StoryEditorOCM
GastroBogato, ljetno jelo gotovo za 45 minuta

Salsu ne morate kuhati satima, postoji i brži način! Evo recepta sa domaćim tagliatelleama i čipsom od parmezana

Piše dh
23. kolovoza 2022. - 13:22

Suradnice Dobre hrane Nastasja i Gaia Petrić pripremile su salsu iz pećnice i domaće tagliatelle.

image

Salsa iz pećnice

Berislava Picek/cropix//

Salsa iz pećnice

Trebat će vam:

4-5 velikih zrelih rajčica

2 crvena luka ili luka srebrenca

5-6 režnja češnjaka

1 stručak svježeg bosiljka

1 žlica cvijeta soli

pola žlice svježe mljevenog papra

1 puna žlica Demerara smeđeg šećera

maslinovo ulje

Priprema:

Rajčice operite i očistite od zelenog dijela stabljike. Zatim ih narežite na kockice veličine oko 2 centimetra i premjestite na pleh obložen papirom za pečenje. Luk očistite i narežite na malo manju veličinu nego što ste izrezali rajčice i stavite ga na pleh. Češnjak u kori zdrobite čašom ili bocom, bosiljak natrgajte i dodajte ostatku. Sve skupa začinite solju, paprom i šećerom te prelijte s malo maslinova ulja. Promiješajte sastojke i stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 Celzijevih stupnjeva prvih pola sata te povisite na 220 stupnjeva i pecite još desetak minuta dok ne ispari višak tekućine.

Umak je gotov kad je tekućina isparila, a on postao gust. Izvadite pleh i stražnjom stranom žlice lagano zgnječite sve sastojke. Prethodno ste češnjaku odstranili ljusku. Topli umak promiješajte sa svježe kuhanom tjesteninom, a višak zamrznite ili sačuvajte u staklenci za kasnije.

image

domaće tagliatelle

Berislava Picek/cropix//

Domaće tagliatelle

Trebat će vam:

500 g brašna tip 00

10 g sitne soli

5 g kurkume u prahu

3 cijela jaja

3 žumanjka

3 žlice vode

50 g maslinova ulja

Priprema:

Stavite suhe sastojke u posudu, promiješajte ih, napravite rupu u sredini i dodajte tekuće sastojke koje ste u zasebnoj posudici prethodno pomiješali. Miješajte tijesto dok ne postane kompaktno, a zatim prebacite na stol i mijesite ga oko 10 minuta dok se ne stvori glatka kugla. Zamotajte u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na jedan sat.

Pobrašnite površinu i prepolovite kuglu na pola, zatim polovicu izvaljajte valjkom dovoljno tanko da stane u mašinicu za tijesto. Prođite tijesto na najširem otvoru, preklopite ga ponovo, izvaljajte valjkom i ponovite postupak mašinicom još 3-4 puta.

Zatim razvaljajte tijesto na sve tanje i tanje, dok ne dođete do 3. broja prije kraja. Lagano pobrašnite tijesto sa svih strana, preklopite i rezačem za pizzu ili nožem izrežite trakice debljine 6 do 10 milimetara.

Razdvojite tagliatelle kroz pobrašnjene prste, ugrijte vodu s malo soli dok ne zakipi i kuhajte tjesteninu oko dvije minute, ne dulje. Servirajte je toplu s umakom od rajčice.

image

Čips od parmezana

Berislava Picek/cropix//

Čips od parmezana

Priprema:

Naribani parmezan posložite na hrpice na pleh obložen papirom za pečenje, oblikujte u tanki krug i pecite 6 do 8 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva, odnosno dok rubovi ne dobiju malo tamniju boju. Ne smiju pregorjeti. Ostavite da se ohlade prije nego što ih skinete s papira

05. listopad 2024 08:25