naše kćeri ili jedna od nas dvije. Planovi su takvi da već radimo božićnu kolekciju. Nema stajanja, proizvodnja mora ići da bi svi opstali. Ne samo mi kao Boudoir već i mi kao društvo." Nova kolekcija za velikih 20 godina, što je sve u nju stalo?

image
Hrvatski modni brend Boudoir slavi 20 godina postojanja
Boudoir

- Možete li samo zamisliti koliko smo se kreativno iživjele nas dvije! I to ne samo s kreacijama koje su kruna naše karijere već i produkcijski. Mjesecima prije svake kampanje smišljamo priče da nadmašimo prijašnju modnu priču, a možete li samo zamisliti proces koji smo prošle za sad slavljeničku... Par dana prije snimanja nismo spavale valjda 10 sati. Radile smo dan i noć, nabavljale, stvarale, pripremale...., ali umor nismo osjećale jer ovo volimo i baš zato što to volimo i živimo ne smatramo ovo poslom već životom. Iskustvom koje ćemo jednog dana rado prepričavati unucima. Naša slavljenička modna priča govori tisuću jezika. Priča jednu Boudoir priču koja se razvijala u ovih 20 godina. Priču o požrtvovnosti, borbi, napretku, padovima, ljubavi, emocijama i najvažnije - svijetloj budućnosti. "

24. travanj 2024 07:14