StoryEditorOCM
Gastronova saznanja

Veliko istraživanje mijenja sve što ste mislili da znate o hrani: palačinke su zdraviji doručak od omleta, slanina je bolja od kus-kusa, a pomfrit od riže! Iznenađenja ima još

Piše dv
16. kolovoza 2022. - 22:13

Američki istraživači izradili su Food Compass koji preokreće uobičajene pretpostavke o grickanju, donosi Slobodna Dalmacija.

Rezultati su loši ako ste mislili da ste odabirom granole umjesto čokoladnog sladoleda učinili uslugu svom organizmu.

A kus-kus, godinama na glasu kao zdrava namirnica, postigao je niže rezultate od slanine - koja se ranije povezivala s rakom.

Tim sa Sveučilišta Tufts u Bostonu proveo je tri godine proučavajući više od 8000 namirnica i pića, od dinje do McDonald'sa, i upotrijebio vrhunsku znanost da ih rangira prema 54 različita atributa. 

Kažu da su dosad stvorili najopsežniji sustav za procjenu nutritivnog sadržaja onoga što jedemo.

Označavanje hrane obično ističe kalorije, masnoću, šećer i sol. Ali znanstvenici kažu da je to tek nekoliko sastojaka i da se zanemaruju oni važni.

Istraživači Tuftsa razvili su sustav bodovanja koji uzima u obzir koliko je hrana zdrava kroz devet metrika - uključujući sastojke, aditive i proteine.

Kao što se očekivalo, slatki deserti i gazirana pića postigli su izuzetno niske ocjene, dok su voće, povrće i orašasti plodovi bogati hranjivim tvarima postigli neke od najviših ocjena.

Ali postoje i neki vrlo neočekivani rezultati.

Uzmimo za primjer omlet od sira i šunke. Sa zdravim masnoćama i proteinima iz jaja i mesa oprostit će vam se ako mislite da je to odličan izbor za doručak.

Prema ovoj tablici, međutim, omlet dobiva slabih 26 bodova - dok palačinke iz restorana brze hrane dobivaju nevjerojatnih 50 bodova.

Riža vs pomfrit

Kad bi birali prilog uz glavni obrok, mnogi bi pretpostavili da je riža zdravija opcija od krumpirića.

Ali Food Compass pokazuje da krumpirići dobivaju osam puta više bodova od bijele riže.

Dok je riža središnja namirnica u mnogim kuhinjama, bijeloj riži su uklonjeni unutarnji i vanjski dijelovi zrna - a oba su prepuna hranjivih tvari.

Ovaj proces čini je bržom za kuhanje nego integralnu rižu, ali je čini manje vrijednom. Također se povezuje s visokim razinama šećera u krvi i debljanjem. 

Ali rafinirani ugljikohidrati su laki za probavni sustav za one sa želučanim problemima, a također su izvor brze energije, posebno nakon vježbanja.

No, istraživači su bijeloj riži koja se pravi s margarinom dali samo osam bodova, dok je čips dobio 64.

Ipak, čips su definirali kao svježe pripremljeni krumpir koji se prži. Iako se ne ubrajaju u jedan od vaših pet dnevno, krumpiri su bogati željezom, vlaknima i kalijem.

To je navelo neke istraživače da kažu da pomfrit možete jesti svaki dan - iako su preporučili da je najbolje jesti različito povrće i krumpir.

Granola pločica vs sladoled u kornetu

Oni koji su zapeli u popodnevnom zatišju i traže šećer mogu pretpostaviti da bi granola bila zdravija opcija od sladoleda.

Ali Food Compass sugerira drugačije, budući da granola pločica od kokosa i čokolade dobiva samo 15 bodova.

U međuvremenu, čokoladni sladoled u kornetu s orašastim plodovima dobio je više nego dvostruko više - 35 bodova.

Stručnjaci već dugo upozoravaju da pločice od žitarica i granole mogu biti prepune masnoća, šećera i soli te siromašne vlaknima i proteinima, unatoč tome što se često maskiraju kao zdravi međuobrok.

Iako mnogi mogu pretpostaviti da kornet sladoleda nema nikakvih zdravstvenih prednosti, slatkiš bogat mliječnim proizvodima prepun je kalcija.

A kad se jedna mjerica posluži u kornetu - koji može imati samo 15 kalorija - i pospe orašastim plodovima, postaje grickalica koja nije tako loša ako se konzumira umjereno. Dodani orašasti plodovi osiguravaju zdrave masti i vitamine. 

Profesor Mozaffarian rekao je za MailOnline da je granola napravljena od "uglavnom rafiniranog škroba i šećera" dok sladoled ima proteine i hranjive tvari iz mliječnih proizvoda.

Krekeri s više vrsta zrna vs slani čips​​

Posljednjih godina veliki izbor zdravih slanih poslastica pojavio se na policama supermarketa jer ljudi izbjegavaju tradicionalni čips zbog straha od soli i ulja. 

Ali Food Compass sugerira da nisu sve zamjene korisne.

Oni koji mijenjaju paket slabo slanih krekera s više žitarica dobivaju manje od polovice nutritivne koristi, sugerira (22 boda naspram 56 bodova).

Dok obje namirnice sadrže približno istu količinu kalorija i soli, krekeri često sadrže više masti i šećera.

Omlet vs Palačinke

Omlet za doručak jedan je od omiljenih obroka među profesionalnim sportašima i vježbačima.

Ovaj je obrok prepun proteina, vitamina D i vitamina B12, koje mnogi teško unose u svoju prehranu. A žumanjci su puni zdravih masnoća.

Međutim, omlet od mesa i sira dobiva samo 26 bodova na novom Food Compasu.

A "fast food palačinke od cjelovitih žitarica", koje se često smatraju praznim kalorijima, osvojile su 50 bodova.

Primjerice, McDonald'sove palačinke sa sirupom sadrže 477 kalorija te ogromnih 41 grama šećera i 1,5 grama soli.

Međutim, oni sadrže deset grama proteina.

Profesor Dariush Mozaffarian, stručnjak za prehranu i koautor studije, rekao je za MailOnline da cjelovite žitarice u palačinkama nadoknađuju njihove negativne strane, dajući im višu ocjenu.

Kravlje mlijeko vs čokoladno bademovo mlijeko

Mnogi će se iznenaditi kad saznaju da "obično" mlijeko ima puno niže rezultate od čokoladnog bademova mlijeka.

Kravlje mlijeko osigurava bitne hranjive tvari, poput kalcija, proteina i vitamina B12.

Ove komponente održavaju zdrave kosti, održavaju zdrav krvni tlak i podržavaju imunološki sustav... Ali dobivaju slabih 50 bodova na ovoj ljestvici.

To može biti zato što sadrži zasićene masnoće i kolesterol, koji tijekom vremena oštećuju srce.

Ali nezaslađeno čokoladno bademovo mlijeko postiže ogromnih - 91 bod.

Osim što je prirodno bez mliječnih proizvoda i vegansko, također je niskokalorično - čaša od 200 ml ima oko 30 kalorija, u usporedbi sa 100 za istu količinu tradicionalnog mlijeka.

Dok mliječnim alternativama prirodno nedostaje nekih hranjivih tvari koje se nalaze u originalnoj verziji, bademi su dobar izvor vitamina E, koji održava zdravu kožu i oči.

Također su često obogaćeni kalcijem, vitaminom D i vitaminom B12.

25. travanj 2024 05:37