StoryEditorOCM
GastroIDU UZ SVAKO JELO

Grickajte ih češće - smanjit ćete rizik za masnu jetru, srčani udar, dijabetes, ali i rak

Piše dv
28. siječnja 2024. - 18:03

Često zaboravljamo na njih, no sjemenke suncokreta doista možemo kombinirati gotovo u svakom jelu ili ih konzumirati samostalno. Ne samo što će u svom sirovom, pečenom, mljevenom ili prešanom (ulje) izvoru doprinijeti boljem okusu hrane već će donijeti brojne zdravstvene dobrobiti. Ove su sjemenke naime bogate hranjivim tvarima i antioksidansima, sadrže biljne proteine, vitamin E, minerale, zdrave masti i vlakna. Njihova konzumacija pomaže u boljem imunitetu, a može pomoći u smanjenju rizika od nekoliko kroničnih bolesti, uključujući bolesti srca, dijabetes tipa 2 i pretilost.

Jačaju imunosnu funkciju

Sjemenke suncokreta podržavaju imunosni sustav kroz nekoliko funkcija. Posjeduju prirodna antimikrobna, antibakterijska i antivirusna svojstva koja pomažu u obrani od bakterija od kojih se možete razboljeti. Također, ove su sjemenke bogate selenom i cinkom koji igraju vitalnu ulogu u imunosnoj funkciji te imaju protuupalna svojstva. Prilično mala porcija sjemenki suncokreta bez ljuske, oko 35 grama, osigurava otprilike 40 posto dnevnog preporučenog unosa selena i preko 13 posto za cink, donosi portal  živim. 

Mogu pomoći kod bolesti srca

Bolesti srca vodeći su uzrok smrti u cijelom svijetu, a i u Hrvatskoj su na vrhu ljestvice. Osim redovite tjelesne aktivnosti te prestanak pušenja, važan način prevencije ove opasne bolesti također leži u zdravoj prehrani, a tu ponovno dolaze do izražaja sjemenke suncokreta.

Jedan pregled istraživanja zaključio je da sjemenke, uključujući sjemenke suncokreta, štite zdravlje srca zahvaljujući sinergijskom djelovanju dobrih masnoća, antioksidansa, vlakana, proteina i minerala. Zajedno, ove hranjive tvari imaju pozitivne učinke na regulaciju šećera u krvi, kontrolu krvnog tlaka i upale. Ovo je jedan od razloga zašto cjelovita hrana, poput sjemenki suncokreta, koja sadrži niz bioaktivnih spojeva, često štiti više od pojedinačnih nutrijenata, poput izoliranih vlakana. Druga studija je proučavala odnose između konzumacije sjemenki i čimbenika rizika od srčanih bolesti kod gotovo 900 muškaraca i žena. Istraživači su otkrili da su žene koje su jele sjemenke jedan do dva puta mjesečno, uključujući i sjemenke suncokreta, imale znatno niže razine ukupnog kolesterola i LDL, poznatog i kao lošeg kolesterola u usporedbi s onima koje nisu jele sjemenke. Kod muškaraca nisu primijećene promjene. Međutim, muškarci koji su jeli više sjemenki suncokreta imali su najmanju težinu. Osim toga, ni žene ni muškarci nisu se udebljali kada se povećala učestalost konzumacije sjemenki.

Mogu pomoći u boljem upravljanju dijabetesom

Dijabetes povećava rizik od bolesti srca, kronične bolesti bubrega i gubitka vida, no spomenute komplikacije se mogu spriječiti ili odgoditi s promjenom načina života što uključuje i hranu koju unosimo. Pregled istraživanja zaključio je da sjemenke suncokreta mogu igrati ulogu u smanjenju razine šećera u krvi i mogu se koristiti kod bolje regulacije dijabetesa tipa 2, a neki ih nazivaju i ‘superhranom‘ za ovaj oblik dijabetesa. Znanstvenici također navode da su bioaktivne komponente u ovim sjemenkama uključene u bolju regulaciju šećera u krvi i liječenje inzulinske rezistencije, donosi portal živim. 

Mogu smanjiti rizik za nealkoholnu masnu bolest jetre

27. travanj 2024 12:46