StoryEditorOCM
Kućni ljubimciGRRR, GRRR

Mačkoljupci, obratite pažnju na ove ‘sitnice‘: deset stvari koje se vašoj mački neće nimalo svidjeti, a neke vjerojatno uporno ponavljate

Piše M.P.
6. prosinca 2021. - 13:56

Mačke su milijunima među najdražim kućnim ljubimcimaa. One su neovisne, čiste i imaju snažnu osobnost, koja ih čini gospodarima vaše kuće, čim kroče u nju.

Mačke su posebna bića koja nam mnogo toga mogu ponuditi, no postoje neke stvari koje radimo s njima, a koje njima nikako ne odgovaraju.

Popis stvari koje mačke preziru je opsežan. Međutim, postoji deset osnovnih koje im najviše smetaju, piše Levante.

DESET STVARI KOJE MAČKE MRZE

Voda

Osjećaju veliko nepovjerenje prema vodi. Ne vole se smočiti ili prskati, stoga budite vrlo oprezni.

Prema nekim znanstvenicima, to je zato što većina mačjih pasmina dolazi iz pustinjskih mjesta, s Bliskog istoka i Kine, tako da bi njihova averzija prema tekućem elementu na neki način bila utisnuta u njihov DNK.

Glasni zvukovi

Tutnjava jako smeta mačkama. Petarde, krikovi, glasna glazba ili TV i promet neki su od zvukova koje mačke mrze, stvaraju im strah, stres i tjeskobu.

image
Nikola Vilic/Cropix

Neke vrste maženja

Mačke su neovisna bića koja vole da ih se miluje i da im se daje ljubav. Međutim, neka milovanja im se ne sviđaju i više vole da ih izostavite.

To su ono kada im dirate trbuh, stražnje noge i rep. Poželjno je milovati ih po glavi, ušima, bradi i vratu.

Jaki mirisi

Njihov osjet mirisa je vrlo osjetljiv i intenzivne arome kao što su duhan, ocat, luk, izbjeljivač, češnjak ili citrusi mogu biti vrlo neugodne, pa je bolje pokušati ih eliminirati iz vašeg doma ako želite da imaju prikladan prostor.

image
Duje Klaric/Cropix

Uzimanje u naručje

Mačke obično ne vole da ih se uzima u naručje, a još manje ako to radite kao da je beba: s trbuhom i nogama put gore. To je položaj koji im nikako ne odgovara, jer se u njemu osjećaju vrlo nesigurno.

Promjene u vašoj rutini

Mačke se osjećaju neugodno zbog bilo kakve modifikacije svakodnevnog života: bilo da se radi o promjeni prehrane, materijalu u pješčaniku, odmorištu. Najbolje je primijeniti ove promjene postupno, kako bi se smanjila anksioznost.

Zatvorena vrata

Mačke ne vole naći zatvorena vrata jer to znači da ne mogu pristupiti cijeloj kući, a one moraju cijelo vrijeme znati što se događa u svakom kutku mjesta gdje žive.

Putovanje automobilom

Putovanje je vrlo stresna promjena u njihovoj rutini, koja uključuje stavljanje u nosač, iznošenje iz kuće i dovođenje na mjesto koje im je potpuno strano, sa zvukovima i mirisima koje ne poznaju, sve to im je vrlo neugodno.

Uzimanje lijekova

Ne vole okus tableta i, iznad svega, silom otvaranje usta za tablete, kapi u oči ili uši... Općenito, mačke mrze da ih se pipka u tim i drugim situacijama.

image
Zeljko Hajdinjak/Cropix

Posjeti veterinaru

Mačke vjerojatno najviše mrze posjet veterinaru jer se tada događa više stvari koje one mrze: odlazak iz kuće i putovanje, pipkanje, davanje lijekova, dijeljenje prostora s drugim životinjama i otkrivanje mirisa i zvukova koje ne poznaju...

Sve to stvara stres i tjeskobu, one medicinske posjete mrze do te mjere da osjećaju pravi strah.

18. travanj 2024 08:43